Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Ostrość zdjęć na takich drobiazgach kwiatowych - podziwiam! ;:180 Nieźle muszę się nagimnastykować, by wyraźnie wyszły kokorycz czy puszkinia.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku! To kwestia optyki! Mąż kupił fajny obiektyw Sigma 50mm. Niby kupił sobie, ale w zasadzie ja korzystam z niego do robienia kwiatów. On jest idealny do robienia zdjęć w ogrodzie, ale ma jedną wadę! Muszę umyć ręce, zanim wezmę aparat do ręki ;:306

Mati! Nieźle eksperymentujesz! Ale ja bym nawet na to nie wpadła, bo szkoda czasu na kombinowanie jak koń pod górkę ;:131

Małgoś! Nie wstawię przecież zdjęcia z workiem ziemi do pikowania! ;:306 Kupiłam jeszcze nożyczki do róż, bo moje obecna się "wygły" po cięciu grubszych pędów. No i jakaś podejrzaną dalię. Na obrazku była Honka Surprise, napisane było, że to Chockolade, a na pewno wyrośnie coś jeszcze innego. ;:224

Dorotko! W końcu niewiele przytargałam (napisałam wyżej do Gosi), nie było niczego specjalnego. Pojadę może jutro rano do centrum ogrodniczego Jucca 14km ode mnie. Tam zawsze coś ciekawego znajdę.

Wiosna galopuje, pracy coraz więcej. O hortensjach zapomniałam ;:223 Ciąć trzeba! I aksamitki nie wysiane! I na warzywniku nic się nie dzieje, a powinno być wysiane. Nawet sprzątnięte nie jest ;:306 Nowalijki rosną w szklarni, jeszcze kilka ciepłych dni, a szpinak będzie. W zasadzie wszystko wykiełkowało: roszponka, rukola, sałata, koperek i wymieniony szpinak. Pamiętam w zeszłym roku nie zdążyłam wszystkiego zjeść przed wysadzeniem pomidorów i musiałam je wciskać pomiędzy sałaty! ;:219
No i te byliny w doniczkach muszę gdzieś powysadzać, bo teraz łatwiej będzie zdecydować, gdzie je wcisnąć. Gipsówki może pójdą pomiędzy róże, ale hyzop, mimoza (?) i inne takie tam, to już nie wiem, gdzie posadzę ;:185 Musze poczytać, co może być w półcieniu, bo tam miejsca mam sporo ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Miłko ja w tunelu od lat sieję sałatę i rzodkiewki pomiędzy rzędami przeznaczonymi na pomidory i jakoś się to sprawdza.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spokojnie...Hortensje też dopiero ciąć będę (no ale mi to zajmie pół minuty ;:306 )A aksamitki to cały rok można siać ;:108
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA u Ciebie już nowalijkami pachnie a ja jeszcze warzywniaka nie mam skopanego, ale dzisiaj już po pracy, słoneczko świeci za chwilkę ruszam do ogrodu ale naprawdę nie wiem od czego zacząć ;:306 ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

E tam Miłeczko, zawiodłam się :wink: Myślałam, że po takim wypadzie do ogrodniczego dasz się skusić. A Ty nic, byłaś dzielna.
Dzisiaj byłam w O i LM. Mój M poszedł do swoich regałów, ja do swoich. On miał spory kosz a ja....oprócz rękawiczek zapasowych nie znalazałam nic godnego uwagi. Mój M osłupiał. Nie dowierza jeszcze do teraz, że ja żadnego krzaczka nie przytargałam. A powiem Ci szczerze, że on biedny jeszcze nie wie, że w Bydgoszczy będą targi ogrodnicze :wink
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Miłko ja hortensje właśnie przycięłam, a z warzyw czy nowalijek nie mam jeszcze nic wysiane, może jutro da się M namówić na pomoc, bo przecież już czas, aksamitki też jeszcze nie wysiane, a tam, zdążę, a jak nie zdążę to trudno ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Iwonko! Jesteśmy na tym samym etepie! ;:306 Hortensje dziś przycięłam :tan Nie posiałam na warzywniku, ale chociaż skopałam niezły kawałek i wypieliłam truskawki z gwiazdnicy - zarosły całkiem.

