Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

:wit Jacku
Widzę że kolejny udany urlop i ciekawa zarazem wyprawa za Tobą, czekam na kolejną porcję zdjęć.

Ja mam dwa krzaczki aukuby i to już trzecia ich zima jak były nie okryte i nic im nie jest, wiem że te ostatnie zimy ciepłe ale u mnie między polami na wygwizdowiu to tak ciepło nie jest więc i Twoja będzie rosła.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku widzę że wróciłeś z wojaży , krokodyl udomowiony ;:7 ja i tak bym do niego nie podeszła .

Piękne wschody i zachody słońca ile stopni ciepła było w dzień?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jacku jakie cudne miejsca odwiedziłeś. I zapewne wróciłeś z naładowanymi bateriami na maxa. Powodzenia życzę :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Lidziu, śnieg pewnie stopniał u Ciebie, bo wieje halny i bardzo ocieplił nasze ziemie. Właśnie wróciłem ze Śląska ;:136
Tak, słońce nad Afryką świeci szczodrze i choć trochę chciałem go przywieźć dla Was ;:3 No i oczywiście kwiatów na fotkach też!
Jaskrawe energetyczne hibiskusy rosły przed moim bungalowem na wyspie:
Obrazek

Grażynko, może masz rację z tymi krowami :idea: Nie przyglądałem im się dość wnikliwie. Raczej spoglądałem, czy nie postraszą swoimi długimi rogami. Ale były spokojne jak baranki ;:170
Tak, dałem sobie spokój z okrywaniem, bo prawie do końca grudnia było niepotrzebne, a potem już mi się nie chciało. I chyba dobrze, bo zima po raz kolejny trwała krótko i niezbyt ostro.
Kolejny jaskrawy hibiskus, a w tle - tradycyjny stołek afrykański - banalnie prosty (dwie deski) i bardzo wygodny:
Obrazek

Witaj Alu! Tak, krokodyle były zadowolone i łagodne, bo dostawały codziennie 50kg ryb na śniadanie :D Opona dla niego była w sam raz! Sam ma skórę jak opona - sprawdzałem :twisted:
Ten kwiat coś mi przypominał. Wiem już - guzikowca :!:
Obrazek

Loki, zgadzam się z Tobą - krokodyle to nie bestie, jak utarło się o nich myśleć. Jak są głodne, to polują; jak nie - są słodkie ;:108
Prezentacja botaniczna rozpoczęta, a ten kwiat specjalnie dla Ciebie, bo wiem, że lubisz toinowate:
Obrazek

Janeczko tak, spiekłem się ale zdrowo i przyjemnie 8-) Wysoka temperatura nie zawsze oznacza zmęczenie i strugi potu spływające z nas. Afryka Zachodnia to obfitość rzek, a na wybrzeżu - orzeźwiająca bryza. O cień też nietrudno pod rozłożystymi drzewami:
Obrazek

Marto ja też Cię witam serdecznie! Tak, posiadłem wszystkie przymioty, które wymieniłaś dzięki wyprawie i naładowany energią i nowymi pomysłami aż palę się do prac w ogrodzie ;:65 A że pogoda sprzyja - zabieram się już jutro!
To powspominaj wraz ze mną, oglądając kolejne zdjęcia:
To zdaje się albicja? Czasem można ją spotkać wśród roślin tarasowych i u nas:
Obrazek

Kasiu, ja też mam nadzieję, że to już przedwiośnie ;:173
Gdzie mnóstwo kwiatów, tam też nie brakuje wszelkich owadów:
Obrazek

Lodziu, fotorelacja trwa więc zapraszam do oglądania:
Obrazek

Ciąg dalszy odpowiedzi - wkrótce, bo obowiązki wzywają :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcia wschodu i zachodu słońca tak cudne, że zapierają dech ;:oj Uwielbiam takie widoki.
Napisałeś, że w czasie mojej ostatniej tu wizyty byłeś jeszcze na wakacjach. Tak długo trwały czy tak późno wyjeżdżałeś?
Pomysł fotki z własnym odbiciem w okularach świetny ;:138 Zaskoczył mnie ten ogród. Ciekawa aranżacja. Taki stołek widziałam kiedyś na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku. Faktycznie bardzo wygodny i gdyby nie zaporowa dla mnie cena kupiłabym go.
Kolory hibiskusów tak intensywne, że aż rażą w oczy. Bardzo energetyczne widoki nam zaserwowałeś. Czekam na kolejną porcję zdjęć. Ciekawa jestem czy przywiozłeś jakieś "łupy" roślinne z wyprawy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Christinkrysiu tak, przyroda afrykańska pomimo iż nie ma takiej zmienności związanej z porami roku jest wciąż zaskakująca i bardzo dynamiczna. Pory roku w strefie podrówniowej są dwie - sucha i deszczowa. Ja byłem w porze suchej, a bujnej roślinności i kwiatów było pod dostatkiem. Wyobrażam sobie, co się dzieje w porze deszczowej ;:219
Pokaleczyłem sobie trochę stopy, włażąc na palmę ale było warto! Palma nie ma gałęzi więc po opanowaniu techniki obsługi uprzęży wchodzi się łatwo i szybko. Trudniejsze jest zejście. Ale po te pyszne kokosy mógłbym wchodzić codziennie :D
Obrazek

Silvarerum, wakacje pierwsza klasa :tan
Te pnącza widuję od wielu lat w tropikach ale wciąż nie wiem, jak się nazywają:
Obrazek

Jolu, marzenia trzeba spełniać :!: Podchodzę do marzeń racjonalnie więc nie marzę o wyprawie na Księżyc ale o czymś, co można zrealizować, nie wygrywając w totka ;:306
Kolejne nieznane mi kwiaty. Szczerze mówiąc, to tam moja wiedza botaniczna okazała się bardzo uboga :roll:
Obrazek

Iwonka, to mnie uspokoiłaś co do aukuby. W razie niepowodzenia druga rośnie w doniczce u Rodziców. Zimy rzeczywiście łagodnieją i już zauważyłem jak dobrze poradziły sobie różne zimozielone krzewy :heja
Żółtek - tym razem ostowaty
Obrazek

Geniu, moja znajoma była bardziej odważna i nie tylko podeszła do krokodyla ale ciągnęła go za ogon. Mi rozsądek podpowiadał, że to niewłaściwe, bo żadne zwierzę nie lubi, jak się je ciągnie za ogon. Ale i w tym wypadku krokodyl nie zaoponował.
Temperatura - 32-35stC. Ale tak jak pisałem - od oceanu zazwyczaj przyjemnie wieje no i cienia tam nie brakuje.
Obrazek

Małgosiu, miejsca cudne, akumulatory naładowane i dziś pierwszy trening w klubie ;:65
Przynajmniej z identyfikacją tej rośliny nie ma problemu, bo każdy ją zna:
Obrazek

Izo, wakacje moje trwały miesiąc.
Ja też miałem wielką chęć kupić to siedzisko ale tak jak piszesz - cena zaporowa. A takie praktyczne pamiątki są dla mnie najlepsze!
Ten zaaranżowany ogród był na pewno jakiejś grubej ryby. Zwykli ludzie nie mają tam ogrodów, a jeśli już mają kawałek ziemi, to sadzą rośliny jadalne :lol:
Łupów roślinnych już nie przywożę z wypraw. Niewiele się z tego przyjmuje a jak już - trzeba uprawiać w doniczkach, a ja zdecydowanie ograniczam te ostatnie.
Tak, jaskrawych barw zarówno wśród kwiatów jak i strojów kobiecych tam nie brakuje. O ludziach będzie osobno więc kolejny kwiat - tym razem biały:
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Jacku zdjęcia tak wspaniałe ,że oglądanie ich to sama przyjemność ;:oj . Jakbym tam była :D, super.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Krokodyle głupie nie są, nie dziwi mnie to, że dają się oswoić...

Za toinowatego cosia dzięki, ale mnie jeszcze bardziej spodobał się makowaty ?żółtek ostowaty?... Wygląda zupełnie jak Argemone, ale przecież rodzaj Argemone występuje tylko w Ameryce... No chyba że to uprawny kolega. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Żółtek rzeczywiście piękny, ale mnie urzekł najbardziej ten biały z dziurką z ostatniego zdjęcia.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Danusia Zimowe wyjazdy w ciepłe kraje stały się częścią mojego kalendarza i sposobem na niedobór słońca, ciepła i zieleni ;:3
Kolejne ciekawe kwiaty, które widziałem po raz pierwszy:
Obrazek

Loki, po tym, co doświadczyłem w kontaktach z krokodylami, wypada mi się tylko zgodzić z Tobą ;:108 Jak każde dzikie zwierzę potrafi być groźne ale może też być zwierzęciem domowym przy odpowiednim wychowaniu i traktowaniu.
Przejrzałem zdjęcia w necie i jestem prawie pewien że to argemon meksykański ;:108 A że zdjęcie zrobiłem w ogrodzie botanicznym, to amerykańskie pochodzenie nie dziwi.
Nieznane mi rośliny. To jakieś strączkowe a raczej motylkowe było:
Obrazek

i coś z rodziny akacjowatych:
Obrazek

Lidziu, cieszę się, że znalazłaś coś ciekawego dla siebie :) A ja muszę się sprężyć z tymi zdjęciami, bo coraz ciekawiej robi się w moim ogródku ;:65
Ten kwiat też mnie zaciekawił:
Obrazek

Żeby mój ołownik tak chciał kwitnąć ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ciekawa ta roślina na 1 zdjęciu, całkiem w moich kolorach.
Trzeci też ciekawy, pewno sporych rozmiarów.
W ogrodzie zaczyna się dziać ?......fajnie, u mnie jeszcze resztki śniegu.
Ale śnieżyce już pokazują łebki.
Gdyby zrobiło się cieplej i zaświeciło słonko to w tri miga byłoby na czym oko zawiesić. :D
Grażyna.
kogro-linki
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Jacku ołowniki sa piękne, ale ten okaz ze zdjęcia to akurat marny. :D W IWiS w Skierniewicach to dopiero mają okaz - cały kwiatami obsypany - z daleka wygląda jak pnąca róża tylko kolorem przyciąga. Oczywiście aparatu nie miałam ze sobą. Gałązki też nie ukradłam, bo przecież postawili akurat przy kiosku strażnika... :evil:
Wiele pięknych zdobyczy fotograficznych przywiozłeś z podróży. Ja z Afryki pamiętam tylko piękne hibiskusy i palmy, a Ty tu takie cuda pokazujesz ;:oj
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No i wszystko jasne... BTW, zamówiłem sobie nasiona Argemone mexicana, jeszcze nie doszły, będę próbował coś z tego wyhodować, zobaczymy z jakim skutkiem.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, u mnie po zimie ani śladu. Żółcą się już łebki ranników, ciemierniki też w pąkach, byliny masowo wychodzą z ziemi słowem - wegetacja ruszyła na dobre!
Tak, ten fioletowy kwiat miał bardzo ciekawą budowę, a roślina na trzecim zdjęciu rzeczywiście duża, bo to drzewo. Kolejne drzewo w kwiatach:
Obrazek

Drzewo o cynobrowych kwiatach i ozdobnych liściach:
Obrazek

Kasiu, wystarczyłby mi taki "marny" okaz ołownika ;:306 Mój nie kwitnie wcale.
Palmy i hibiskusy też oczywiście były, co już pokazywałem. Tak samo bugenwille, które rosną wszędzie w ciepłym klimacie:
Obrazek

Obrazek

a te suche drzewka w tle wcale nie były martwe tylko chwilowo bezlistne :lol: Za to miały piękne kwiaty:
Obrazek

Loki, trzymam kciuki za wysiew argemone ;:333 Mi już odeszła ochota na wszelkie wysiewy z wyjątkiem liliowców, które właśnie włożyłem do stratyfikacji. No i pomidory, których sianiem podobnie jak liliowcami zaraziła mnie Kogra :heja
Tę roślinę już dość dobrze poznałem podczas poprzednich wojaży i udomowiłem:
Obrazek

ta rosła na wszystkich afrykańskich poboczach ale i tak wydała mi się oryginalna:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A to ci zaraza ze mnie ;:306 .....no kto by pomyślał...... ;:112
Fajnie że o liliowcach wspomniałeś, zostało mi trochę nasion, o których zapomniałam.
Te kwitnące drzewka są niesamowite, szkoda że u nas takie nie rosną w naturze.
U Ciebie wiosna a u nas zimno i mokro, niby woda potrzebna, ale słonko też.
Już zaczyna mi go brakować.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”