Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Marysiu
Podziwiam białe i pastelowe odcienie kwiatów na Twoich fotkach. :D
Kompozycja z żółtolistnym berberysem i ciepłym liliowcem bardzo udana ;:63
Tak sobie pomyślałam patrząc na czarno - białe zdjęcia sarenek, że my bardzo stęsknieni kolorów jesteśmy :!:
Zobacz Marysiu, gołębie nasze też brudną wodę piją, mając czystą w gołębniku, może jakiś minerałów na przedwiośniu potrzebują :?:
Życzę dużo ;:3 mimo błotnistej prognozy ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Marysiu racja, nie pracujemy na akord ;:108 czasem tylko trudno to wytłumaczyć własnej podświadomości, chciałoby się wszystko i JUŻ ;:224
Nawiązując do kolorów - ostatnio czytałam na jednym blogu artykuł na ten temat. Według autorki są dwa typy osób tworzących ogrody: kolekcjonerzy i architekci krajobrazu. Chyba nie muszę pisać do której grupy zalicza się większość forum ;:224 Kolekcjonerzy chcą mieć jak najwięcej roślin, patrzą raczej na szczegół niż na całość, natomiast dla architektów ważny jest wygląd, dopasowanie elementów, itp. Priorytety są różne, ale żadna z koncepcji nie jest gorsza ani lepsza od drugiej. Ważne jest tylko to, by mieć jakiś cel, a nie rząd tuj i wygolony trawnik :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Marysiu! Bardzo mnie cieszy, ze unikasz przeziębienia i czekasz z ogrodowaniem na lepsze czasy, bo ja też czekam i nie zniosłabym, gdybyś mnie wyprzedziła. ;:224 Z tym wyprzedzeniem to oczywiście żartuję sobie. ;:131 A troska o własne zdrowie niech dalej będzie dla Ciebie priorytetem. ;:63

Pisząc o rdeście miałam na uwadze poniższą roślinkę. Co to jest? Tak się znam na kwiatkach jak kura na pieprzu. :;230

https://www.fotosik.pl/zdjecie/a51a28b40067c8f7

U mnie ciepło i niemal bezwietrznie, ale słońca mało. ;:222 Najważniejsze, że nie pada, bo ziemia jest przesycona wodą i musi jej dużo jeszcze wyparować. ;:108 Jutro odwiedzę działkę, by zorientować się, w jakiej kondycji są moje bylinki po minionych mrozach ;:218 i muszę przywieźć większe doniczki do pomidorków. ;:204

Słoneczka ;:3 ;:3 Ci życzę i zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu super uchwycony liliowiec, od tyłu też ciekawie wygląda, czyżby on na właścicielkę się obraził ;:306 ( wiem że do słoneczka się obrócił ;:3 ;:180 )
https://images84.fotosik.pl/1011/7580703d53a36c56.jpg
Raz tylko udało mi się przechować kłącza dziwaczków, które dostałam, szkoda że tak pięknie jak u koleżanki nie kwitły, do tego miałam jeden kolor, zapyliły się. Przez kilka lat ich nie miałam, teraz nasionka dostałam no i muszę posiać.
Chyba dzisiaj coś podziałałaś w ogrodzie bo do południa dość znośnie, u nas po 13 przywiało wiatr.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu piękne fotki pełne ;:3 najbardziej mi się ta roślinka podoba choć nie wiem co to :oops:
https://images83.fotosik.pl/1011/5857da2f6a917577.jpg
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś oj czarujesz tymi zdjęciami, przepiękne są aż cieplutko na sercu. Wiosno czekamy na Ciebie. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

Pogoda dzisiaj dopisała i znowu parę godzin spędziłam w ogrodzie. Uschniętych bylin coraz mniej sterczy w ogrodzie, natomiast wyścielają ścieżkę, po której trudno chodzić ;:oj Ziemia rozmarza coraz głębiej i stopy coraz bardziej się zapadają.

Alu dziękuję ! pozdrawiam prawie wiosennie ;:196

Agnieszko kompozycje najczęściej są przypadkowe i czasem bywa tak, że jak któraś przypadnie mi do gustu to drugi raz już taka nie wychodzi. Oczywiście z kwiatkami jednorocznymi, bo byliny są na dłużej :D Nie wiem o co chodzi, ale wymuszone to wymuszone.
Jeszcze trochę, a wiosna buchnie kolorami!
Może tym naszym pierzastym jest potrzebna woda z dodatkami, w końcu piasek też podjadają.
Trochę słońca dzisiaj było, najwięcej rano no i niebanalny zachód słońca, dziękuję ;:196

Natalio nie ujęłabym tego lepiej! zgadzam się w 100 %. Ja zawsze wprowadzając kogoś nowego do mojego ogródka uprzedzam ...tu jest ogród kolekcjonerski i wszędzie coś rośnie, a najbardziej rozpływam się nad maleńkimi kwiatuszkami :D
Rząd thuji i trawnik to też koncepcja...a raczej wygoda, zero liści a zielono jest ;:306 oczywiście żartuję, ale w mojej wsi sporo takich ogródków przed domem...smutnych!

