Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

100krotka pisze:Ale wiesz, jak ja lubię ten wiosenny dreszczyk emocji, kiedy śniegi stopniały i wreszcie można chwycić sekator w garść...jak ja na to czekam :-)

A teraz, to już mi się po prostu nie chce ;-)
ot, i ja mam podobnie. Wiosną dodatkowo jest fajny zapach mokrej ziemi, która tylko czeka na promienie słońca i naszą pracę :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To chyba dołączę do klubu :wink:
Teraz nie chce mi się nawet dalii wykopywać , robię tylko to, co koniecznie trzeba.
Gruntowne porządki odkładam do wiosny.
A potem to już nie mogę się doczekać, żeby wyjść do ogrodu i zabrać się do dzieła :D
To dla mnie jeden z takich wytęsknionych dni: kiedy jest już ciepło, rośliny wystawiają kiełki i już czuć wiosnę :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojej, zimno się robi to i ja mówię: "pas" :wink:
Teraz rzeczywiście tylko niezbędne wykopki i liście, liście, liście... no dobra :roll: jakieś kopczyki i opatulanie... no trzeba :roll:
Dalie kwitną, kanny też... zamawiam po chłodach cieplejszy dzionek na oporządzenie powyższych :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Wiecie co, ja też bym chciała zrobić sobie małą przerwę, ale czas goni, i wiem, że jeśli nie zrobię prac teraz, to potem dopiero na wiosnę, a i tak mnie to nie ominie :roll:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ja właściwie już takich większych "architektonicznych" robót wykonywać nie będę, bo mam już teren zagospodarowany, tylko to tu, to tam darń się ściąga ;-) i dosadza czy przesadza.

Ale wiecie co? Dzisiaj po pracy zamierzałam sobie posadzic róze okrywowe - marki Celina ;-) i wiecie, że w to miejsce nie mogłam wbic łopaty? A co dopiero wykopać takiego dołka, żeby wymienić glinę na kompost. Wlałam parę wiader wody i zostawiłam na noc, może trochę zmięknie..skandal, żeby było tak sucho :-(

A wiesz DOminiko, że nie zawsze trzeba czekać aż do wiosny ;-) Kiedy byłam na macierzyńskim - w zimie - to była taka zima, że na polu bywało koło 10 stopni. Ja sobie wtedy pierwsze rabatki zakładałam, a Anula spała w wózeczku :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

100- krotko, dobry kilof podstawowym narzędziem ogrodnicy!
Nawet Ewa Karkowska wyposażyła się w ten przydatny kikucik.
Wystarczy popluć w łapki, oczyma wyobraźni zobaczyć wroga i ... dziab! :;230
Potem tylko Fiskars z hartowanym ostrzem i dołek da się wykopać w godzinę. :twisted:
( teraz się pochwalę - mam już takie grządki, gdzie dołki pod róże robię tylko rękoma -\
norrmalnie, filmowa brytyjska gleba, po 5 latach odżywienia)
x-d-a

Post »

100krotko, rozumiem Cie doskonale, bo u mnie też piekielnie sucho, a dodatkowo mam kamienistą ziemię, więc wykopanie każdego dołka kosztuje mnie sporo potu :roll:
A mój M. niespecjalnie kwapi się do pomocy...Teraz czekam na deszcze, bo muszę rozsadzić wielką kępę irysków syberyjskich :wink:
Na szczęście piękna pogoda rekompensuje wszelkie niedogodności; sto razy dziennie robię obchód ogrodu i nie mogę się napatrzyć :lol:
Miłego wieczorku :P
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano właśnie - piekna jest polska złota jesień, jak sucho i ciepło, z drugiej strony, nie jest to zbyt korzystne dla tych, co sadzą o tej porze roku. Wszystkim nie dogodzisz ;-)

Te róże, których wczoraj nie posadziłam, po kąpieli zadołowałam w rabatce, gdzie można łatwiej wbić łopatę (i ja taką mam :-) ) i czekaja na lepszy czas. Dzisiaj się ten lepszy czas zaczął, bo pada :-) Może wieczorem sie uda?

Haniu, ja też w pocie czoła ulepszam glinę, głównie kompostem, chociaż na jesień oborniczek się też rozkłada... u nas ziemia jest naprawdę dobra i zasobna, jedyną jej wadą jest to, że jest rzeczywiscie ciężka, więc się pobawić trochę trzeba - ale niejakie efekty juz widzę :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Przyszlam Cie prosic zebys m dala znac jak do Klombu roz przyjda a Ty juz masz gluta???
wow

Ja swoje rozdałam i nie mam :(
Musze pojechać...moze w poniedzialek :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, a ja byłam przekonana, że wiesz juz i że byłaś :-)

Wyślę ci info, co mają.

A wiecie Wy, jaki interes ubiłam :-)

Zastanawiałam sie i zastanawiałam,co z tą moją miniaturką zrobić. I wymóżdżyłam - poszłam do sąsiada i zapytałam o kontakt ze szwagrem, bo chciałam sobie ze trzy sztuki dokupić. A siąsiad poleciał na zaplecze i....

ta dam :-)

Obrazek

Teraz mam trzy, obiecał zapytać szwagra czy jeszcze ma te czerwone. Proszę bardzo - co prawda jedna nie kwitnie, ale i tak cos tam widać :-)

W podzięce ukopałam sąsiadce trzy wiadra bylin. I tak to wszyscy jesteśmy zadowoleni.

A u mnie jak zwykle jesień :-)

Obrazek Obrazek

A ta malota jeszcze o sobie dała znać

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomarańczowa róża i sumak octowiec ładnie się komponują w jesienną aurę!
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

a Ty cwana bestio :wink: :lol: :lol: :lol:
wiedziałaś jak podejść sąsiada :wink:

jesienna feria barw jest niesamowita, szkoda tylko, że potem się już zimno robi :roll:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:a Ty cwana bestio :wink: :lol: :lol: :lol:
wiedziałaś jak podejść sąsiada :wink:
Ale ja go nie podchodziłam :-) Naprawdę nie chciałam nic za darmo, tylko żeby mi szwagier odsprzedał :-) A sąsiad stwierdził, że mu nie trzeba :-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Stokrotka u 100krotki :lol:
Kochana... ja to bym chciała nie móc wbić szpadelka w ziemię :roll: a tu "piach, piach, piach, tylko suchy piach..." :wink: no... już nie suchy, bo od rana pada i pada i "się mgli" :roll:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

zazdroszczę sąsiada :wink:
mojego prawie na kolanach prosiłam o małą gałązkę róży (cudnej w niespotykanym łososiowym kolorze), to do dziś widzę jego drwiącą minę :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”