Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mogę tylko powzdychać do tego pięknego ogrodu , rzadko się odzywam bo tylko musiałabym powtarzać to co napisali inni. Oglądam go przynajmniej raz w tygodniu i zawsze jestem tak samo oczarowana. A te jukki..........no cóż, ja mam chociaż irysy pasiaste :roll: , ale może i tę odmianę jukki kiedyś uda mi się nabyć.
Pozdrawiam, Ewa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Witaj, Ewelino,
cały wczorajszy wieczór spędziłam w Twoim ogrodzie i zwiedzanie kontynuowałam jeszcze dzisiaj... Ululałam się wiśniową naleweczką, że aż zapomniałam, co miałam napisać... :lol:
A tak poważnie, to z wielką przyjemnością oglądam zawsze zdjęcia z Twojego ogrodu. Masz śliczne, zadbane rośliny posadzone w gustownych kompozycjach, wypielęgnowane trawniki... Skalniak masz piękny!
;:100
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj pięknie, pięknie :roll: A juki są niesamowite, czy to jest odmiana, która kwitnie każdego roku?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

gucia pisze: juki są niesamowite, czy to jest odmiana, która kwitnie każdego roku?
Nie wiem , doprawdy ! Mam te JUKKI od lipca tego roku ( dostałam na urodziny :) , zostawiłam w doniczkach z braku pomysłu , gdzie je posadzić. Powiedziano mi tylko,że to odmiana YUCCA GLORIOSA "Variegata", będzie kwitnąć
na różowo :shock: ale dopiero za rok, bo to młode, dwuletnie rośliny. Potem Zenobiusz potwierdził ,że kwitną dopiero Jukki kilkuletnie( zwykle po trzech latach od ukorzenienia). Teraz nadchodzi jesień , na świecie robi się zimno, słońca mało, a tu jedna przekora chce kwitnąć !
Ech, niezbadane są ...pomysły roślin !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Dziękuję Ci Ewelinko, podpytuję tak szczegółowo, bo zraziłam się do tej mojej, która kwitnie co 4 lata i chciałabym upolować taką "coroczną". Rozumiem, że przesadzisz je do gruntu przed zimą, czy zostawisz w donicach?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Przezimuję do wiosny w zacisznym kątku przy ścianie domu, donice zabezpieczę , czuprynki zwiążę "do góry", zresztą tam jest okap dachu ,więc deszcz i śnieg nie dochodzi. Znajomi , którzy mi te Jukki podarowali mają swoje już kilka lat w wielkich drewnianych donicach , które wiosną ustawiają na słońcu , a na zimę przenoszą pod ścianę domu. Kwitną im bardzo efektownie.Też tak zrobię :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Na skalniaku niewiele już kolorów , ale dzielnie kwitną nadal jesienne ROZCHODNIKI i troszeczkę "rozjaśniają " to miejsce :

Obrazek Obrazek
ROZCHODNIK OKAZAŁY różowy , czerwony

Obrazek Obrazek
i nieco niższy - biały

Obrazek Obrazek
Kwitnące ZIMOWITY - wcześniejszy o nieco ciemniejszych kielichach i bladoróżowy

Obrazek Obrazek
A na koniec widok " przedogródka" z nadal bujnie kwitnącymi pelargoniami i bidensem na oknie :)
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, jest pięknie !!! Skalniak i rabaty wzorcowe, widać wielkie wyczucie proporcji i barw, o znajomości roślin nawet nie wspominam :) Zawsze z wielką przyjemnościa odwiedzam Twoj piękny ogród i jak wszyscy, czerpię stąd inspiracje :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

A ja nie potrafię stąd wyjść - tak tu cudnie - idę sobie zrobić legowisko pod jakimś drzewkiem z widokiem na ogród i zostaję do wiosny ;:2
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Ewelinko zajrzyj do Madzi (Karolci) właśnie wróciła z urlopu i pokazuje cudne misy z kieszeniami :D
pewnie coś Ci wpadnie w oko i kto wie... może na następny urlop tam pojedziesz ;) :lol:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

przepraszam, komp mi się zawiesił i dwa razy wysłało to samo :roll:
już wykasowałam
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Na te chłodne dni można się rozgrzać widokiem Twojego ogrodu. Te juki są piękne. U moich Rodziców jedna też zakwitła we wrześniu ale taka zwykła karolińska. Zrobiliśmy z nich żywopłocik dwa lata temu i już się ładnie zarasta i to w miejscu, gdzie nic nie chce rosnąć, bo to taki podjazd usypany z gruzu. Widać, że im to pasuje.
Podziwiam Twoje zakątki i przynajmniej mam jakiś punkt odniesienia do mojego ogródka, któremu jeszcze bardzo daleko do Twojego.... Ale ogrzewam się, cieszę oczy i inspiruję u Ciebie. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ewelinko - u Ciebie wcale nie widać jesieni! Zieleń taka soczysta
a i kwiecia kwitnącego jeszcze sporo.
Ech... faktycznie nie chce się od Ciebie wychodzić ...
Widzę, że krasnal znalazł swoje miejsce i wygląda, jakby był tam od zawsze. :wink:

Pięknie masz zarośniętą ścianę domu. Powiedz mi, czy ten winobluszcz ma jakąś siatkę
(lub inne rusztowanie) czy pnie się bezpośrednio po murze?
I czy z sufitu zwisają młode gałązki tego trójklapowca, czy jakieś inne pnącze?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wisienka pisze:
Pięknie masz zarośniętą ścianę domu. Powiedz mi, czy ten winobluszcz ma jakąś siatkę
(lub inne rusztowanie) czy pnie się bezpośrednio po murze?
I czy z sufitu zwisają młode gałązki tego trójklapowca, czy jakieś inne pnącze?
Kratka jest zbędna , to WINOBLUSZCZ Trójklapowy " Veitchii" (Parthenocissus tricuspidata), który do muru bądź pni drzew przyczepia się sam przylgami.Jest wielce pożyteczny , bo nie tylko ładnie wygląda(szczególnie jesienią , gdy przebarwia się na czerwono) ale też osusza ściany budynku."Z sufitu" również zwisają pędy trójklapowca ;:228

Cynamonku, Ave, Jacku Miło Was u mnie gościć :)

Jol_ka Dziękuję za podpowiedź. Magdę - Karolcię odwiedziłam , obejrzałam wazy , misy i donice...faktycznie niezły wybór , tyle,że do Bułgarii w najbliższym czasie się nie wybieram , więc podobnych zakupów raczej nie zrobię :) Teraz jestem ciekawa , jak mój " mini-ogródek" donicowy z rojnikami przetrwa zimę . Jeśli " zda egzamin" to wiosną spróbuję dokupić jeszcze jakąś donicę z kieszeniami :)
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ewelino, właściwie to chodziło mi o zabezpieczenie elewacji, bo są różne teorie na temat
winorośli, które obrastają mury. Trochę niedokładnie sformułowałam pytanie.
Koleżanka likwidowała bluszcz ze ściany, bo przestraszyła się, że zniszczy jej tynk.
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”