Lucynko jakoś już nie czekam, ale badam najpierw teren, jak pogoda odpowiednia to hulaj dusza aż do bólu ;:306 Ten Twój rdest to liriope, jak chcesz to zapisz bo jedna moja ma odrost ;:333
Z tego co czytam to pogodę miałyśmy podobną, rano mocno słonko świeciło, wręcz zapraszało do ogrodu, a po południu tak spozierało zza chmurek. Gdyby nie błoto byłoby świetnie i pewnie dwa razy więcej udałoby się zrobić, a tak koncentrowałam się na ścieżkach żeby nie wykonać ślizgu :shock:
To niech Ci jutro poświeci ;:3 żebyś trafiła na działeczkę ;:196

Dorotko tak się czasem bawię ze światłem i ze słońcem, a o świcie i przed zachodem można ciekawe efekty uzyskać. No toś mnie zaskoczyła, bo ja mam dwie bulwy dziwaczków od chyba 3 lat i każda wydaje kwiaty w tym samym kolorze co roku.
Podziałałam! będzie się dobrze spało ;:168

Ewciu to jest wiązówka czerwona :D dziękuję, to zasługa słoneczka ;:168

Misiu dzisiaj już wydrapywałam kwiatki ze zmarzniętej ziemi, bo wiosna już niedługo! ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachód był spektakularny, ale coś mi się zdaje że jutro zostanę w domu, bo chyba będzie wiało :lol:

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu bo ja mam zawsze inaczej niż inni ;:306 dlatego dziwaczki są dziwne jak ich nazwa wskazuje ;:306
U Ciebie większe zwiastuny wiosny, krokusy na dniach zakwitną.
Nie ma jak praca w ogrodzie, najmniejszy wyczyszczony kawałek cieszy. Ja jeszcze bylin nie wycinam, czekam aż trochę podrosną, mam kilka nowości od Ciebie, Marty nie znam ich liści więc boję się że podczas porządków je powyrywam.
Ten zachód słońca zapowiedział zmianę pogody, od rana pada, ale dobrze bo ziemia szybciej rozmarznie i roślinki się wybudzą.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu rozpoznaje krokusy i przebiśniegi. bo i u mnie już kilka wyszło .. :D :D U mnie jest podobnie, błoto, błoto i błoto.. Tonę w nim , wiec cierpliwie czekam z wchodzeniem do ogródka. Na razie tylko obserwuje wychodzące kiełki. Jakie piękne są Twoje wspominkowe fotki. Ten pomarańczowy liliowiec wygląda jakby zapaliła się mu w środku mała lampeczka :Drugi ma tak ładne kolorki. a te maczki. :D :D Wszystko tak cieszy oczy. Czy po siatce piął się groszek pachnący ?Taki biały z fioletowymi obwódkami na płatkach?. Bardzo ciekawie to wygląda. Marysiu z całego serca dziękuję Ci za miłe słowa w moim wątku ;:167 Nie masz pojęcia jak bardzo pomagają one trzymać się wytyczonych sobie celów i kontynuować przygodę z ogrodem .. ;:167 Pozdrawiam Cie serdecznie i życzę zdrówka, siły, cudownej pogody , radości z życia i sezonu najlepiej jeszcze lepszego niż ubiegły ( który i tak był wspaniały) :D
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu u ciebie wiosna na całego z dnia na dzień, szczypiorki coraz większe i coraz więcej pączuszków się otwiera Wiec niech będą nadal tak piękne zachody i wschody ;:3 Trzymaj się zdrowo bo wiosna nadchodzi pełną parą ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dzień dobry Marysiu

Kolejna porcja uroczych zdjęć, zarówno tych letnich, jak i aktualnych ;:138
Bardzo romantyczny krajobraz

Życzę zdrówka, ;:3 i wiosennego ciepełka
;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Marysiu! ;:196 Przyroda budzi się do życia, co doskonale można już gołym okiem dojrzeć w ogrodach i na działeczkach. ;:63 Pogoda pozwoliła mi na zaplanowany wypad na działkę i moje obserwacje są zbieżne z Twoimi, ;:108 a nawet błoto poślizgowe mamy identyczne. ;:224 Też musiałam chodem ślizgowym po ścieżkach się poruszać, by na cztery łapy nie spaść. :;230
Ślicznie wybarwione niebo miałaś wczoraj, ;:215 pozostaje pytanie: jaką pogodę Ci wywróżyło :?:
Skoro liriope ma odrościk, to piszę się na kawałeczek. ;:180 ;:180
Pozdrawiam cieplutko, życzę ;:3 i zdróweczka. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,widzę i u Ciebie wiosnę ,roślinki dziwnie się spieszą ,ledwo stopniał śnieg i zaświeciło słoneczko a one już chcą kwitnąć ,natura jest nieposkromiona ,no to teraz już poleci ,roślinki będą na wyścigi rosły,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Też jestem i podziwiam. Wiosna na całego. :tan
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam wraz z porannym słońcem!
Rano da się żyć! ziemia lekko podmarznięta i nie gubi się butów na ścieżce ogrodowej. Podobno weekend ma być ciepły do +15 st więc szykuję się na spore dotlenienie Obrazek
Dzień coraz dłuższy, co wiąże się z coraz wcześniejszym wstawaniem, a kurecki mają coraz więcej ruchu...już prawie od 6 do 6 Obrazek
Wczoraj nic nie zrobiłam w ogrodzie, bo to był dzień wizyty u doktorów mojego M i co miało trwać godzinę trwało 4 i jeszcze nie koniec tego ;:223 Potem cwał przez kompletnie zakorkowany Kraków i nastał wieczór...dzień stracony!

