Ogród Biedronki 641 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki 641 cz.3

Post »

Witam .Wczorajszy dzień pracowity i udało mi się tu nie zaglądnąć. A tu tyle gości .Dziękuje za liczne odwiedziny.
Widzę,że namieszałam z podpisem . To nie aster,tylko jaskier alpejski. Za pomyłkę przepraszam. Chyba w te upały moja głowa nie pracuje normalnie. :;230 Nazwę poprawiłam i już jest prawidłowa.

Tereniu hortensje Ci dają ;:196 za pochwały. A róża to Excelsa. W tym roku wyjątkowo ją ominął mączniak.

Marysiu chinanit przepraszam za błąd. To nie jest aster a jaskier. Niska roślina skalna. Pewnie pod taką nazwą to mogłaś go nie spotkać. Hortensje ładnie się przebarwiły,ale biedne mdleją od upałów. ;:222

Maryniu marpa Twoje hortensje wydają olbrzymie kwiaty, bo pewnie tak nad nimi pracujesz. Ja na jesień nic im nie robię. Wiosną dopiero usuwam wiechy i zdrewniałe części. Wierzysz w uroki? W pobliżu domu rodzinnego mieszkała starsza sąsiadka , która by dużo dała,ale nigdy po zachodzie słońca. :;230

Marto lilie w tym roku są różane. Azjatki to takie maluchy kwitnące prawie przy ziemi. Inne wyższe ale szału nie ma. Jeżówki rozpoczynają kwitnienie.Widzę ,że słabiej będą kwitnąć niż w zeszłym roku. Pierwsza zakwitła Marmalade koloru pomarańczowego ;:196 .

Soniu ,żeby zrobić fotki hortensjom musiałam wejść na strych. Wieczorem niebieskości lepiej wyglądają. Jednak zdjęcie z dalekiej odległości i wysokości nie odzwierciedlają faktycznego,kwitnącego ogrodu, bo jak sama zauważyłaś tylko białe plamy.A to były kwitnące złocienie. Irysy japońskie u mnie słabo rosną. Niektóre nawet zaginęły. Niestety lubią wilgoć a gdyby rosły przy oczku wodnym,którego się nie dorobiłam pewnie by było im lepiej. Ten przeżył , bo posadzony w cieniu i ma troszkę więcej wilgoci.

Krysiu nie wiem jak kwitną na całym podkarpaciu . Odpowiem tylko,że w mojej miejscowości widzę różne ogrodówki,ale tak niebieskich nie widziałam. Może na ogródkach działkowych są,ale ja tam nie chodzę. Przy domach widzę różowe.
Czy warto dla tej hortensji zmienić miejsce zamieszkania? Tym bardziej,że mieszkasz w tak ładnej okolicy. U mnie nie ma nic ciekawego ani jezior ani gór . Jeśli się zdecydujesz to będę mieć blisko kumpele i nawet odkopię Ci osobiście hortensje.
A co do głowaczka to masz rację. Kwiat śliczny ale nie współmierny do wysokości. Mnie się jednak podoba.

Wisiu teraz kuknij pod prawidłową nazwę , to może zobaczysz w innych wątkach.

Aniu andowan ślicznie dziękuję za zwrócenie uwagi na zły opis fotki.Tak to jest Jaskier Alpejski Plenus. Mam go od wiosny zeszłego roku. Posadziłam go na mini skalniaku. Jest malutki na wysokość,ale przybrał w rozmiarze. Na wiosnę kwitł jednym kwiatuszkiem. Teraz powtórzył kwitnienie i jak na razie widzę dwa. Rośnie w miarę. Ma troszkę pod żółcone listki ,ale nie on jeden w moim ogrodzie. Staram się co jakiś czas podlać go,ale przy dużej ilości doniczkowych nie robię to często
Kwiaty doniczkowe wymagają podlewania dwa razy na dobę. Więc ogród nie jest tak dopieszczany.
Wolę zadbać o pomidory, ogórki i paprykę. Reszta musi sobie radzić.

Upały wykańczają mnie i moje rośliny też. Ma być ochłodzenie . Tylko czy nadejdzie?. Niech też popada, bo jak tak dalej będzie, to szybką jesień mam na bank.

Nasadziłam sobie kwiatów, Na nich sporo pszczół i os. W tym roku już trzy razy zostałam pogryziona. Nawet z praniem przyniosłam je do domu.
Wczoraj ponownie. Nogę mam jak banię. Ponoć dobrze jak coś jakiś czas pogryzie. :;230
Oby tonie były tylko wściekłe lisy. Dwa sobie spacerują po moim trawniku za domem.Wcale się nie boja. Stoją i mi się przyglądają. Sfotografować się jednak nie dały.
Wieczorem odwiedził mnie jeżyk. Zrobiłam mu zdjęcie,ale widać tylko kulkę z niego. Potem ruszył z kopyta. Może dziś w dzień do mnie przyjdzie.

A teraz zmykam do pracy. Może coś nowego zakwitło.
Miłego dnia. :wit

Więcej fotek może wieczorem. Teraz zostawiam z niedzieli. Wczoraj nie robiłam nowych.

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze taka. Jest dużo niższa i mniejsza i pozostaje różowa. Rośnie w innym miejscu.

To jeszcze raz hortensje. w słońcu.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu niebieska hortensja zachwyca ;:215
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu dziękuje.

Obiecane dzisiejsze fotki.

Obrazek

Dziewanny. Niestety wszystkie żółte.

Obrazek

Najładniejsze liliowce

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu - nie mogę przestać zachwycać się Twoimi kalliami ;:oj
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Alu, no właśnie te liście mi nijak nie pasowały do astra. :;230
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Aniu chyba kalliami :wink:
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

trillum30a pisze:Aniu chyba kalliami :wink:
Oczywiście :D Już poprawiłam. Dziękuję za uwagę, przepraszam za gapiostwo ;:173
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Mam nadzieję,że popadało i u Ciebie Alu ? Gdzie się zaszyłaś ? Dzisiaj już upału nie ma ...odżyjemy ! ;:333

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Kalle piękne, a niebieska hortensja cudeńko ;:138
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Ala,hortensje cudne ,ja nie moge się nagapić i Calle też piękne w takiej dużej grupie,jak u Ciebie przeszły te nawałnice wiatru i deszczu,wszystko w porządku?pozdrawiam ,buziaczki ;:196 ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne niebieskie hortensje!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu kalle posadzone w grupie faktycznie ładnie wyglądają. :tan

Marysiu dobrze ,że już wyjaśnione. ;:108

Iwona :wit

Aniu nic się nie dzieje. Dobrze,że są czujni ludzie to szybko wychwycą. ;:7

Maryniu marpa nie było mnie.Byłam poza domem z ostatnią posługą w rodzinie. Tam, gdzie byłam to burza z piorunami i ściana deszczu. Jak wróciłam do domu,to pierwsze co patrzyłam na dach,czy jest cały. Nie wiem jak było u nas,ale padało,napełniło beczki. Jedynie co to zastałam zwalone skrzynki z okien z pelargoniami. Złamało też kanę. :heja

Iwonko0042 dziękuję za pochwały. ;:303

Marto miło,że moje hortensje i kalle wzbudziły zainteresowanie. Dziękuję. Jak pisałam Maryni. W czasie tej nawałnicy nie było nas w domu.Poza zwaleniem skrzynek z okien i złamaną kaną nic złego nie zauważyłam.
Wczoraj zbierałam ogórki znów było wielkie kiszenie.
Dziś luźniej.Zrobiłam nowe fotki.
Ochłodziło się. Jest mokro,to odpadnie podlewanie. ;:196

Mariolu dziękuję. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Alu, ochłodziło się , ale niestety podlewanie nie odpadło, jest sucho jak diabli, nawet nie da się wyrwać chwastów i jeszcze ten silny wiatr bardziej wysusza , u nas zaczynają opadać liście z drzew i niedojrzałe owoce ;:222 .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisiu u mnie podlało i ochłodziło się wiec odpuściłam dziś podlewanie. U mnie już jesiennie.Dziś przeszłam się przez ogród i nie wyrywałam chwastów, bo ich nie widziałam.Za to po usuwałam trochę żółtych liści. Oczyściłam róże. Wiele roślin ma poparzone liście.Brzydko to wyglądało.Lecą liście z drzew. Trawniki wyschły. Kwiaty jesienne mają pączki. Kwiaty niby kwitną,ale szybko też przekwitają.
Jednym słowem ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu, ale bieli w ogrodzie, czosnki główkowate wypatrzyłam. :) Liliowce śliczne, taka masa kwiatów wygląda zjawiskowo. Koleus dorodny i zdrowy. ;:215 Pelargonii ze skrzynek szkoda, ale przynajmniej podlało Ci ogród. U mnie połamane petunie ze skrzynek powędrowały do kompostownika, a deszczu brak.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”