Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Duśka - mam Bellinę, ale to sadzonka (pokazywałam ją już kiedyś). Mam cichą nadzieję, że w tym roku zakwitnie, ale czas pokaże...

a duża już jest? może ci zakwitnie... ja mojego bellinę kupiłam przekwitającego, więc nie nacieszyłam się kwiatkiem, ale przynajmniej wiem, jak wygląda. teraz puszcza nowy listek. niestety jest posadzony w brązowej doniczce, więc nie widzę korzeni. mam nadzieję, że wiosną puści nowy pędzik. jak go kupiłam jego pędzik miał zaledwie 5 cm, kwiat był niewiele mniejszy niż pęd. ale był taki słodki.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Bellina jak na sadzonkę spora, ale do wielkości dorosłej rośliny to jeszcze jej brakuje - najdłuższe listki mają po 12 cm :?
Z drugiej strony moja Phal. violacea kwitła już przy takiej wielkości, a dopiero ostatnio wypuszczony liść jest dużo większy. Dlatego też napisałam, że liczę na kwitnienie w tym roku :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wow, masz violaceę... a masz może jej fotki? a moja bellina najdłuższy liść ma długości 12,5 cm, a teraz puszcza nowy, może urośnie trochę dłuższy. ale kiedyś oglądałam w internecie fotki bellin i wyglądały na ogromniaste, ale może stare rośliny są takie wielkie. mój jest nieduży, to kwitnienie z którym go kupiłam pewnie było jego pierwszym. a jak twój ma listki 12 cm to może w tym roku już zakwitnie...
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madzik pisze:
Obrazek Obrazek
Phalaenopsis violacea "coerulea"
Tak wyglądała moja Phal. violacea pod koniec maja zeszłego roku po zakupieniu jej na wystawie we Wrocławiu. Obecnie ma "stary", wciąż zielony pęd i wypuszcza drugi.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Madzik, gratuluję efektów walki o storczyka !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, Mała_MI - dziękuję za miłe słowa.

Ciąg dalszy tej historii zamieściłam po to, żeby dodać otuchy tym, którzy walczą właśnie o swoje choruszki.
Zdjęcie "jednego listka" robione było pod koniec sierpnia (w takim stanie od początku sierpnia). Pod koniec października pokazał się nowy listek, a koło 20 listopada - korzonek. Wniosek taki, że jednak cierpliwości sporo potrzeba do takich przypadków :? , a czasem człowiek naprawdę ma ochotę się już poddać jak efektów żadnych nie widać, a roślina wygląda coraz gorzej...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madzik pisze:
madzik pisze:
Obrazek Obrazek
Phalaenopsis violacea "coerulea"
Tak wyglądała moja Phal. violacea pod koniec maja zeszłego roku po zakupieniu jej na wystawie we Wrocławiu. Obecnie ma "stary", wciąż zielony pęd i wypuszcza drugi.
jaki on piękny... też bym taki chciała, ostatnio bardzo mi się podobają bellinopodobne. nigdy nie widziałam takiego. bellinę zobaczyłam na żywo po raz pierwszy, gdy ją kupiłam. ile mniej więcej kosztuje taka violacea na wystawie? może kiedyś spotkam... bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ile dałaś za Phal. bellinę?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu gratuluję uporu, bo odwagi nie można ci odmówić. Bidolek bez korzonków, z jednym listkiem, teraz wygląda rewelacyjnie :shock: . Mi jeszcze taka sztuczka się nie udała. Jedynie do odratowanych mogę zaliczyć Oncidium z allego, ale to nie do końca ta metoda.
Nowe kwitnienia wspaniałe, najpiękniejszy oczywiście Phal. equestris ilocos. Czekam na następne doniesienia o kwitnieniu :D .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madzik pisze:A ile dałaś za Phal. bellinę?
nie wiem chyba coś koło 70... (ale był kwitnący). a ile kosztują mniej więcej Phalaenopsisy violacea i equestris?
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duśka - Violacea kosztowała 95 zł (też kwitnąca), a equestris z dwoma pędami - 70zł.

Dzięki Lucynko :D Ilocos przesłodki, żal jedynie, że tylko ten jeden kwiatuszek ocalał.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madzik pisze:Duśka - Violacea kosztowała 95 zł (też kwitnąca), a equestris z dwoma pędami - 70zł.
to strasznie dużo... mam nadzieję, że spotkam kiedyś taniej. a są Phalaenopsisy, które wyglądają jak equestris ale mają trochę większe kwiaty??? (tak ze 3-3,5 cm żeby miały)
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a są Phalaenopsisy, które wyglądają jak equestris ale mają trochę większe kwiaty??? (tak ze 3-3,5 cm żeby miały)
Pewnie są... TUTAJ masz wszystkie hybrydy pierwszorzędowe Phal. equestris. Wymiarów kwiatów wprawdzie nie podają, ale trochę można pogdybać na podstawie wielkości kwiatu drugiego rodzica.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madzik pisze:
a są Phalaenopsisy, które wyglądają jak equestris ale mają trochę większe kwiaty??? (tak ze 3-3,5 cm żeby miały)
Pewnie są... TUTAJ masz wszystkie hybrydy pierwszorzędowe Phal. equestris. Wymiarów kwiatów wprawdzie nie podają, ale trochę można pogdybać na podstawie wielkości kwiatu drugiego rodzica.
poprzeglądam sobie... ale i tak jakbym go kupowała, to na żywo, więc będę widzieć kwiaty... podoba mi się jeszcze violacea i princess kaiulani. ostatnio spodobały mi się takie oryginalniejsze Phalaenopsisy. ty masz takich dużo, ja mam tylko bellinę. z takich ciekawszych mam jeszcze Liodoro, Mini Mark i tego z liśćmi w kropki, ale nie znam jego nazwy.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę się ich uzbierało... :D Część to jeszcze sadzonki, więc przyjdzie poczekać na kwiaty.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”