Galeria.Dalie Stanisława cz.5
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.5
Basiu trudno mi jednoznacznie powiedzieć ale raczej tak bo większość moich dali wydało całkiem pokaźne karpy, kilka sztuk miało takie sobie przyrosty ale były wśród nich też m.in. odmiany, o których Pan Stanisław mówi, że słabo kłączą. Poza tym dalie z sadzonek zielnych w większości też wydały przyzwoitej wielkości karpy. To są jakby nie było składniki pokarmowe, które służą całej roślinie, fosfor sprzyja rozrostowi korzeni, potas na zawiązywanie pąków, azot wiadomo -wzrost, no i mikroelementy. Ja oczywiście żadnym ekspertem nie jestem i nie zamierzam za takiego uchodzić, może ktoś ma inny patent ale ten sposób się u mnie sprawdził.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Ubiegły rok był w ogóle dobry dla dalii i innych kwiatów. Ten wygląda nieco gorzej, nieprzychylna wiosna wielu roślinom zaszkodziła... Niektóre moje dalie jeszcze nie wyściubiły nosa z ziemi, choć minęło ponad 3 tygodnie od posadzenia. Stanisław tylko nie narzeka, ale ciężko haruje - sadzonkuje i sadzonkuje...
A jak wzeszły Wasze dalie? Są w komplecie?
A jak wzeszły Wasze dalie? Są w komplecie?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Oj nie Basiu. Pomijam te, które straciłam zimą - ale i te posadzone nie wszystkie wyszły, a minął już miesiąc od posadzenia. Na jednej rabacie sadziłam wszystkie "pewniaki" - czyli dobrej jakości bulwy z widocznymi oczkami, a wyszła z nich ledwie połowa. Ale jeszcze nie tracę nadziei, bo każdego dnia pojawia się coś nowego.
- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jedno jest pewne na pierwsze kwitnienia trzeba będzie zaczekać do końca lipca. Ogólnie jest sucho i pogoda zmienia się co kilka godzin.
U mnie też wschodzą bardzo opieszale - te, które sadziłam na początku maja mają po ok. 30 cm, ale te, które sadziłam tylko troszkę później, zaledwie wychodzą z ziemi - niektórych w ogóle jeszcze nie widać... Generalnie jest za sucho - nawet jeśli coś przepada, to wiatr raz dwa trzy wszystko wysusza... Taka wiosna i nic nie zrobimy... Dziś np. zapowiadali opady i burze ... i co? Pokropiło, popaprało - ani podlało, ani nic nie można było zrobić... tylko chwastom nic nie przeszkadza - rosną równo i szybko!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu, sadzonkowanie w pędów zielnych udało mi się w ok. 50%. Więc muszę jeszcze nad tym popracować i nauczyć się efektywniejszego sadzonkowania. Co nie zmienia faktu, że do gruntu wsadziłem w tym roku rekordową ilość sadzonek z pędów - 40 sztuk.
Czytam, że wielu forumowiczów narzeka, na tegoroczne przyrosty i pogodę dla dalii. U mnie wprost przeciwnie - intensywne deszcze przeplatają się z wysokimi temperaturami więc wegetacja i wzrost dalii jest wyjątkowy! Karłowe odmiany szykują się do kwitnienia, a wysokie idą górę jak burza (niektóre przekroczyły 0,5m) !
Stosuję z syntetyków tylko nawóz do pomidorów. Przy sadzeniu dostały oczywiście sporą dawkę obornika końskiego i kompostu. Musiałbym spróbować precyzyjniejszych nawozów, o których piszecie, choć mam wątpliwości, czy moim daliom to potrzebne?
Czytam, że wielu forumowiczów narzeka, na tegoroczne przyrosty i pogodę dla dalii. U mnie wprost przeciwnie - intensywne deszcze przeplatają się z wysokimi temperaturami więc wegetacja i wzrost dalii jest wyjątkowy! Karłowe odmiany szykują się do kwitnienia, a wysokie idą górę jak burza (niektóre przekroczyły 0,5m) !
Stosuję z syntetyków tylko nawóz do pomidorów. Przy sadzeniu dostały oczywiście sporą dawkę obornika końskiego i kompostu. Musiałbym spróbować precyzyjniejszych nawozów, o których piszecie, choć mam wątpliwości, czy moim daliom to potrzebne?

