Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marylko, to dopiero będzie jak zakwitną.

Tylko nie wiem kto wygra walkę o lepsze miejsce na blacie fiołki czy storczyki :) ???????
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może jakoś na zmianę :D Storczyk - fiołek - storczyk -itd. :wink: Ja tez powoli muszę kombinować :wink:
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2009, o 09:18

Post »

Czy ktoras z was probowala juz posadzic w jednej doniczce fiolki o roznych kolorach? Ja kilkakrotnie probowalam ale mam wrazenie ze jakos sie nie akceptuja... Zreszta od roku (od przeprowadzki) nie moge sobie z moimi poradzic... nie podlewam ich za duzo a i tak sa klapniete i mam wrazenie ze gnija od srodka.. Chyba poobciniam im listki i sprobuje od poczatku....
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

Ja mam posadzone trzy kolory w jednej doniczce i rosną sobie spokojnie choć wydaje mi się że im trochę ciasno bo każdy chciałby rosnąć w całej doniczce :roll: wydaje mi się, że lepiej im we własnych doniczkach :D
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

i kwitna ci??? to ja moze mam zla ziemie? Achhh juz sama nie wiem.... Chyba poobcinam listki zyletka i wsadze do wody...
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

Tak kwitną choć najwyżej 2 z 3 na raz bo jedna z sadzoneczek nigdy się nie może wszczelić w czas :D
Nie wiem co ci radzić bo mi też jeden z fiołków tak więdnie i nie wiem dlaczego :roll:
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

mialam kiedys takie muszki w ziemi i od tamtej pory przesadzalam te fioki chyba ze 3 razy... Ale moze korzenie zostaly uszkodzone... Bo muszek juz nie ma
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

ja też mam posadzone trzy w jednej doniczce i jakoś nie było problemu aż do czasu-bo więdną trochę coś i nie rosną i więcej już tak nie posadzę-stwierdziłam,że jak są osobno,po jednej rozetce to rosną szybciej i są ładniejsze,ale to moje zdanie i może się mylę.pozdrawiam zakręconych fiołkowo :lol:
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

u mnie dzisiaj zyletka idzie w ruch... Lepiej wsadzic je do wody czy do ziemi? Nie mam niestety wegla :(. Wlasnie sobie uswiadomilam ze moj bialuski fiolek ktory byl wieeeeeeeelki calkowicie padl :cry: Trudno za pare tygodni będę w odwiedziny u babci to ja "okradne" z paru listkow...
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ciucma pisze:u mnie dzisiaj zyletka idzie w ruch... Lepiej wsadzic je do wody czy do ziemi? Nie mam niestety wegla :(. Wlasnie sobie uswiadomilam ze moj bialuski fiolek ktory byl wieeeeeeeelki calkowicie padl :cry: Trudno za pare tygodni będę w odwiedziny u babci to ja "okradne" z paru listkow...
Ja wkładam od razu do ziemi. Robię mieszankę z kwiatowej, dodaję drobną korę z podłoża do storczyków i na dno drobny keramzyt.

Doniczki ustawiam na głębszej tacy, wlewam przegotowaną odstaną wodę tylko do tacki
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49

Post »

Ja też tak robię. Szybciej się ukorzeniają :D
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki sliczne tak zrobie akurat mam te rodzaje ziemi w domu. Tylko keramzytu nie mam ale jakos sobie poradze ;)
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

a znacie jakieś sposoby żeby je "pobudzić" do kwitnięcia?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ciucma pisze:a znacie jakieś sposoby żeby je "pobudzić" do kwitnięcia?
Sprawdzonym sposobem jest nawożenie nawozem do kaktusów, sprawdziłam i faktycznie szybciej zakwitały, ale ostatnio stosuję nawóz do storczyków.

Po moczeniu storczyków zostaje mi woda z nawozem i podlewam nią wszystkie kwiaty.
Nawóz daję 1/4 zalecanej dawki.

A dostają nawozik tylko raz w tygodniu, jak trzeba je w między czasie podlać, to podlewam samą wodą- z filtra albo przegotowaną i odstaną
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O...o kaktusowym nawozie nie słyszałam a wodą storczykową tez je podlewam.Za to gdzieś czytałam,że...tabletka antykoncepcyjna wsadzona do doniczki zapewnia kwitnienie no ale nie sprawdzałam. :wink: A ja jestem niecierpliwa i wole w wodzie listki ukorzeniać bo jak pojawiają się korzonki to widzę. :P A potem do lekkiej ziemi z włóknem kokosowym i perlitem.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”