Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Wandziu uwielbiam spacerować u ciebie. Tak pięknie pokazujesz zakątki. ;:180 Rozplenice w słońcu cudne. ;:oj Napisałam u innej forumki, że jak boli kręgosłup i ziemia za paznokciami wieczorem, to czuję się dobrze. ;:306 Ja konewką tylko kilka donic podlewam, reszta wąż i krople. Moja matrona taka wyrośnięta, :;230 że wygląda jak twój Picolette.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wando, piękne masz kociaki na rozplenicy. U mnie tylko jedna zakwitła, z takich wcześniej sadzonych. Sadziłam też kilka w ten upał i niestety ale kłosy przyschły. Zastanawiam się czy ich nie obciąć, żeby nie obciążały sadzonki, ale skoro i tak są suche to może jednak zostawić. Tak pięknie potem wyglądają przy pierwszych mrozach.
Generalnie wszystkie rośliny teraz sadzone wyglądają marnie. Trzeba się wstrzymać do zapowiadanego ochłodzenia, choć dziś chyba im to ochłodzenie się nie sprawdzi, przynajmniej w naszym rejonie. A już tak wypatrujemy deszczu.
Teraz pewnie cieszysz się z cienia Czesława, ma zalety taki zacieniony ogród prawda?
Czytam, że planujesz rabatkę rozchodnikową? A w którym miejscu? Ja też mam ostatnio fazę na rozchodniki. Ten piękny, biały od ciebie, Stardust, czy jakoś tak, zapoczątkował u mnie nowe chciejstwo, czyli dużą plamę białych rozchodników. Mam ich coraz więcej :tan
A ty planujesz jednorodną plamę czy różne odmiany?

Zakop doła do doła i nie dawaj się :wit Wszyscy jesteśmy ospali w ten upał ale to zaraz przejdzie
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Trawy w Twoim ogrodzie doskonale się sprawdziły. Ogród nawet zyskał na tej suszy! :wink: Ale nie dałam się zwieść. Rośliny w donicach u Ciebie ą w doskonałej kondycji i znaczy to, że Twoje troskliwe ręce działają! :wink:
Ludzie powracali z wakacji, zaczyna się sezon zakupów jesiennych, wrzosów, dyni i jesiennych kwiatów! Więc zacznie się większy ruch na forum ;:333 Ja to samo odczuwam, ale trochę to moja wina, bo jestem monotematyczna i latem tylko o daliach nawijam ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

No cóż,wakacje,urlopy to i od forum co niektórzy chcą odpocząć,u mnie są dni ,że nikt się nie odezwie ,trudno..zresztą nieraz nie ma co pokazać,szczególnie po tych tropikach ,nawet trawniki nie nadają się do pozowania do zdjęć,ale dzisiaj lało kilka godzin więc myślę,że część roślin odżyje i jeszcze pokaże swoją urodę
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

123Katex, moje rozplenice też kiedyś nie miały kłosów. To znaczy miały przy zakupie, ale już kolejnego roku miały samą trawę. No ale potem zaczęły kwitnąć i już teraz kwitną co roku. Tak więc bądź cierpliwa, twoje też zakwitną.
Wagabunda, w końcu się ochłodziło i nawet coś popaduje. Skorzystałam z tej pogody i trochę roślin poprzesadzałam, między innymi hosty i hortensje. Później wezmę się za róże. Trawy są fajne, tylko żeby nie posadzić ich za dużo, bo się rozrastają i wypychają inne rośliny. Chyba najlepsze są takiego średniego wzrostu.
Cyma, ja tak samo jak ty podlewam wężem i linią, a niektóre rośliny konewką, bo inaczej nie mam do nich dostępu. Będę musiała przedłużyć linię, tylko nie wiem, czy ciśnienie będzie wystarczające, żeby woda doszła do końca. Soniu, a co się stało Twojej matronie w tym roku? Rozchodniki chyba nie narzekały na suszę. U mnie Matrona wysoka, nawet bym chciała, żeby niższa była, bo zaczyna się już rozkładać.
April, rozchodniki chcę posadzić w dużej plamie pod dębem. Zwłaszcza z tyłu. Tam jest sucho i nic innego nie wytrzyma. No i chciałabym mieć takie ze trzy plamy, każda z jednej odmiany. Kiedyś widziałam to u Szmita i strasznie mi się spodobało. Gdy rosły w kupie, nie rozkładały się. Biały rozchodnik jest ładny, tylko wydaje mi się, że jakoś szybciej przekwita niż różowe. A jak u ciebie?
Takasobie, w sumie Miłeczko to ja też jestem monotematyczna, bo pokazuję wciąż ten sam ogród, a on jakoś nie chce być inny, choć wywijam aparatem na wszystkie strony, by zrobić ujęcia z innej niż zwykle perspektywy. Chyba już wszędzie wlazłam. No i wątek w końcu stał się nudny.
Dorcia7, pogoda się zmieniła, czas realizować plany powzięte wcześniej. Ja mam jeszcze sporo do przesadzania, bo trochę roślin uprawiałam w donicach i muszę je przed zimą przenieść do gruntu. Choć podobno znów zimy nie będzie, więc może nie warto ich ruszać. Gdyby to tylko było pewne na 100%.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Teraz i u mnie nadeszła pora hortensji, więc będę pokazywać właściwie tylko je, no i moje ukochane trawy.

