Podłoże do kaktusów
Re: Jakie podłoże do kaktusów polecacie?
Kaktusy nie wymagają tak żyznego podłoża, wręcz jest to niewskazane.
-
- 100p
- Od: 21 maja 2010, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wielu hodowców, szczególnie Ci więksi używają ziemi liściowej, leśnej, czy kompostowej właśnie i do tego dodają części nieorganiczne.
Ważne jest to, żeby otrzymane podłoże było przepuszczalne, szybko wysychalo i miało odpowiednie pH.
Problem z ziemią kompostową jest taki, że jedna drugiej nierówna. Jej parametry zależą od tego co było kompostowane, jak długo i w jakich warunkach. Twoja może być idealna, albo w ogóle się nie nadawać.
Jeśli myślisz o małej hodowli to najlepiej kupić gotową ziemię do kaktusów i dodać żwirek.
Przy dużej kolekcji poczytaj w internecie poradniki hodowców - każdy ma trochę inną recepturę i dodatkowo jest ona modyfikowana pod określony rodzaj czy gatunek.
Ważne jest to, żeby otrzymane podłoże było przepuszczalne, szybko wysychalo i miało odpowiednie pH.
Problem z ziemią kompostową jest taki, że jedna drugiej nierówna. Jej parametry zależą od tego co było kompostowane, jak długo i w jakich warunkach. Twoja może być idealna, albo w ogóle się nie nadawać.
Jeśli myślisz o małej hodowli to najlepiej kupić gotową ziemię do kaktusów i dodać żwirek.
Przy dużej kolekcji poczytaj w internecie poradniki hodowców - każdy ma trochę inną recepturę i dodatkowo jest ona modyfikowana pod określony rodzaj czy gatunek.
Pozdrawiam
Sławek
Sławek
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Czy do podłoża do kaktusów mogę dać żwirek kwarcowy, kupiony w sklepie zoologicznym? Chcę z nim zmieszać podłoże w stosunku 1:1. Będzie się nadawał?
Proszę o możliwie szybką odpowiedź i z góry dziękuję
Proszę o możliwie szybką odpowiedź i z góry dziękuję

- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

-
- 200p
- Od: 25 cze 2017, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hm... Nie wiem jaką ziemię masz, ale żwirku to ja daję w proporcjach co najmniej 3:1.Maciek13 pisze:Chcę z nim zmieszać podłoże w stosunku 1:1.
W lecie trzymam kaktusy na balkonie (także nocą) więc idę w kierunku coraz większych udziałów żwirków kosztem podłoża (za to podlewam nawozem).
Pozdrawiam,
Sławek
Sławek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
A skąd będziesz wiedział co jest w konkretnej piaskownicy? Odradzam takie pomysły.Maciek13 pisze:Chciałem się jeszcze zapytać o piasek gruboziarnisty. Czy można go kupoć w sklepie zoologicznym? Zamiast takiego piasku będę mógł użyć z piaskownicy?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Do kaktusów udział ziemi powinien być nie większy niż 1/3, a nawet 1/5.
Ważne jeszcze żeby żwirek nie był na bazie marmuru, ani dolomitu. Zwykły kwarcowy (rzeczny) żwirek o frakcji 3 - 4 mm.
Ważne jeszcze żeby żwirek nie był na bazie marmuru, ani dolomitu. Zwykły kwarcowy (rzeczny) żwirek o frakcji 3 - 4 mm.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
Widziałam ostatnio w sklepie zoologicznym żwirek ceramiczny do akwarium. Co sądzicie o takim wynalazku? Nadaje się do podłoża do kaktusów?
Pozdrawiam
G.
G.
To są szkiełka więc w doniczce jak zwykły żwir tylko cena kilka razy wyższa. Czarne się mocno nagrzewają na słońcu. Kupowanie jest zupełnie bez sensu.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Czy ziemia kompostowa z własnego ogrodu nadaję się jako dodatek do podłoża jako 10-20 % całości?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Była już wypowiedź w tym wątku w kwestii ziemi kompostowej:
Zgadzam się z tą wypowiedzią.czarny_jezdziec pisze:Wielu hodowców, szczególnie Ci więksi używają ziemi liściowej, leśnej, czy kompostowej właśnie i do tego dodają części nieorganiczne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lip 2019, o 11:34
Witajcie, przeanalizowałam kilkadziesiąt stron wątku i mam coraz większe wątpliwości dotyczące wyboru odpowiednich "wypełniaczy" do ziemi zakupionej w sklepie (firma Compo-sana). Ta niestety ma tylko i wyłącznie niewielką domieszkę piasku i zdecydowanie brakuje jej przepuszczalności.
Znalazłam sprzedawcę, który oferuje wiele organicznych skał, tj:
- lawa wulkaniczna czarna (1-5mm)
- lawa wulkaniczna brązowa (1-5mm)
- perlit ogrodniczy (3-5mm), czy to to samo co agroperlit?
- keramzyt czeski
- antuka (2-4mm)
- pemza
- pumeks (1-10mm)
Kaktusy mam niewielkie (max 15 cm wysokości), jeden większy ok. 15 letni kwitnący co roku choć rośnie w zwykłej ziemi z keramzytem
.
Zaczęłam szukać dobrego podłoża ponieważ moje litopsisy umierają.
Które z tych skał proponujecie jako najbardziej odpowiednie?
Drugie pytanie, czy na zimę mogę przenieść kaktusy do piwnicy z niedużym rozproszonym nasłonecznieniem i temp. ok. + 6 stopni, ale niestety jest to miejsce dość wilgotne.
Z góry dziękuję za porady i będę brnąć dalej przez wątki kaktusiarskie
.
Znalazłam sprzedawcę, który oferuje wiele organicznych skał, tj:
- lawa wulkaniczna czarna (1-5mm)
- lawa wulkaniczna brązowa (1-5mm)
- perlit ogrodniczy (3-5mm), czy to to samo co agroperlit?
- keramzyt czeski
- antuka (2-4mm)
- pemza
- pumeks (1-10mm)
Kaktusy mam niewielkie (max 15 cm wysokości), jeden większy ok. 15 letni kwitnący co roku choć rośnie w zwykłej ziemi z keramzytem

Zaczęłam szukać dobrego podłoża ponieważ moje litopsisy umierają.
Które z tych skał proponujecie jako najbardziej odpowiednie?
Drugie pytanie, czy na zimę mogę przenieść kaktusy do piwnicy z niedużym rozproszonym nasłonecznieniem i temp. ok. + 6 stopni, ale niestety jest to miejsce dość wilgotne.
Z góry dziękuję za porady i będę brnąć dalej przez wątki kaktusiarskie

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Najbardziej bezpiecznym i wszechstronnym dodatkiem do podłoża jest żwirek kwarcowy, różnej gratulacji. Żwirek do kupienia np. w sklepach zoologicznych. Dla mnie reszta wymienionych składników to taka "biżuteria".
Ale na lithopsach się nie znam, może mają jakieś specjalne wymagania.
Ale na lithopsach się nie znam, może mają jakieś specjalne wymagania.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Nie przeszkadza to, że spora część zwirków i innych akwarystycznych podłoży jest płukana w solach i innych odkażających roztworach?