Pomidory w donicach cz.2
Re: Pomidory w donicach cz.2
forumowicz, jam Twoim naśladowcą
.Podłoże Sterlux.Przychylam się do Twojej diagnozy, to na pewno to.

To nie jest mój wymysłforumowicz pisze:" aromatyczne owoce " - powiadasz

Nadal nie rozumiem jednej rzeczy, w wątku o nawożeniu pomidorów była dyskusja na temat fertygacji, idealny miał być F do pel. (NPK 4-6-8) w dawce 3 ml/l., podlewać raz dziennie (drugi raz, jeśli jest taka potrzeba - wodą) lub co kilka dni, gdy podłoże jest nadal mokre, a tu proszę firma Target wypuszcza na rynek nawóz o NPK 6-4-6 i radzi nawozić raz na dwa tygodnie dawką 10 ml/l.forumowicz pisze:A czego nie rozumiesz.?.
Pozdrawiam - Waldemar
Ja myślę, że to nie do fertygowania w donicach, ale do wspomagania uprawy w gruncie. Taki dodatek dla tych, którzy nie czują się dobrze, jeśli od czasu do czasu nie podleją. Ja kupiłam z planty, napisane do donic i podlewać każdorazowo 1-3g na litr. Tylko stosunek też dziwny 8-11-33. Prawdopodobnie dla dojrzewających pomidorów.
Musicie zrozumieć jedno . Załóżmy, że zestawiamy nawóz wieloskładnikowy z dwóch składników: mocznika i fosforanu potasu/ jest ich trzy rodzaje . Fosforan potasu ma ustalany stosunek potasu do fosforu, którego nie można zmienić . W takiej sytuacji nie możemy uzyskać dowolnego żądanego stężenia poszczególnych składników. Poza tym co innego jest mieszać nawozy w jeden w stanie suchym, a co innego w stanie płynnym.
W przypadku nawozu Target producent zwiększył udział azotu biorąc właśnie pod uwagę jego wymywanie
Poza tym , uważam, że niepotrzebnie niektórzy zajmują sobie głowę nawożeniem. Zostawcie to tym, którzy się na tym znają.
Tak. O ile w uprawie w pojemnikach azotu nie stracimy, bo nawet jeśli będzie on wymyty na dno donicy będzie on nadal w zasięgu korzeni, to w otwartej glebie sytuacja jest inna. Część azotu zostaje wmyta w głąb profilu glebowego ,a część wymyta wskutek spływu powierzchniowego. Dlatego miedzy innymi dawkę nawozów azotowych w uprawie polowej dzieli się zazwyczaj na kilka porcji .otojolka pisze: Ja myślę, że to nie do fertygowania w donicach, ale do wspomagania uprawy w gruncie.
W przypadku nawozu Target producent zwiększył udział azotu biorąc właśnie pod uwagę jego wymywanie
Poza tym , uważam, że niepotrzebnie niektórzy zajmują sobie głowę nawożeniem. Zostawcie to tym, którzy się na tym znają.
Moje pomidory w donicach, które mają na wysokość 20cm( odmiany wysokie bebsztyki i wysokie koktajlówki), wykształcają już pierwsze grono. Jestem w szoku. Jakoś szybko w tym roku i bardzo nisko.
Aga
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest mój 2 rok z pomidorami, sama robię sadzonki i podlewam Florovitem do pelargonii, część posadziłam do czarnych donic
dlatego stoją na balkonie a reszta pójdzie do 30 litrowych wiader białych , które postawię na działce. forumowicz takim laikom jak ja bardzo pomagasz

dlatego stoją na balkonie a reszta pójdzie do 30 litrowych wiader białych , które postawię na działce. forumowicz takim laikom jak ja bardzo pomagasz

Pozdrawiam Ela
Sadzonki bardzo ładne
.
Cieszę się, że mogłem Ci pomóc. Ale rękę też trzeba mieć i Ty widzę masz.
Te czarne donice nie mogą stać na słońcu. Musisz coś z tym zrobić. Owiń folią alu.

Cieszę się, że mogłem Ci pomóc. Ale rękę też trzeba mieć i Ty widzę masz.
Te czarne donice nie mogą stać na słońcu. Musisz coś z tym zrobić. Owiń folią alu.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje poczynania z pomidorami w wiadrach robię po raz pierwszy, też wyhodowane własne sadzonki z nasionek z forum.
Ale mam pytanie do tak dużego wiadra 30-litrowego to tylko jedna sadzonkę pomidora wsadzamy
Ale mam pytanie do tak dużego wiadra 30-litrowego to tylko jedna sadzonkę pomidora wsadzamy

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Elu. Florovit do pelargonii to już nie jest dobry pomysł. Nie wszyscy jednak doczytali.
Będziemy mieć nawóz NPK z mikroelementami w postaci płynnego koncentratu o składzie procentowym 1,7 : 2 : 3,5. Tylko trochę cierpliwości.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Trzeba to jednak ogłosić tutaj, by ludzie nie kupowali niepotrzebnie kolejnych butli. Bo jak wejdzie nowa receptura, to się zrobi lekkie zamieszanie.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Leszczyna-Krysiu forumowicz radził że jeden palik do dwóch sadzonek to ja tak robię , 2 sadzonki do 30litrowego wiadra, bo mam trochę odmian a mało miejsca żeby to postawić (21wiader), i odmiany są wysokie dlatego na jeden pęd -Brown Berry,Chocolate Cherry,Indigo Rose,Mini Red,Mini Yellow,Red Star , Megagron, Śliwkowy z biedronki, Malinowy z biedronki oraz Tumbling Tom Yellow
Pozdrawiam Ela
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
ELU ja od jutra zacznę się organizować do sadzenia pomidorów, jakie plony zobaczę, bo robię to po raz pierwszy, a moje sadzonki tak wyglądają

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Witam doszłam do tego że moja dracena ma wełnowce ,taka nazwe znalazłam w internecie,proszę mi powiedzieć czy to grożne dla pomidorków,stały obok draceny,na razie nic nie dojrzałam,ale może spryskać czymś zapobiegawczo.