

Natomiast dziś chciałam polecić śledzika na Sylwestra lub Nowy Rok - łatwy , szybki w przyrządzaniu , smaczny ( jeśli lubicie śledzie:))
" ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ "
Składniki:
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny-3 łyżki
mleko 1szklanka
por(białe części) 2-3 szt.
kapary 2-3 łyżki
filety śledziowe(solone) - 6 szt.
koperek
cukier i cytryna
Filety opłukać , zalać na miseczce mlekiem , zostawić na 2 godziny.
Por pokroić w cienkie plasterki, posypać lekko cukrem.
Majonez połączyć z jogurtem,dodać kapary.
Dno salaterki posypać porem , na to położyć odsączonego, pokrojonego na kawałeczki śledzia, skropić cytryną. Na tym rozsmarować cienką warstwę sosu majonezowo-jogurtowego. Dalej kłaść znowu warstwę pora, śledzia, sosu...
Na wierzchu posypać posiekanym drobno koperkiem.
Dobrze , jeśli przed podaniem postoi 2-3 godziny w lodówce .Świetny do bagietki z masełkiem

