Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Jolu u Ciebie jak zawsze wszystko dograne kolorystycznie nie to co u mnie lecz trochę podpatruję i czasem mi się uda stworzyć coś ładnego :wink: Twoja moja Aurora rozsiadła się jak hrabinia, bo miejsca ma mnóstwo lecz jeszcze nie wytworzyła kwiatów.Współczuje potopu nią ogródku to żadna przyjemność i wtedy odchodzi ochota na ogrodowanie .Nawet Oczuś usiadła wyżej obawiając się zmoczenia łapek :wink: Po wykopaniu liliowca lej pozostał jak po bombie lecz mnie też czeka usunięcie dwóch sztuk a raczej zmniejszenie kępki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Joluś, słysząc w wiadomościach o wielkich opadach w Gdańsku
cały czas myślałam czy ta ulewa ominęła Ciebie, czy nie.
Zdjęcia, które pokazujesz są przerażające, bardzo Ci współczuję ;:196
Mimo to ogród Twój jest cały w przepięknych, kwitnących kompozycjach ;:180
Mam nadzieję, że jak czas Ci pozwoli to wróci Ci zapał do prac ogrodowych.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie moje miłe dziewczyny.
Dzięki za słowa pociechy.
Ogród wygląda dobrze, jednakże skutki zalania wyjdą później.
Deszcz padał we czwartek, a rzeka Reda wylała w sobotę. Tak wyglądała nasz park nad rzeką, w pobliżu którego mieszkam.
Nadal stoi woda, choć powoli opada. Strażacy wypompowują ją z trawników do rzeki. Jest grząsko. W moim ogrodzie też podłoże jest bagniste. Stopy zapadają się w nasiąkniętej wodą ziemi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

optymistyczny duecik, zestaw według Elwi - różyczka 'Graham Thomas' i lilia 'Boogie Woogie'
Obrazek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Ewelinko,
liliowce to niekłopotliwe, piękne rośliny. Zakochałam się w nich w ogrodzie w Wojsławicach. Zobaczyłam hektary cudnych liliowców i moje serce zabiło mocniej, zapragnęłam mieć je wszystkie. Teraz mam ich nadmiar, bo nadspodziewanie dobrze się u mnie czują. Chyba odpowiada im podmokłe, torfowe podłoże.
Masz duży ogród, miejsce dla liliowców się znajdzie.

Madziugos,
trawników nie mam za wiele. Szkoda, że się nie mieszczą. Ogród zyskałby oddech, gdyby trochę przestrzeni między rośliny wpuścić.
Widzę to wyraźniej, po wizycie w Zielonych Pokojach JagiS, które miałam przyjemność oglądać w niedzielę.
Przestronne trawniki dają tło dla roślin, Urodę roślin widać na tle trawników. Stłoczone w bałaganie, nawet najładniejsze nie budzą podziwu.
Do koszenia mam ledwie ścieżki i alejkę główną oraz dwa małe placyki.
Nie lubię koszenia, bo kabel od kosiarki mi się plącze, haczy o rośliny i boję się, że go przetną kosiarką, co już mi się zdarzało.
Koszenie trawników o dużej powierzchni to duży wysiłek. No cóż w ogrodzie ciągle jest coś do zrobienia.
Mam jeszcze do obcięcia żywopłot z ligustru - 23 metry. Urósł do wysokości 3 metrów i rozkrzewił się bez umiaru, trzeba go okiełznać, co nie jest łatwe.

Jadziu JAKUCH
dalie jeszcze mają czas. Aurora jeszcze zakwitnie. Moje dalie słabo w tym roku. Za późno je posadziłam i ślimaki zjadły młode pędy.

