Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu mieczyki abisyńskie (o ile dobrze pamiętam ;:131 ) kwitną w podobnym czasie co zwykłe. Ja je bardzo lubię, bo nie dość, że ładne to jeszcze cudnie pachną ;:173 Znowu wyprzedzasz mój ogród o krok :wink: U mnie ostróżki i naparstnice dopiero w pączkach, a twoje już kwitną
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

piękne naparstnice ;:167 a Karolek jak słodko rączki wyciąga ;:167
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak zwykle pięknie , wnusiu sama słodycz. :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu Karolek to już kawałek faceta. Tak jak piszesz, na pewno jest już obciążenie dla kręgosłupa. Jednak sama radość takie ciężary nosić. ;:215
Naparstnice szaleją. Uwielbiam je.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

U mnie naparstnica będzie kwitła, chyba tylko jedna bo inne mąz skosił :( niechcący.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wnusio modelem będzie ;:333
Przedwcześnie martwiłam się o siewki
Widocznie za sucho miały
Od kiedy regularnie podlewam zaczęły się pojawiać
Nawet ostnica, tylko to takie maleństwo, że nie wiem, czy do końca sezonu cokolwiek będzie widać
Naparstnice też się pojawiły. Ale wiadomo kwitnąc będą dopiero za rok, ale i tak się cieszę,
Nawet wschodzi kosmos, który siałam wprost do gruntu wiosną.
Widziałąm miniaturową szałwię. U mnie w tym roku zrobiła się z niej normalna. Czyli wysoka :roll:
Wymieniam na kocimiętkę
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Soniu troszkę mnie nie było a tu takie cudności pokazujesz .Mam tyły ,ale już nadrabiam .Ten widok ze schodów jak i całego ogrodu piękny ;:oj ,też bym tak chciała mieć wszystko wypielone z chwastów i tak pięknie dopracowane .Wszystko dokładnie przemyślane ,aż nie chce się od ciebie wychodzić.Jest się czym zachwycić .Kolekcja host jak i powojników spora i do tego wszystko pięknie rośnie i kwitnie.A poziomki i truskaweczki to na pewno smaczne,moje jeszcze zielone jak i ja ;:306 Miło spędziłam czas u ciebie :)
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Soniu, naparstnice jak wszystkie roślinki u Ciebie fantastyczne ;:138 uczę się, że takie rośliny są bo niedawno myślałam, że to chwasty :;230 gdybym wiedziała to wcześniej przygarnęłabym je do siebie bo były niczyje na łące koło mnie :D
Masz uroczego wnusia ;:167 prawdziwy słodziak
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne różne kwitnienia. ;:215
O i jaka radość z wnusia.Fajnie.Ja jeszcze nie jestem babcią :)
Ale masz śliczne różnokolorowe naparstnice. ;:215
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Soniu mam pytanko jak po zimie przyrastają jeżówki green jewel ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję bardzo za przypilnowanie ogrodu, ;:cm ale chwastów nikomu się wypielić nie udało. ;:113 Byłam na kilkudniowym sabacie czarownic. Było wyjątkowo ciepło i miło. Przyleciały ptaki od przyjaciółek i kula do przepowiadania przyszłości ogrodu. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alu ze mnie ogrodniczka, której nie utrwaliło się w głowie, że nazwa ważna. :wink: Bodziszek ma pełno pąków i cały czas kwitnie.

Obrazek

Zuza berberys na czerwonej rabacie, to Orange Rocket. Ma wyjątkowo nasycony kolor wiosną, później zmienia na bordowy. Ja oddałam wszystkie berberysy, które były blisko trawnika. Zostały tylko te w głębi rabat. W przyszłym roku Karol już będzie biegał po trawie. ;:167 Rabata znowu była przerabiana wiosną, więc jeszcze trochę trzeba poczekać na nowy widok.