Florianie,
skoro dobrze rosną i pięknie kwitną to po co jakieś specjalne nawozy... Wg mnie obornik i nawóz do pomidorów w zupełności wystarczają. Przy stosowaniu specjalistycznych nawozów może jest więcej pąków i większe są kwiatostany - pytanie, jak reagują na to karpy? Czy stosowanie tych nawozów nie powoduje, że przechowują się gorzej? Takie "podpędzanie" może mieć tego typu uboczne działanie. Może wypowiedzą się ci, którzy stosują.
skoro dobrze rosną i pięknie kwitną to po co jakieś specjalne nawozy... Wg mnie obornik i nawóz do pomidorów w zupełności wystarczają. Przy stosowaniu specjalistycznych nawozów może jest więcej pąków i większe są kwiatostany - pytanie, jak reagują na to karpy? Czy stosowanie tych nawozów nie powoduje, że przechowują się gorzej? Takie "podpędzanie" może mieć tego typu uboczne działanie. Może wypowiedzą się ci, którzy stosują.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Drodzy Miłośnicy Dalii i Stanisława!
Jak co roku, tzn. już drugi raz, na wiosnę odwiedzamy z Mariuszem DLW p. Stanisława. Wiosna jakaś późna, to i my dopiero teraz zawitaliśmy do Ptaszkowa.
I od razu zacznę od miłych informacji. P. Stanisław ma się dobrze, co widać na poniższych zdjęciach:

Praca przy inspektach jeszcze wre, na pewno sadzonek nie zabraknie, a jeśli pogoda dopisze, to będą piękne bulwy. Już można myśleć o wiośnie, bo nowości dużo.

P. Stanisław zawsze kończył prace polowe na Św. Jana. Opóźnienie widoczne, ale gospodarz zapewnia, że do końca miesiąca uwinie się.

Jak widać połowa pola już obsadzona:

Czyli mimo mało optymistycznych informacji z początku roku, sezon, choć opóźniony, zapowiada się jak zwykle. Wszystko będzie zależeć od pogody.
Po przepysznym, staropolskim obiedzie (szkoda, że przyjechaliśmy samochodami, a kolejny posiłek zjadłem dopiero następnego dnia) wróciliśmy do domu, a Pan Stanisław do dalii.
Panie Stanisławie, dziękujemy za serdeczne przyjęcie.
Pozdrawiam
Tomek
Jak co roku, tzn. już drugi raz, na wiosnę odwiedzamy z Mariuszem DLW p. Stanisława. Wiosna jakaś późna, to i my dopiero teraz zawitaliśmy do Ptaszkowa.
I od razu zacznę od miłych informacji. P. Stanisław ma się dobrze, co widać na poniższych zdjęciach:

Praca przy inspektach jeszcze wre, na pewno sadzonek nie zabraknie, a jeśli pogoda dopisze, to będą piękne bulwy. Już można myśleć o wiośnie, bo nowości dużo.

P. Stanisław zawsze kończył prace polowe na Św. Jana. Opóźnienie widoczne, ale gospodarz zapewnia, że do końca miesiąca uwinie się.

Jak widać połowa pola już obsadzona:

Czyli mimo mało optymistycznych informacji z początku roku, sezon, choć opóźniony, zapowiada się jak zwykle. Wszystko będzie zależeć od pogody.
Po przepysznym, staropolskim obiedzie (szkoda, że przyjechaliśmy samochodami, a kolejny posiłek zjadłem dopiero następnego dnia) wróciliśmy do domu, a Pan Stanisław do dalii.
Panie Stanisławie, dziękujemy za serdeczne przyjęcie.
Pozdrawiam
Tomek
- Przemekt23
Pan Staszek w znakomitej formie i robota widać pali się więc mimo opóźnienia wszystko będzie w odpowiednim czasie. Dziękuję chłopaki za informacje i fajne zdjęcia 

- LadyK
Ależ ogrom pracy! Przypomina mi się wysadzanie tytoniu, który kiedyś uprawialiśmy bo podobnie to wyglądało
Pan Staszek w dobrym humorze, znaczy że jest ok. Wciąż pogoda nas nie rozpieszcza ale może w końcu doczekamy się lata z prawdziwego zdarzenia, choć za upałami typu 30 stopni nie tesknię ale noce mogły by być cieplejsze, wtedy wszystko ruszyłoby jak z kopyta. U mnie nieśmiało oprócz Sorbet zakwitła Alauna Clair Obscure, też nieco inaczej wybarwiona niż zwykle, zdjęcie zrobię jutro bo już mi się dziś nie chciało latać z aparatem.