Dorotko właściwie z dziwaczkami nie powinnam się dziwić Obrazek
Ja dzięki ściętym bylinom, które zostawiłam na ścieżce jestem w stanie przemierzać ogród...działają jak raki śnieżne Obrazek Ciepło, które nagle przyszło tak mnie rozochociło że tnę wszystko jak leci. Dzisiaj mam zamiar sporo zrobić, bo wczorajszy dzień wynudziłam się czekając u lekarzy i w aucie na M. Wzięłam książkę ogrodniczą i prawie ją przeczytałam, ale niewiele wniosła bo to takie podstawy ogrodu ekologicznego Obrazek
Pogoda wczoraj była cudna, a słońce jak zachodziło było ogromne, tylko że ja w aucie na trasie ;:131

Oleńko oprócz wymienionych jeszcze ciemierniki cieszą, bo udało im nie nie omarznąć i może kwiaty ładnie zakwitną, chociaż jest ich malutko. Po tym jak je dwa razy dzieliłam coś się obraziły ;:131 Błoto jest chyba wszędzie i dopóki ziemia nie rozmarznie tak niestety będzie. Ja sobie pomagam kładąc na ścieżkę okryciowe iglaste i ścięte byliny, ale jak wkroczę na grządkę to odciśnięte bucisko zostaje ;:124
Kwiaty w takim niskim słońcu potrafią czasem zaskoczyć urodą, za to w pełnym słońcu nie wychodzą ładnie, szczególnie żółte ;:3 Przy siatce a nie na niej rośnie
Olu jest w Tobie potencjał na ogrodniczkę, a wiadomo każdą starszą ogrodniczkę cieszy nowe pokolenie, to tak jak w rodzinie i zawsze na naszym FO znajdziesz wsparcie, nikt Cię nie skrytykuje a każdy chętnie poradzi i podeprze na duchu nawet jak się coś nie uda ;:4 Oczywiście różnie bywa w życiu, bo będziesz miała różne jego etapy i możliwości uprawiania roślin, ale czym nasiąkniesz za młodu.... Obrazek
Bardzo dziękuję za cieplutkie, miłe słowa i życzenia ;:167 I ja Tobie życzę, żeby sezon okazał się być łaskawy i wszystkie zasiane kwiaty radowały Cię wspaniałym kwitnieniem i oczywiście zdrówka dla Ciebie i rodzinki ;:4

Ewciu dziękuję staram się nie być wyrywna podobnie jak moje kwiatki, bo u innych widziałam już kwitnące krokusy jak u Beatki Bazyli Obrazek My wchodzimy pomalutku i oby bez bólu ObrazekTrzymaj się zdrowo ;:168

Beatko coraz mniej wspomnień a coraz więcej codzienności, co prawda jeszcze trzeba szukać obiektów do sfotografowania i ogół ogrodu ponury, ale jak krzewy i drzewa zakwitną to będzie radośnie :lol:
Dziękuję, dziękuję i również życzę zdrówka i wspaniałej wiosny ;:196

Lucynko błoto jest z dnia na dzień coraz gorsze i ślizgi opanowałam do perfekcji, z każdego potrafię wyjść w pozycji pionowej Obrazek Tylko że ja ćwiczę całą zimę no i teraz też Obrazek
Niebo było cacane i pogoda wczoraj od rana boska, tylko że ja mogłam się nią rozkoszować z okna auta i z mało miłych miejsc, ale trudno takie jest życie Obrazek Dzisiaj sobie odbiję! Zapisz kochana liriope i na pewno będzie bo widzę ją w dobrej kondycji :D Koniecznie popatrz jeszcze na coś, bo one bardzo nie lubią podróżować samotnie ;:306 Dziękuję i ściskam wiosennie życząc tego samego ;:196

Martusiu ciepło pobudza nas i nasze kwiatki Obrazek Masz rację ani się obejrzymy i znowu będzie sezon za nami, a my upracowane z pełnymi spiżarniami i zapasem zdjęć będziemy odpoczywać. Póki co trzeba szykować siły na walkę z chwastami a ja planuję jeszcze wysiadywanie jaj i siedzę teraz nad ofertę klujników Obrazek Widzisz jak Twojej koleżance od.... Pozdrawiam i buziaczki posyłam ;:196

Marysiu właśnie wróciłam od Ciebie, ale w Twoim ogrodzie motyczki jeszcze nie znalazłam ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”