W pięknej okolicy mieszkasz nic tylko pozazdrościć. U nas ciągle trąbią o zanieczyszczeniu powietrza . Czy ta wycinka drzew nie zmieni okolicy na gorsze?
Znasz Zbyszku wysyłkową szkółkę z iglakami? Piękny ten świerk z czerwonymi przyrostami Rydel?
Ewa czystego (prawie) powietrza w moich okolicach dostatek (tak się sam oszukuję), maluszek z szyszeczkami to Pusch (Acrocona Pusch), iglaczki zdobywałem "namacalnie" więc zbytnio nie podpowiem ale całkiem blisko Rybnika jest kilka szkółek np Kapias Goczałkowice a jak popędzić ciut dalej za Oświęcim jest iglakowy raj -Krzywaczka - rarytasy iglaste i liściaste
W Goczałkowicach bywam mam tam rodzinę to i do szkólki zajrzałam. Wtedy nie miałam parcia na iglaki ale czas wszystko zmienia Teraz mało mobilna jestem więc szukam z dostawą do domu. Kuknę jeszcze do Pisarzowic może mają już wysyłkę.
Fajne te okazy w ogrodzie masz... i człowiek zajrzy tu i tam do cudzych ogrodów i już mu się zachciewa....
Z tego co wiem to planowa wycinka całej kwatery - będą nowe nasadzenia
tartaki i celuloza maja przerób a dla nas maluczkich drobnica - ostatni raz wyrabiam opał - za ciężko
Ewa chwilowo nazwy odleciały z pamięci - może odnajdę
Mariusz wszystko opiera się głównie o wodę w drewnie bo sprawa garbników itp ma mniejsze znaczenie
suche to większa wydajność cieplna, łatwiej palić grubsze kawałki przy mniejszym płomieniu (stabilniejsze spalanie)
nie mniej ważne jest miejsce w którym rura dymna wchodzi do komina, u mnie przebiłem strop i wprowadziłem ją do komina na pięterku praktycznie to ona grzeje całe piętro
Hmm...palę drzewem świeżym,nie mam żadnego doświadczenia,kumpel w kominku pali zawsze świeżym i mówi mi że suche szybciej by się wypaliło,on pali na działce ROD
.Inny kolega pali sezonowanym drzewem 3,4 letnim i mówi że tak mu kiedyś ktoś powiedział i tak robi,a czy to się sprawdza to nie wie bo mokrym nie palił.
Mariusz jeżeli ktoś podkłada do kominka cienkie szczapy lub kawałki do 15cm średnicy i jeszcze ma kiepską regulacje dopływu powietrza to wiadomo suche zaraz wydmucha
podkładam pieńki o średnicy 20-30cm (a na noc jeszcze grubsze i jest do rana spokój)