Pan Staszek w dobrym humorze, znaczy że jest ok. Wciąż pogoda nas nie rozpieszcza ale może w końcu doczekamy się lata z prawdziwego zdarzenia, choć za upałami typu 30 stopni nie tesknię ale noce mogły by być cieplejsze, wtedy wszystko ruszyłoby jak z kopyta. U mnie nieśmiało oprócz Sorbet zakwitła Alauna Clair Obscure, też nieco inaczej wybarwiona niż zwykle, zdjęcie zrobię jutro bo już mi się dziś nie chciało latać z aparatem.
Pozdrawiam Katarzyna
Skoro Stanisław jeszcze sadzi, to kiedy zakwitną? Chyba nie wcześniej niż w połowie sierpnia... Ale za to na pewno będzie sporo nowości... U mnie pierwsza część karp, wsadzonych na początku maja, wygląda nieźle, ale te posadzone po 20 jakoś nie mogą się rozpędzić... A tu niektórzy daliomaniacy (Kasia!) już chwalą się kwitnącymi daliami... To się nazywa być liderem
Podziwiam i... 

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- LadyK
Basiu mam po prostu szczęście, że coś zakwitło. Jak mówiłam wcześniej kwiat jest ale jeszcze nie taki jak powinien być, myślę że to przez te wahania temperatur noc-dzień.

A u Pana Staszka to najistotniejsze aby zdążyły wytworzyć karpy ale wiadomo, że chciałoby się aby zakwitły jak najwcześniej i długo cieszyły oko.

A u Pana Staszka to najistotniejsze aby zdążyły wytworzyć karpy ale wiadomo, że chciałoby się aby zakwitły jak najwcześniej i długo cieszyły oko.
Pozdrawiam Katarzyna
Niektórym kwitną, a niektórzy jeszcze sadzą...
Dziś wysadziłam sadzonki otrzymane od Stanisława (Stanisławie dziękuję!
) i mam nadzieję, że jednak zakwitną jeszcze w tym roku... Chciałabym zobaczyć, co za niespodzianki dostałam, bo niektórych numerków nie jestem w stanie rozszyfrować, a kilka jest dodatkowo na czerwonym tle - więc nowości! W ogóle stan moich posadzonych dalii jest co najmniej dziwny. Niektóre mają 50 cm wysokości, inne 30 cm, a jeszcze inne 10 cm. Są jednak też i takie, które tylko co wychynęły z ziemi i takie, które w ogóle nie wzeszły (kilkanaście). Zdecydowałam się delikatnie odkopać bulwki - 2 szt. - i co zobaczyłam? - malutkie pędy - więc żyją i rosną!
Postanowiłam nie sprawdzać dalej i jeszcze trochę poczekać, aż przejdzie jakiś większy deszcz... Zwłaszcza, że, jak zwykle, nie wzeszły te, na których mi najbardziej zależy.
Dziś wysadziłam sadzonki otrzymane od Stanisława (Stanisławie dziękuję!

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Przemekt23
Basiu to u mnie tak się dzieje z zeszłorocznymi nowościami jedne wyższe drugie niższe i są nawet takie które jeszcze nie wychyliły nic z pod ziemi ale nic nie rozgrzebywałem zobaczymy. Natomiast odmiany z wcześniejszych lat po wschodziły równomiernie i wszystkie. Dziś z rana w końcu zaczęło padać. Może to nadgoni stracony czas.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Moje chyba wszystkie wyszły, tez rosną nierównomiernie ale większośc ma juz pąki kwiatowe mam nadzieję że po ostatnim deszczu juz sie szybko rozwiną i niedługo będę mogła wstawić fotki