Dziękuję, za bardzo miłe komentarze.
aga_zgaga pisze:/ ... / piękna z niego nagroda za Twoją wiedzę i wysiłek.
- moja wiedza na temat Adenium, nie jest zbyt duża szczególnie, że nie mam zbyt dobrych warunków do uprawy tych ciepło i światłolubnych roślin. Nadal gdzie tylko mogę podglądam, doczytuję, jeszcze zbyt krótko jestem w temacie Adenium, szczególnie w odniesieniu do naszej strefy klimatycznej - naszego klimatu, a jest to klimat niezbyt odpowiedni dla tych roślin. Odnośnie wysiłku, to te rośliny wręcz odradzają zbytnie angażowanie się w ich opiekę. Lubią, jak od czasu do czasu o nich zapomnimy, szczególnie w kwestii podlewania, wolą nawet o kilka dni późniejsze podlanie, niż z nadopiekuńczości podlanie o jeden, dwa dni zbyt wcześnie. Główna zasługa, że mam możliwość pokazania takich kwiatów, to zasługa roślin, że akceptują moją opiekę i tegorocznej bardzo słonecznej, gorącej pogody.
Jeżeli nic nie stanie na przeszkodzie, to w niezbyt odległym czasie, będę mógł pokazać kwiaty na kolejnej roślinie, kwitnącej pełnymi kwiatami i na dodatek w kolorze, który bardzo chciałbym mieć w zbiorku moich roślin. Prawdopodobnie, nie będzie to "czysty" kolor jakiego oczekuję - poszukuje do mojej kolekcji, ale zaakceptuję taki, jakim rozkwitną pąki kwiatowe:
- w najbliższych kilku - kilkunastu godzinach, powinien rozkwitnąć pąk kwiatowy na Adenium obesum Hassade Red:
- to Adenium już kwitło w ubiegłym sezonie, ma kwiaty o ładnej budowie i bardzo ładne kolorystycznie.
Dzisiaj moje Adenium, wygrzewają się na obudowanym balkonie w "czystych" promieniach słonecznych, przy dopływie świeżego powietrza ("chodzi" non stop wentylator nawiewny) w temperaturze: