Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Ja mam tylko 3 w donicach, w tunelu na szczęście mszyc nie ma. Ja nie widzę sensu pryskania chemią, bo jedne zabije a przyjdą kolejne. A przecież będę to później jeść.
Iza
Wspomagaj krzyżowanie przez manualne zapylanie. O ile to nie są jakieś wygórowane ilości papryk.AliceWhite pisze:Pr?bowaliscie kiedys krzyzowac dwie odmiany papryczek? Widzialam na youtubie jak jeden chlopak pokazywal swoja technike krzyzowania dwoch odmian.
Używaj do tego np patyczka higienicznego do uszu. Pobaw się w pszczołę i zapylaj z kwiatka na kwiatek, naprzemiennie oba gatunki które chcesz krzyżować. Zadziałało u mnie w zeszłym roku na parapecie, powinno i u ciebie.

Z drugiej strony papryki same krzyżują się rzeczywiście łatwo. Poza capsicum pubescens z innymi gatunkami. Czasem wystarczy odpowiednio mała odległość między papryczkami.
- AliceWhite
- 100p
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Właśnie tak to robił ten chłopak z Youtube. Spróbuję tak zrobić. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Proszę masz aktualny wykaz środków wraz ze spektrum działania, dawkowaniem i karencją. http://www.podoslonami.pl/srodki-ochron ... edziorkow/whitedame pisze:Może podpowiecie mi jakiś skuteczny środek na przędziorka na papryce. Przez to ciągłe przenoszenie przetrzymywanie w ciasnocie nie przyuważyłam lokatora wcześniej. Potrzebuje więc środek na wszystkie stadia i na dodatek taki, który można stosować przy zawiązanych papryczkach.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muszę Ci Janusz powiedzieć, że tą samą stronę znalazłam i wypisałam sobie kilka nazw. Byłam dzisiaj w mojej hurtowni ogrodniczej ale ich nie ma, więc muszę kupić przez internet. Ponieważ wiem, że to intruz trudny do wyproszenia, chciałam aby ktoś się wypowiedział co u niego zadziałało.
Jeśli chodzi o mszyce to nie stosuję chemii tylko pryskam swoim starym przepisem ( podawałam go tu w 2013 r)
W innych przypadkach stosuję oprysk 1:1
Trzeba uważać stosując go w czasie upałów, bo zatyka nie tylko gęby robalom ale i aparaty szparkowe liści i tyle.
Jeśli chodzi o mszyce to nie stosuję chemii tylko pryskam swoim starym przepisem ( podawałam go tu w 2013 r)
W przypadku papryk ( nie wyglądają ) a mają bardzo delikatne liście, oprysk ten rozcieńczam 1:5, pomidorów 1:2.2,5 litra Pepsi + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej + 100 gram mydła potasowego. wlewam pepsi lub colę sypię sodę (uwaga pieni się ) wlewam mydło, delikatnie mieszam i oprysk gotowy. U mnie zawsze działa tylko trzeba często powtarzać obserwując jak wylęgają się następne pokolenia.
W innych przypadkach stosuję oprysk 1:1
Trzeba uważać stosując go w czasie upałów, bo zatyka nie tylko gęby robalom ale i aparaty szparkowe liści i tyle.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Agricolle kupiłam na przędziorki na cytrynowym drzewku i jest skuteczny, mogę polecić.
Mszyce pryskam roztworem płynu do naczyń, ok. 1 łyżeczka na litr wody. Stosuję na kwiaty domowe i róże, papryka jakoś wyjątkowo w tym roku nie miała.
Mszyce pryskam roztworem płynu do naczyń, ok. 1 łyżeczka na litr wody. Stosuję na kwiaty domowe i róże, papryka jakoś wyjątkowo w tym roku nie miała.
Proszę powiedzcie czy papryki potrzebują duże doniczki?
Beatko fajna ta miksturka
zapisuje.
Beatko fajna ta miksturka

Pozdrawiam, Werka
- whitedame
Aria, dzięki, poczytałam sobie o środku i jest to to o co mi chodzi.
Papryki rosną w tunelu i gruncie, gdzie wszystko kwitnie więc niebagatelna jest dla mnie jego nieszkodliwość dla owadów zapylających oraz brak karencji.
Werutka, moje tegoroczne supershoty rosną w 5l wiaderkach. Dwuletnia Carolina Repper w 10 litrowej donicy ale to całkiem spory krzak.
Papryki rosną w tunelu i gruncie, gdzie wszystko kwitnie więc niebagatelna jest dla mnie jego nieszkodliwość dla owadów zapylających oraz brak karencji.
Werutka, moje tegoroczne supershoty rosną w 5l wiaderkach. Dwuletnia Carolina Repper w 10 litrowej donicy ale to całkiem spory krzak.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Aby krzyżowanie papryk miało jakikolwiek sens, należałoby odseparować po minimum dwa kwiatki z interesujących nas odmian. Z jednych po otworzeniu, zamim jeszcze pojawi się pyłek, usunąć pylniki, a poźniej zapylać je ręcznie pyłkiem z drugiej odmiany. Może być fajna zabawa jak ktoś ma czas i chęci.AliceWhite pisze:Pr?bowaliscie kiedys krzyzowac dwie odmiany papryczek? Widzialam na youtubie jak jeden chlopak pokazywal swoja technike krzyzowania dwoch odmian.

Pytanie jak z ustalaniem takiej odmiany później.

Beatko ja raczej słodkie mam , jedną ozdobna, chyba nie będzie z nich dużych krzaków ... nie wiedziałam gdzie zapytać, bo nie widzę wątku o słodkich...
Pozdrawiam, Werka
- whitedame
Są wątki o słodkich gruntowych i tunelowych
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... it=papryka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... it=papryka

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
O Agricolle była mowa już 3 i 2 lata temu. Nie sądziłem, że jest to środek "zapomniany". Identyczne działanie ma Afik . Obydwa środki są (były) dostępne w formie koncentratu. Wychodzi znacznie taniej. Niedogodnością ich stosowania jest to, że działają w sposób fizyczny , więc gwarancją powodzenia zabiegu jest b. dokładne opryskanie spodniej strony liści.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
U mnie mszyce siedzą a raczej siedziały w malutkich zawiązkach i tam bardzo trudno je wybić mechanicznie,bo można uszkodzić rośliny. Agricolle zadziałał, ale dopiero po dokładnym spryskaniu. Zobaczymy, co będzie dalej. Przy tarasie rośnie u mnie trzmielina i jest czarna od mszyc. Wszystko, co w pobliżu także ściąga mszyce, nawet takie aromatyczne zioła jak hyzop czy cząber górski
Zioła posypałam na sucho bazaltem i też jest efekt, tyle, że nieładnie to wygląda. Na papryki raczej bym nie posypała, zbyt delikatne.

Iza
Wypróbuj płyn do naczyń, tworzy się piana, która dociera do stożków wzrostu, tylko rano lub wieczorem, żeby słońce nie przypaliło liści.