Magiczne Światło Gwiazd ma u mnie w tym roku niewiele kwiatów, ale są one większe niż poprzednio. Bardziej w liście poszła ta odmiana niż w kwitnienie.
Obrazek

A tutaj debiutuje hortensja-drzewko. Na razie jest chude i ma tylko kilka "konarów" :D
Obrazek

Kwiatki Unique trochę bliżej.
Obrazek

Dąb przebarwia się na złoto.
Obrazek

Hostowisko pod dębem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Abraham Darby w duecie z Limelight
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Wandziu, właśnie z obawy przed zbytnia ekspansją traw rozmyślam nad posądzeniem ich w jednym tylko miejscu mojego niewielkiego ogrodu. Będę idealnym tłem do mojego ciurkadełka :D i wspaniałym widokiem z tarasu! Już nie mogę się doczekać!!!

Nie tylko ochłodziło się, jest wręcz zimno. Po wczorajszym wygrzaniu prze słonko dziś można zmarznąć :wink: Zazdroszczę Ci pracy w ogrodzie, też mam dużo rzeczy do zrobienia, niestety w tym tygodniu jestem mocno ograniczona czasowo i pewnie dopiero w sobotę będę miała chwilę na podłubanie w ziemi.

Pokazuje kochana trawy, hortensje i wszystko inne również - jest czym się chwalić ;:108
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Nie tylko hortensje i trawy, ale cały ogród nie nosi śladów suszy ;:215 . Ale ile to wymaga pracy ;:138
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Też kiedyś tak miałam! Nie wiem, czy to coś da, ale okrężną drogą dowiedziałam się, że kilka osób codziennie do mnie wchodzi i śledzi z uwagą to, co piszę oraz ogląda zdjęcia i czekają na moje wpisy. I dla nich każdy jest inny, nowy, motywujący! I to mnie skłania, by pisać tu mój swoisty pamiętnik z ogrodu. Właśnie dla tych kilku osób, które nawet się nie wpisują ;:306 No i dla siebie, bo nie raz mi się zdarzyło, że dzięki mojemu archiwalnemu wpisowi o czymś sobie przypomniałam.
A takie zdjęcia jak Twoje można oglądać w kółko i zawsze są inne... wiesz o tym! Tylko Cię chyba dopadła melancholia... :wink:

A twoje ostatnie zdjęcia są cudowne! Tak jak Ty pokazujesz hortensje... ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, widać, że hortensje nieźle znoszą upały. Twoje wyglądają świeżo i ładnie. Na dodatek masz bardzo ciekawe odmiany ;:224
Od zeszłego roku i ja uległam ich urokowi i ciągle coś dokupuję. Właśnie ostatnio zdecydowałam się zaprosić do siebie Bobo i Polar Bear. Miała być tylko jedna, a są dwie :D
Wcześniej pisałaś, że spróbujesz przechować w donicy hortensję ogrodową. Ja tak zrobiłam już w zeszłym roku i bardzo dobrze mi przezimowała na zimnym strychu. W połowie maja dałam jej większą donicę i siedzi w niej nadal. W tym roku też będę ja tak przechowywać. Przynajmniej mam pewność, że nie zmarznie i będą kwiaty. A jak się rozrośnie, że nie będę miała siły przenieść donicy, to posadzę ją do gruntu i niech się dzieje wola nieba...
PS. Fotka Abrahama Darby w duecie z hortensją ;:167
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando, widziałam te plamy rozchodników u Szmita, robią wrażenie. Dobry pomysł z tymi rozchodnikami pod Czesławem.
Moje białe się nie rozkładają i nie zauważyłam żeby krócej kwitły. Owszem zaczynają wcześniej kwitnienie niż różowe więc wcześniej kończą. Może dlatego masz takie wrażenie. Muszę swoje poobserwować, bo nie zwracałam na to zbytniej uwagi.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu tradycyjnie pokazujesz nam wspaniałe ujęcia z ogrodu.
Wrzesień to czas hortensji - tak napisałaś ale w tym sezonie już w sierpniu dały popis . Mam odmiany o zróżnicowanym terminie kwitnienia i czekam na jeszcze jedną .
Widzę,że bawisz się w formowanie na pniu - wspaniała zabawa ale ... na efekty trzeba pracować kilka lat . Ja u jednej odmiany zrobiłam takie "oszukaństwo" i już w trzecim sezonie jest efekt.
Pytanko - na zdjęciu rośnie 1 pęd o fantazyjnym ulistnieniu tuz przy żurawce
Co to za roślinka ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu posiedziałam przy stoliku i napatrzyłam się na rabaty. :) Hortensje w świetlistym cieniu, zdecydowanie ładniejsze niż moje na patelni. Lawenda będzie długo cieszyć zapachem. ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wagabunda, nareszcie mamy wymarzoną pogodę. Rośliny podlane, słoneczko przygrzewa, ale nie za mocno. W końcu można coś porobić w ogrodzie i mieć z tego przyjemność.
Jode, pracy w tym roku wszyscy wykonaliśmy dużo, by uratować ogrody przed zagładą. Już teraz to za nami i możemy wreszcie trochę odetchnąć na świeżym powietrzu, pośród ulubionych przez na prac ogrodowych. :D Powiem Ci, że czasem to już mi się wszystkiego odechciewało, bo ten sezon przeznaczyłam sobie na odpoczynek i relaks, a wiadomo, co było.
Takasobie, wszystko prawda, co piszesz, wątek warto prowadzić choćby dla siebie, bo i mnie zdarzyło się szukać czegoś w starych wątkach, co okazało się wielce przydatne. Jednak w sytuacji, gdy wiele osób nie pisze tylko czyta, lepiej by chyba było prowadzić bloga. Tutaj przede wszystkim liczy się kontakt i wzajemność, czyż nie? W każdym razie, Miłeczko, dziękuję za słowa pociechy i motywacji i przesyłam Ci siarczyste ucałowania ;:196
Dorotko350, ładne odmiany hortensji wybrałaś. Miło mi słyszeć o Twoich sukcesach w uprawianiu ogrodówki w donicy. Znaczy się, dobrze myślałam. Jeśli uda mi się trafić na jakąś ładną odmianę, to jeszcze w tym roku jakąś kupię i zasadzę. O tej porze roku bardzo się łamię, czy w wolnym miejscu zasadzić różę, czy hortensję. Moje serce jest podzielone i trudno mi podjąć decyzję.
April, a więc widziałaś Jolu te rozchodniki u Szmita? Ciekawa jestem, co za odmianę tam mają, bo ja u siebie nie mam podobnej. Trochę przypominają Matronę, ale jednak są nieco inne. No i nie są podpisane, bo pewnie tabliczka już dawno zarosła gdzieś pośrodku.
Christinkrysia, Ja też Krysiu mam sporo odmian i kwitną jakby po kolei, lecz już wszystkie mają kwiaty. Nie mam takiej późnej odmiany jak Ty. Ciekawa jestem, jaka to jest.
Jeśli chodzi o tę roślinkę, o którą pytasz, to jest to najzwyczajniejsza siewka kosmosu. U nas kosmosy nazywają też warszawiankami. Są u mnie od zawsze. Kiedyś kwitły kępami, ale stopniowo zanikły i teraz zdarzają się tylko pojedyncze siewki, którym pozwalam kwitnąć, gdzie chcą.
Cyma, hortensje w półcieniu może są troszkę ładniejsze, ale za to Soniu mają zdecydowanie mniej kwiatów i te kwiaty są mniejsze. Ja stanowczo chciałabym mieć kwitnienia w Twoim wydaniu :D Pozdrawiam serdecznie ;:196

Życzę wszystkim zaglądającym miłej i pogodnej niedzieli i wraz z Vanilką głęboko się gościom kłaniamy. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandziu ja jestem bardzo często gościem w Twoich progach. Bardzo częstym. Nie zawsze się odzywam, bo ileż można pisać: "pięknie, cudnie" itp..? Dlatego też cichutko podziwiam i pod nosem wzdycham. U siebie też się nie udzielam, bo i po co..? Od tej suszy wszystko takie wymęczone, że i mnie dopadła stagnacja...
Ślę gorące uściski. I podziwiam trawy z hortensjami.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”