Oczywiście zaraz pobiegłam realizować pomysł.
Co mnie natchnęło? Pniaczki

Dzięki za natchnienie !! Pozdrawiam Aga
U nas jest ten sam problem, ktoś posadził rząd świerków ok 5m od domu, od południowej strony. 8 sztuk co metr. Myślę, że może miał zamiar uformować z nich żywopłot, ale tak się nie stało. Zacieniały dom i sporą część podwórka przez większą część dnia. Na dodatek przez zbyt gęste posadzenie były chude, rzadkie i brzydkie. Uzyskaliśmy zgodę na wycięcie 6 z nich. 4 wycięliśmy i od razu lepiej. Podwórko nareszcie obsycha kiedy po deszczu pokazuje się słońce. I ściany domu dostają słoneczka
A jednak czuby im ucięto, więc nie za bardzo chcieli by wyrosły tak wielkie, macie rację komuś brakło wyobraźni co takie drzewo może.kocicy_Lwisko pisze:Aguskac, szczerze wątpię aby ktoś miał kiedyś zamiar je formować, kiedy urosły za bardzo zwyczajnie obcięto im czuby, a modrzewie jak to modrzewie wypuściły sobie nowe stożki wzrostu:-). Tu nikt niczego nie przycinał i nie formował, nawet drzewa owocowe były porośnięte wilczymi gałęziami i dopiero robimy z tym powoli porządek. Jak to powiedziała nam żona byłego właściciela "mąż lubi taki busz"....