Małgosiu! Nadrobiłam! Szczegóły poniżej! Ale sama też niczego nie kupiłaś fajnego! ;:224 Po targach ręce do ziemi Ci urosną ;:306

Krysiu! Ja nowalijki mam tylko w szklarni, a reszta ziemi ornej odłogiem leży ;:131 Ale dziś się za nią wzięłam ;:224

Tulap! One jeszcze muszą zakwitnąć! Nie mogę posiać w sierpniu ;:219

Dziś piękny i pracowity dzień. Przycięłam hortensje jedne i drugie, rozsypałam nawozy różnorakie. Wykopałam kilka roślin dla znajomych, posadziłam kilka bylin, które zimowały w donicach (jeszcze trochę mi ich zostało). Wypieliłam truskawki (zarosły totalnie gwiazdnicą przez tą ciepłą zimę), skopałam część warzywnika.
Po południu mąż zawiózłmnie do Jukki - sklepu ogrodniczego. No i zrobiłam sobie trochę przyjemności:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalie w altanie czekają cierpliwie. Jutro część podzielę i przygotuję do wysyłek.

Obrazek

Z ogródka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Truskawki :shock: nie zrobiłam jeszcze nic przy nich, a myślałam o nich.
Piękne odmiany dalii zakupiłaś, naprawdę śliczne. A ilość karp w koszach powalająca. Czas założyć wątek sprzedażowy Miłeczko :D
Na targach nie byłam, bo zapomniałam że mam dyżur przy wnusiu, ale nic straconego, bo kolejne są w połowie kwietnia. Moze nie ma tam szału, ale wiesz jak to jest....zawsze coś się przytarga. Bo te marketowe roślinki ;:185
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA te Twoje przyjemności to nie takie małe wcale, ale za taki ogrom prac jakie wykonałaś należy się ;:108 ;:108
Ja też jutro sobie zrobię przyjemność...jadę na targi ogrodniczo-rolnicze do MARSZEWA :tan konia nie kupię ale kwiatki na pewno ;:306 ;:306
Ja dzisiaj też kawałeczek warzywniaka skopałam i rzodkiewkę, koperek posiałam.

:wit
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

No no Miłko robota u Ciebie wre. Ja dziś też po trochu w ogródku ale, że łapię kilka srok za ogon to jeszcze efektów nie widać. A zakupy to Ci się też udały. Widzę, że metoda oznaczania karp daliowych taka sama :;230 tyle, że ja mam tego dużo mniej ale to się zmieni :tan.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko czytając Twoją relację z prac widzę,że jestem na podobnym etapie. Dalie po przeglądzie, drzewa dziś pobielone i oprysk z miedzianu dostały. Wrotyczem z kolie pryskałam truskawki ,maliny a także liliowce. Za dużo prac czeka i jak wejdę na działkę to nie wiem od czego zacząć :;230 Dziś było aż za gorąco do pracy ale cóż ... mus to mus !!!
Śliczne te maleństwa w doniczkach , a zdjęcia super kontrastowe - wszystkie szczegóły widać choć wiem,że to maleństwa i trzeba dobrze sie pochylić nad nimi .
Miłej niedzieli :D
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pogoda była idealna na ogródkowe prace - ja zdążyłam tylko poprzycinać winogrona. Za to Ty napracowałaś się porządnie. Magazyn daliowy mnie powalił - rzeczywiście masz cierpliwość do tych bulwek.

Ze dwa tygodnie temu w Jucce też kupiłam te białe cynie i aksamitkę. I taką terakotową donicę też :)

Gdybyś chciała więcej rojników - to mam w nadmiarze takie z bordowymi brzegami (stoją w tej ciemniejszej donicy). Dostałam od znajomej i się rozrosły nad podziw.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Obrazki z ogródka cudne, a ilość dalii powalająca :-)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, cudnie, kupa roboty zrobiona ;:138
Ja truskawki obrobiłam i nawiozłam już dwa tygodnie temu, a nawet posiałam co nieco pod chmurką. A co, co ma być to będzie ;:198
Pokazujesz cudowności z Jucca, aż nie patrzę, bo w tygodniu też jadę, a już bym nic nie chciała kupić roślinnego ;:131
Podziwiam Cię - tyle dalii czeka, a nowe nabytki wpadają do koszyka ;:oj
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”