Bąble na łodygach mogą być od Guzowatości korzeni, pokaż jakieś foto.Kisiell3 pisze:Wracając do tych bąbli na lodygach to moje borowki też je mają I wyglądają obrzydliwie ... ?
Borówka amerykańska - 8 cz
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Pozdrawiam. Jacek 

- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
pelikano11
W sumie jedno i drugie żyje w takich samych warunkach
Ja pamietam jak jeszcze nie dawno kupowałem nawozy. Do każdej roślinki inny NIBY hahaha Do borówki osobno, do rododendronów inny, itd
A wystarczyło kupić jeden dla kwaśnolubnych 
W sumie jedno i drugie żyje w takich samych warunkach

Ja pamietam jak jeszcze nie dawno kupowałem nawozy. Do każdej roślinki inny NIBY hahaha Do borówki osobno, do rododendronów inny, itd

- toldi
Zdjęcia nieostre ale widzę, że pąki kwiatowe bez zmian. Jeżeli na liściach nie pojawi się czerwone zabarwienie lub inne oznaki to będzie zgorzel. Czy aby ne przekarmiłeś jej azotem?
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kisiell3 zanim zalejesz ją fungicydami przyjrzyj się czy są takie plamki które wyglądają na zdrewniałe. To się dziej na dwu-letnich pędach bo one drewnieją. Możesz takiego bąbla nożykiem zdrapać i zobaczyć czy jest pod spodem zielone czy brązowo czarne. Gdyby zgorzel zaatakował tak równo dwuletnie pędy to gdzieś było by już widać konkretne objawy zgorzela czyli czarne plamy z szaro-srebnym nalotem które wyraźnie różnią się od zdrewniałej kory ale co ja tam wiem. Powiem tylko że różne odmiany różnie drewnieją i u mnie na Bluecropie, Chandlerze i Chanticleer też są takie bąble.
- toldi
Kolejnym etapem postępowania zgorzeli na drewniejących pędach jest zmiana koloru na szaro złocisty a kora w tych miejscach pęka i łuszczy się i nie jest to normalny objaw. Młode pędy będą miały zahamowany wzrost a plamy nie koniecznie muszą być naokoło pędu bo gdy tak się stanie to na ogół pęd zamiera.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
Te krzewy posadzilem 2 lata temu na wiosnę , w pierwszym roku dostały sporo
nawozu I wystrzelił takie pędy że aż się kladly na ziemię... W ubiegłym roku owoców było sporo ale nowych pędów nie zawiele ale myślę że po prostu za bardzo oszczedzilem im wody. Teraz paki mają jak należy tylko gdzieniegdzie jakby końcówki zamieraly ale to chyba od mrozow... Pod pecherzami jest zielone .
Jarowo twoje wyglądają zdecydowanie gorzej od moich ;)
nawozu I wystrzelił takie pędy że aż się kladly na ziemię... W ubiegłym roku owoców było sporo ale nowych pędów nie zawiele ale myślę że po prostu za bardzo oszczedzilem im wody. Teraz paki mają jak należy tylko gdzieniegdzie jakby końcówki zamieraly ale to chyba od mrozow... Pod pecherzami jest zielone .
Jarowo twoje wyglądają zdecydowanie gorzej od moich ;)
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Kisiell3 jedyne co mi się nie podoba na tych zdjęciach to czerwony pęd który prawie został wycięty z kadru na trzecim zdjęciu, to wygląda jak zgorzel.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
To jest zeszłoroczny ped który prawdopodobnie przemarzl, I tak zczarniala mu końcówka 

- toldi
Jarowo wygląda na zamieranie pędów wywołane przez uszkodzenia mrozowe które zaatakował grzyb.
Pozdrawiam. Jacek 

Jarowo zamiast ułamywać suche kikuty weź do ręki sekator i tak długo tnij aż dojdziesz do żywego - życzę żebyś nie doszedł do poziomu gruntu
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Pokażcie wasze pąki kwiatowe 
czym pryskacie profilaktycznie borówkę

czym pryskacie profilaktycznie borówkę

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Nie jest to najpiękniejszy pęd świata ale poza drewnieniem i porostami nic tam strasznego nie ma. Obawę mogą budzić te malutkie grudki które pokrywają cały pęd w miejscu niezdrewniałym ale możecie sprawdzić że powierzchnia pędów borówki nawet gdy są czysto zielone jest taka grudkowata gdy się bliżej przyjrzeć. Nie taka gładka jak np u jeżyny bezkolcowej. Na starość tuż przed zdrewnieniem grudki najwidoczniej rosną i straszą właścicieli

Zobacz czy ten pęd ma jakieś pąki kwiatowe bo jak nie ma to do wycinki od razu i zmartwienie z głowy.
- toldi
Jarowo a możesz opisać coś więcej jak to się rozwijało, czy wcześniej pąki i liście były zaatakowane, czy infekcja postępowała od dołu czy od góry pędów i o jakich porach roku?
Pozdrawiam. Jacek