Marysiu Sasanko,
zapał do pracy w ogrodzie mam nieustanny, tylko czasu wolnego mi brakuje. Nie nadążam. ;:185
Po pracy mało czasu zostaje. Doszła mi nowa atrakcja - mój wnusio Rysio ;:167. Uwielbiam się z nim bawić , oglądać książeczki, śpiewać piosenki, chodzić do piaskownicy, jak to babcie maja w zwyczaju. U Ciebie też wnuki goszczą. Wiesz jak to jest.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu przykro, że tak zamoczyło mocno ogród. ;:168 Liliowce pięknie kolorują ogród, a duet z Christą wyjątkowo piękny. ;:oj Pysznogłówka z liliami i motylami cudna. ;:215 Słodziak w koszyku też chyba kontempluje ogród. :) Uściski dla Rysia. ;:167
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne,dorodne liliowce,bardzo je lubię i mam u siebie kilka,3 jeszcze nie kwitły,bo młodziutkie. Hemerocallis'Siloam Uri Winniford niski takich poszukuję,gdzie można go kupić?
Dalii też mam kilka i czekam na nie:) Tylko jedna kaktusowa w kolorze orange co roku kwitnie jako pierwsza.
Teraz dopiero widzę jak woda może w mgnieniu oka zalać duże tereny.
Duet Elwi wspaniały ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu straszne widoki prezentujesz to u nas nie ma aż tak chociaż prawie dziennie popaduje .Teraz dopiero widzę ,że trochę byłam na bakier z podlewaniem, bo niektóre rośliny dopiero po obfitych deszczach wyglądają na bardzo zadowolone np. moja Wiązówka 'Rubra' teraz dostała powera
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jolu Kochana, współczuję zalania ;:168 A wiem co mówię, bo u nas od tygodnia mocno pada. Co prawda rzeka nie wylała, ale to wystarczyło, żeby zniszczyć wszystkie kwiaty w ogrodzie ;:145 Wyobraź sobie, że nawet pąki liliowców gniją :evil:
Zalanych, trawiastych ścieżek nie można skosić . Straszą zarośniętą trawą.
U mnie także nie da się kosić, w części sadowniczej woda stoi, wyżej jest ciut lepiej, ale i tak beznadziejnie. Wyjątkowo brzydki lipiec mamy w tym roku :(
U Ciebie Jolu za to fotki słoneczne i bajecznie kolorowe. Wspaniałe liliowce ;:180 Szczególnie Hemerocallis 'Siloam Uri Winniford' ;:167 Widać, że Twoja gleba im pasuje. Tak wielkie kępy to moje marzenie ;:224 Ostatnio korci mnie, żeby spróbować z jakimiś pajęczymi...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A niektórzy narzekają na suszę.
To niesprawiedliwe, że u jednych za mokro, u innych za sucho
U mnie akurat jest w sam raz
Liliowcom w to graj, bo one lubia wilgoć. Prawdopodobnie u mnie kilka nie kwitnie właśnie ze względu na zbyt mało wilgoci
Zastanawiam się jak sobie poradziły róże w tym nadmiarem wody
Awatar użytkownika
Ladys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2016, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu ; :wit w nie dobrą chwilę przybyłam w odwiedziny, oby twój ogród przeżył podtopienie bez szkód ;:196
U nas pada caly lipiec skoro codziennie, naszczęście nie jest tego deszczu tak dużo żeby była powódż, ale ta nasza ilasta ziemia jest też już grzęska.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Cymo -Soniu; Annes77; Jadziu JAKUCH; Elwi,
dziękuję za wyrazy współczucia.
Podmokły ogród to nic przyjemnego. Róże i irysy zapadną na choroby grzybowe, a liliowce opanują wszystkie rabaty.
Wszystkie buty mam zapaćkane błotem. ;:145
Woda powoli opada. Rośliny bagienne powinnam analizować , a róże wybić sobie z głowy.
Póki co jest kolorowo, a bałagan jak u nikogo.
Liliowce szaleją wyjątkowo.

Margo 2,
róże przy dużej wilgotności narażone są na choroby grzybowe. Tak od razu nie pokażą złego oddziaływania wysokich wód gruntowych. Dopiero w perspektywie trzech, czterech lat będą coraz słabsze, bo zgniją im korzenie. Chyba, że nastanie teraz okres suszy. Irysom na pewno wilgoć nie odpowiada.

Witaj Ladys :wit ;:138
Och jak się cieszę :heja :tan , że się odnalazłyśmy po dłuższej przerwie.
Zapraszam do mojego galimatiasu.
Załóż wątek, proszę ;:180 , pokaż nam swoje unikatowe cudeńka. Twój ogród jest wyjątkowy, odmienny, bardzo ciekawy.
Będę chętnie w nim gościć. Co słychać? Jak się czujesz? Jak się mają piesek , kotek i baranki?
Rojniki od Ciebie rosną, kwitną. Lubię je.

hemerocallis 'Double Happiness'
Obrazek

Obrazek

Daylily 'Double River Wye'
Obrazek

'Double River Wye'
Obrazek

'Double River Wye' i 'Big Smile'
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

liliowiec 'Night Beacon'
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lilie także zwracają uwagę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Mr Job'
Obrazek

Obrazek

zobaczcie jaka panienka pomalutku rośnie
Obrazek

maruny są wszędzie
Obrazek

kwitną obecnie różyczki 'Big Purple'
Obrazek

'Minerva'
Obrazek

'Marselisborg'
Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, po twoich zdjęciach wcale nie widać tego zalania (mam na myśli oczywiście kondycję roślin) Pięknie wszystko kwitnie, a urozmaicona kolorystka na rabatach to optymizm w czystej postaci ;:oj W najbliższych dniach zapowiadają ponowne ocieplenie, więc jeśli nie zaatakują jakieś grzyby to róże powinny dojść do siebie po incydencie z mokradłami..
Kochana.. Liliowce to masz bezbłędne ;:167 Piękne karpy!
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Przepiękne masz te liliowce. I takie rozrośnięte.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu widzę ,ze nasza stara znajoma Ladys -Władzia się pokazała :heja .Też się cieszę ,że się odnalazła.Może założy wątek
Dobrze mieć taki ogródek gdzie nie trzeba podlewać w czasie upałów takich jak były w ubiegłym roku ,lecz przy takich deszczach to przerąbane .Myślę ,że roślinki dadzą radę i nic złego nie będzie sie działo ,a gleba szybko wróci do normalności.Masz pięknie kolorowo u mnie trochę zbyt mało kolorów jak przekwitną róże, bo tylko przetaczniki i słoneczniczek a floksy dopiero zaczęły.Oczywiście gdyby nie lilie to byłoby ponuro wiec muszę ich trochę dokupić
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu mój ogród po sąsiedzku pięknie podlany, ale za to dom ratowali strażacy po zalaniu ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”