Ogródek brunetki...cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Renatko,
nie przejmuj się, pokrzywa też zielona roślinka, a do tego jaka pożyteczna! Można z niej zrobić gnojowicę i podlewać wszystkie roślinki.
A tak na serio to ciekawa jestem, jaki producent serwuje pokrzywę w miejsce petunii :roll:
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Witaj Renatko, piekna pokrzywa, dorodna :shock: :D
Ja dzisiaj siałam i :shock: :shock: :shock: tak wygladalam po otworzeniu paczki z biala aksamitką. Bylo 6 sztyk, nikt mnie nie oszukał. po prostu nie spojrzałam w gramaturę bo to aksamitka. Fakt napisali jak byk 6 sztuk !!!!
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renatko jak to wszystko zobaczyłam na parapetach to teraz myślę , że zabraknie Ci
miejsca na zagonkach.
Widziałam już ładną kalię , pamiętaj tylko nie na słońce.
A co to takiego z lewej strony kalii :?: :?: :?:
A nie siałaś kocimiętki jak młoda to wygląda na pokrzywę :?:
Czy liście Twojej roślinki parzą :?: :?: :?:
Przypominam , że dziś popychamy zegar o jedną godzinę do przodu.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

A myślałam ,że to ja mam zawalone parapety :shock: :shock: :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Agato 6 szt. aksamitki , zaszaleli :shock: :shock: :shock: :shock:

Dalo myślisz , że będzie mało miejsca na moje roślinki :D mam zamiar tochę posadzić w skrzynki i donice :D będę martwiła się później :D
Mówisz ża calla nie powinna rosnac na słońcu?? Nie wiedziałam .Dzięki wielkie.
jeśli chodzi o tą roślinkę koło calli to tojad :D
A te pokrzywy to chyba jednak pokrzywy, co prawda nię parzą , ale w dotyku są jak pokrzywy .Kociemiętki nie siałam chyba , że pomylił producent :D

Cynthio tylko , że u mnie pół parapetów to pokrzywa :D :D
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko chodzi mi o roślinkę z tego samego zdjęcia co kalia , z jej lewej strony.
Tojad mam na działce (jest jeszcze mały)więc go znam.
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Olu chodzi Co o tą rośline??

Obrazek
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Jeśli tak to nie mam pojecia jak się nazywa , kiedyś dostałam od tesciowej odnóżkę i sobie tak rośnie . Zimą na koncach pojawiają się takie maleńkie żółte kwiateczki.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie o tą roślinkę mi chodziło.
Czy to jest doniczkowa - domowa :?: :?:

Wystaw w temacie rozpoznajemy roślinki , może ktoś będzie wiedział nazwę :!: :!: :!:
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Olu to jest roślina domowa :!: :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

RENATKO ,ale masz tych sadzoneczek. Będzie pięknie w twoim ogrodzie .
,,Petunii,, jednak nic nie przebije
. :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

ta roślinka domowa to hatiora... mam już taka bardzo dużą... sama nie wiedziałam co to za roślinka ale prosiłam o identyfikację w jakiejś gazecie kiedyś i mi odpisali

Roślina o którą Pani pyta to Hatiora salicornioides. Należy ona do rodziny kaktusów i jest rośliną epifityczną (podobnie jak powszechnie znany grudnik). Z tego względu wymaga nieco innych warunków uprawy niż kaktusy typowe. Hatiora pochodzi z Brazylii i znanych jest obecnie jedynie cztery gatunki należące do tego rodzaju. Najczęściej w uprawie znajdują się dwa z nich: Hatiora epiphylloides H. salicornioides dorastające do 40-60 cm. W warunkach mieszkaniowych ze względu na brak światła i wyciąganie się, rośliny mogą być nieco wyższe.

Gatunki z tego rodzaju płytko się korzenią, w związku z tym należy je sadzić do płytkich, ale szerokich naczyń. Bardzo ważna jest możliwość szybkiego odprowadzania nadmiaru wody. Ziemia, w której uprawiamy rośliny powinna być lekko kwaśna. Najlepszym podłożem jest mieszanina ziemi liściowej z gruboziarnistym, rzecznym piaskiem, torfem, mchem torfowcem i drobno pokruszonym węglem drzewnym w stosunku 2:2:3:1:1. Na dno doniczki dajemy grubą warstwę drenażu. Stanowisko do uprawy powinno być widne ale nie słoneczne. Wymaga temperatur w granicach 20-25o C. Wyższą temperaturę zniosą tylko te rośliny, które mają wysoką wilgotność powietrza. Jeżeli powietrze jest suche to lepiej umieścić rośliny w chłodniejszym miejscu. Ziemia, w której są uprawiane nie może nigdy wyschnąć aby nie zamarły delikatne korzenie. Aby rośliny kwitły obficie trzeba im od początku września zapewnić wejście w okres spoczynku trwający 6-8 tygodni. W tym czasie rośliny mniej podlewamy i trzymamy w temperaturze około 12-14o C. Po tym okresie podnosimy temperaturę do 15-18o C. Nawozimy w okresie lata słabym roztworem nawozów dla roślin liściastych lub specjalnym przeznaczonym dla kaktusów. Zimą ustawiamy je w najwidniejszym miejscu. Latem możemy wynieść ją do ogrodu w miejsce lekko zacieniowane. Jeżeli rośliny mają zbyt mało światła oraz rosną w miejscu nie przewiewny to stopniowo zamierają. Rozmnaża się z sadzonek zielnych lub przez podział rośliny. Czasami roślina zakwita ale kwiaty są drobne zabarwione na żółto. Jeśli kwitnie obficie to prezentuje się okazale.
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Renatko pogodnej niedzieli :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Renatka udanej słonecznej niedzieli :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dziękuję za wyczerpujący opis . Jestem ciekawa czy Renata stosowała się
do powyższych zaleceń.Ponoć ma ją już któryś rok i jest całkiem , całkiem.

Renatko jak by co to o małą sadzonkę poproszę.HATIORA - ładnie brzmi :!: :!: :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”