Obrazek

Małgosiu Kubuś już dużo więcej rozumie, dlatego pewnie tak reaguje na fotografowanie. Karol szczerzy zęby ;:306 jak tylko jakąś twarz zobaczy. Naparstnice wysiałam z nasion od forumki. Niestety zapomniałam od kogo. :oops: Biała najwcześniej zakwitła, ale już pierwsze płatki zrzuca. Chyba najpewniej zebrać nasiona i wysiać, przynajmniej się nie wypieli. :)

Obrazek

Obrazek

Olu Karol to cygańskie dziecko, na razie do wszystkich się uśmiecha. Jednak, jak jest cały dzień u nas, to chyba czuje, że nie ma mamy. ;:218 Red Baron dopiero w drugim roku zaczął u mnie mocno się rozrastać. Teraz odcinam kawałek, a on dalej się rozłazi na boki. Życzenia się spełniły, ;:196 byłam na wyjeździe i wyjątkowo miło spędziłam czas. Moje tylko miskanty z siewu, ładnie przyrastają, na zdjęciu za różami.

Obrazek

Obrazek

Moniko mam dylemat, bo tawuły już zakorzenione i rosną ogromne. Zastanawiam się jak je prowadzić. ;:131 Podobnie jak pęcherznice. Posadzi człowiek nie mając pojęcia jak roslina zachowuje się po kilku latach. ;:124 Już kusiło mnie, żeby je wykarczować, ale teraz są wyjątkowo ładne.

Obrazek

Obrazek

Marysiu ogród nie jest duży, tylko zdjęcie daje takie złudzenie. Tam gdzie dużo chwastów nie robię zdjęć. ;:306 Specjalnie dla ciebie rabata, gdzie pełno werbeny i innych chwastów. Czekam na deszcz, żeby trochę siewek przesadzić, opielić i dosypać kory. Po ciągłych przeróbkach i wykopywaniu werbeny, kora wymieszała się z glebą. ;:222

Obrazek

Iwonko miło, że zaglądasz. ;:196 Na wnusia się doczekasz, mnie się udało późno, ale jak zdrowie będzie, to się Karolem nacieszę. ;:167 Sasankę dostałam od sąsiadki i wszystkie inne to z jej nasion. Są bardzo podobne, ale czasem jakaś ładna się pojawia. W przyszłym roku mam nadzieję na kolejne nowości, bo kilkanaście młodych sasanek z siewu rośnie ładnie. Bodziszki Plenum mam od wiosny, bardzo malutkie. Mieszkam w otoczeniu zagajników, sąsiadów mam daleko, więc zwierzyna podchodzi blisko. Ostatnio szłam na spacer i sąsiad mnie zawrócił, on musiał uciekać przed lochą dzika. Była z małymi i pogoniła go. Na szczęście miał traktor, to się schował. ;:202 Dziękuję w imieniu M. :)

Obrazek

Dalsze wypociny wieczorem, bo trzeba trochę samosiejek poprzesadzać, a naciągnęły chmury, pewnie popada. ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadziłam kilkadziesiąt samosiejek, a zostało dwa tysiące. :;230 Deszcz solidnie podlał wszystko.

Jolu jestem białą naparstnicą zauroczona, już osypuje pyłek. Szykuję się na zbieranie nasion, ale skoro mam tyle kolorów to pewnie biel się nie powtórzy. ;:218

Obrazek

Sabinko zakwitły wszystkie naparstnice. Zrobiły mi niespodziankę, jak wróciłam po paru dniach. :tan Wysiałam w lecie ubiegłego roku i porozsadzałam po rabatach. Szałwia u mnie zawsze była duża, ma wyjątkowo wiele pędów, a jak zakwitnie. ;:oj Niestety wymaga też sporo miejsca. Przesadzaj jedno lub drugie, raczej się nie pogodzą. Dla znawczyni róż, Otello :?:

Obrazek

Małgosiu mieczyki abisyńskie będą mnie cieszyć, jak zakwitną na biało. :) Przeżyły tylko cztery ostróżki. Kwitnie tylko ta jedna, pozostałe marniutkie, ledwo po jednym pędzie mają.

