Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Gdzie była przetrzymywana rozsada przed wsadzeniem? Czy była hartowana? Najprawdopodobniej są to oparzenia od słońca spowodowane drastyczną zmianą warunków świetlnych.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2025, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stały na parapecie i były wystawiane na nasłoneczniony balkon i nie było takich problemów. Zmarniały w ogrodzie
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co im może być?
https://zapodaj.net/plik-rrYCipuy3G
Mam kilka krzaków które mają drobne jasne liście i do tego na czubku poskręcane.
Dostały jakiś tydzień może dwa temu trochę jary mikrokomplex oraz podlałem je wodą z kwasem fosforowym żeby obniżyc pH. I w zeszłym tygodni opryskalem je 2% roztworem siarczanu magnezu. Kolor liści wygląda jakby za mało azotu ale poskręcane liście nie mam pojęcia.
https://zapodaj.net/plik-rrYCipuy3G
Mam kilka krzaków które mają drobne jasne liście i do tego na czubku poskręcane.
Dostały jakiś tydzień może dwa temu trochę jary mikrokomplex oraz podlałem je wodą z kwasem fosforowym żeby obniżyc pH. I w zeszłym tygodni opryskalem je 2% roztworem siarczanu magnezu. Kolor liści wygląda jakby za mało azotu ale poskręcane liście nie mam pojęcia.
Jako ciekawostkę zapodam sytuację, gdy sadzonka przez głupią nieuwagę spadła mi na ziemię i łodyżka złamała się całkowicie, trzymała się tylko na milimetrowym kawałku skórki. Bardzo mi było jej szkoda, więc obkleiłem plastrem, dałem palik z drutu. Po tygodniu wygląda na to, że się zrosła. Liście są zdrowe. Nie sądziłem, że pomidor to taka wytrzymała roślina. Wsadziłem teraz do gruntu i zobaczę co będzie z nim dalej. 
Po zdjęciu opatrunku:

Po zdjęciu opatrunku:

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
bociankrasnaja, myślę , że one są przenawożone
Bociankrasna
Przedobrzyles z tymi opryskami, siarczan magnezu o tej porze niepotrzebny, jak sadzisz to pH powinno być już stabilne .
Przedobrzyles z tymi opryskami, siarczan magnezu o tej porze niepotrzebny, jak sadzisz to pH powinno być już stabilne .
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dyrydyry u mnie niedobory magnezu są widoczne, więc uważam, że oprysk siarczanem magnezu jest zasadny.

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja też miałam niedobory magnezu , tylko ze ja podlewałam siarczanem magnezu 

-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Przy niskich temperaturach jakie się ostatnio utrzymywały, zmniejsza się metabolizm korzeni i mogą wystąpić niedobory nie tylko fosforu - przyswajalność fosforu najbardziej spada, reszty mniej.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Na ten moment plamki zmieniły kolor na jaśniejszy słomkowy i jakby zaschły. Nie ma zmian na łodygach. Ogólnie krzaczek wygląda "wesoło" więc może wydobrzeje. Te czarne kropeczki na łodygach to czarne mszyce, które go ostatnio obsiadają.gienia1230 pisze: ↑21 maja 2025, o 19:07 Czyżby choroba pojawiła się już w Polsce? Wiem, że jest w Stanach.
Czy te plamki pasują do opisu tej choroby ? ”początkowo pojawiają się żółte kanciaste plamy, potem okrągłe z jasnobrązowym środkiem , z brunatna, ciemną otoczka „. Na łodyżkach powstają wydłużone plamy. Na łodyżkach ich nie widać .Można ją faktycznie pomylić z bakteryjną cetkowatoscia, ale korynespora to choroba grzybowa.
Chyba trzeba poczekać i się upewnić.

Ewaca
Chodź o to, że w świeżo posadzonej rozsadzie ciężko stwierdzić, że plamy czy przebarwienia to braki, czy może stres rośliny po przesadzeniu czy może korzenie są zbyt małe w stosunku do liści. Lepiej poczekać aż roślina okrzepnie i wtedy ewentualnie coś podać bo można przedobrzyć, co widać na zdjęciu.
Chodź o to, że w świeżo posadzonej rozsadzie ciężko stwierdzić, że plamy czy przebarwienia to braki, czy może stres rośliny po przesadzeniu czy może korzenie są zbyt małe w stosunku do liści. Lepiej poczekać aż roślina okrzepnie i wtedy ewentualnie coś podać bo można przedobrzyć, co widać na zdjęciu.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Z magnezem raczej się nie przedobrzy . U mnie plamy pojawiają się w jakimś czasie po posadzeniu , nigdy
w dwa tygodnie tylko znacznie pózniej . Roślina już wtedy ukorzeniła się i pobiera składniki pokarmowe .
Opryskiem dostarczamy mało magnezu , ale działamy szybko .
Co to znaczy pH stabilne ? Podam przykład - borówkę podlewamy kwasem fosforowym ewentualnie innym
zakwaszaczem kilka razy w sezonie . Pomidory rosną najlepiej w podłożu 5,5 do 6,5 pH i co twoim zdaniem
dyrydyry7 , ma zrobić osobą taka jak ja , która ma pH gleby lekko ponad 7 ?
Piszesz o stresie a przecież magnez działa na roślinę przeciwstresowo .
w dwa tygodnie tylko znacznie pózniej . Roślina już wtedy ukorzeniła się i pobiera składniki pokarmowe .
Opryskiem dostarczamy mało magnezu , ale działamy szybko .
Co to znaczy pH stabilne ? Podam przykład - borówkę podlewamy kwasem fosforowym ewentualnie innym
zakwaszaczem kilka razy w sezonie . Pomidory rosną najlepiej w podłożu 5,5 do 6,5 pH i co twoim zdaniem
dyrydyry7 , ma zrobić osobą taka jak ja , która ma pH gleby lekko ponad 7 ?
Piszesz o stresie a przecież magnez działa na roślinę przeciwstresowo .
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
anulab napisz o tym zakwaszaniu kwasem fosforowym.
Bezpieczniejszy od kwasu jest Insol pH, stosuje do borówek, jest b.dobrym preparatem.