Obrazek

Anitko naparstnicami się zachwycam, tylko się zastanawiam, czy zostaną na kolejny rok, czy znowu trzeba siać. ;:131 Jeżówki Green Jewel bardzo ładnie przyrosły, już jedna ma pąki. Tylko takie zdjęcie zrobiłam.

Obrazek

Martuś dziękuję. ;:196 Żal twoich naparstnic, ale może jeszcze odbiją i później zakwitną. Już czekam, żeby Karol bawił się w ogrodzie. Może i trochę ten mój ogród nabiera wyglądu, ale jak dziś pozaglądałam na rabaty, to jeszcze pracy zobaczyłam sporo. Pierwsza Artemis dla ciebie.

Obrazek

Aniu Karola za dużo nie ponoszę, raczej w wózku wożę, lub w łóżeczku się z nim bawię. Skoro ci się podobają, to inną naparstnicę ci pokażę. :)

Obrazek

Gosiu siewki czekały na mokro i ciepło. ;:108 Mam nadzieję, że masz w sam raz dla siebie, a nie takie ilości jak u mnie. ;:223 Malutka ostnica przez kilka dni podwoiła wielkość. Siewki niskiej szałwii mają cechy gatunku, są wysokie i mają fioletowy kolor. Przetestowałam w ubiegłym roku. Dokupiłam teraz sześć niskiej Compacta Deep Blue i będę wiosną dzielić. Mam ochotę na kilkadziesiąt sztuk, na razie kilkanaście.

Obrazek

Beatko miło, że zajrzałaś. ;:180 Ja zawsze mam zaległości w zaglądaniu, ale czas spędzamy w ogrodzie. :D Zrobiłam przegląd host i przeraża mnie wizja ich przesadzania, rosną jedna na drugiej. ;:202

Obrazek

Aguś w Karolu jesteśmy z M zakochani, tak chyba ma być. ;:173 Nasze dzieci tego nie doświadczyły, to my się staramy. Naparstnice wysiałam po raz pierwszy, ładnie się prezentują na rabatach. Wszystkich roślin i tak nie poznasz. :wink: Jak zagląda się do pasjonatek ciekawych roślin, to głowa puchnie od nadmiaru wiedzy i nazw. ;:131 Firletka smółka to też uszlachetniona roślina łąkowa.

Obrazek

Aniu anabuko1 zaczynam testować kolejne rośliny, czy naparstnice zostaną, nie wiem. ;:131 Na razie mi się podobają. Orliki z kapersów po kolei zakwitają. ;:215

Obrazek

Róże powoli pokazują kolor, Flamingo.

Obrazek

Angielka NN posadzona jesienią przepięknie pachnie i obsypana pąkami. Niestety liście tulipanów psują jej obraz. :oops:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aż jestem ciekawa swoich kolorów naparstnic. Dostałam sadzonki od znajomej. Na dniach zakwitną. Białe jednak najładniejsze chyba... ;:173
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Soniu, podziwiam Twoje dopieszczone rabaty. Oj, kiedy tak u mnie będzie. ;:223 Wnuczek bardzo fajny, taki do całowania i przytulania. U ciebie wegetacja jest wcześniejsza niż u mnie. Dzisiaj zjadłam pierwsze 4 truskawki i kilka jagód kamczackich. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu u mnie najwięcej naparstnic różowych, tylko jedna biała i jedna łososiowa. W realu są ładniejsze, niż na moich fotografiach. ;:108

Ewuniu chwasty rosną, jak u każdego, ale kora zdecydowanie ułatwia pracę. ;:215 Tylko ciągłe przesadzanie, przeszkadza w jej rozsypaniu na wszystkie rabaty. Miła jesteś, ale zobacz rabatę z bukszpanami, pielenia na kilka godzin. ;:223 U nas rzeczywiście wegetacja szybciej rusza, ale też szybciej rośliny przekwitają. Będę podziwiać później wiele kwiatów u ciebie. ;:65 Wnusia wycałuję od ciebie dopiero w przyszłym tygodniu. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”