Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

MONIKO a może poczekam do wiosny bo już słyszałam od niedzieli zmianę pogody - zima ma się objawić.
Moje iglaczki też duże - wyhodowane od gałązki i formowane na drzewka z kulkami, stąd mój lęk o ich przyszłość -- toć jak dzieci :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, Ty wprowadzasz nowy kalendarz ogrodowy ;:306 ;:173
Tulipany sadzisz w grudniu, tuje przesadzasz w styczniu.
Z tymi trawami to niezły pomysł

Mariusz wznowił sprzedaż wysyłkową, przynajmniej tak mi sie wydaje :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

leszczyna pisze:MONIKO a może poczekam do wiosny bo już słyszałam od niedzieli zmianę pogody - zima ma się objawić.
Moje iglaczki też duże - wyhodowane od gałązki i formowane na drzewka z kulkami, stąd mój lęk o ich przyszłość -- toć jak dzieci :;230
Moje podobnie byly hodowane - od gałązki. Przesadzanie poszło dość szybko. Przyjąć się powinny bez kłopotu, ponieważ są wciaż uśpione zimowo. Ruszą wraz z wiosną już w nowym miejscu i ciesze się z tego. jeśli zdążę, to dzisiaj kolejne przesadzenia.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Monia, Ty wprowadzasz nowy kalendarz ogrodowy ;:306 ;:173
Tulipany sadzisz w grudniu, tuje przesadzasz w styczniu.
Z tymi trawami to niezły pomysł

Mariusz wznowił sprzedaż wysyłkową, przynajmniej tak mi sie wydaje :roll:
:;230
Dobrze, że wznawia sprzedaż wysyłkową, bo sporo swego czasu skorzystałam i byłam naprawde zadowolona.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

vertigo pisze: Polecam Ci Katherine Havemeyer - ma chyba największe kwiatostany wśród lilaków, ładny kolor, ładnie się krzewi. Moja ulubiona odmiana lilaka to z kolei Krasavitza Moskwy, ale ta ma mniejsze wiechy. Nie umiem powiedzieć jak szybko Ci urośnie. U mnie takie jak widać urosły po 3 sezonach od zakupu, ale ja mam kiepską ziemię. W lepszej ziemi na pewno urosną szybciej.

Miniczko jeszcze raz dziękuję... ;:196 Znalazłam szczepionego lilaka Katherine Havemeyer u Kurowskich.
Tylko, że tam nie ma sprzedaży detalicznej ;:145
Napaliłam się na te lilaki.... muszę tam jakoś dotrzeć.... może jak pojadę to mi sprzedadzą... :(
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, patrzyłam nawet na alle.gro i też nie ma :( Może bliżej wiosny gdzieś się pojawi w sprzedaży? Widziałam natomiast szczepionego Krasawicę Moskwy - ten też wart zakupu, choć myślę, że bardziej spodoba Ci się Katherine - robi wrażenie ;:108 .
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Monia, swego czasu widziałam u Ciebie śliczne, niebieskie bodziszki. Co to za odmiana? Zależy mi na obficie i długo kwitnących.
Jak będziesz miała fotkę "pod ręką", to poproszę :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Widzę że nie tylko mnie korci teraz przesadzanie ;:306 Mam cisy do zmiany miejscówki, przywiezione w listopadzie i prowizorycznie zadołowane. Myślę że też nie odczułyby zbyt mocno przesadzenia, przecież od listopada jeszcze się nie pozbierały więc....pewnie wezmę z ciebie przykład :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnaAn pisze:Monia, swego czasu widziałam u Ciebie śliczne, niebieskie bodziszki. Co to za odmiana? Zależy mi na obficie i długo kwitnących.
Jak będziesz miała fotkę "pod ręką", to poproszę :D
Ja mam dużo odmian bodziszków, ale niestety nie znam ich wszystkich imion, bo tabliczki się pogubiły. Niebieskie są niższe i wyższe nieco z tyłu. Kwitną dość długo. Moje ulubione to te niższe z ciemnymi żyłkami na płatkach - to bodziszek wspaniały geranium x magnificum
Obrazek

Obrazek

-- So 17 sty 2015 20:44 --
April pisze:Widzę że nie tylko mnie korci teraz przesadzanie ;:306 Mam cisy do zmiany miejscówki, przywiezione w listopadzie i prowizorycznie zadołowane. Myślę że też nie odczułyby zbyt mocno przesadzenia, przecież od listopada jeszcze się nie pozbierały więc....pewnie wezmę z ciebie przykład :uszy
Działaj, działaj - szkoda tych pogodnych dni na siedzenie w domu :uszy
My dzisiaj przesadziliśmy 5 szmaragdów, kalinę, jukkę i kilka innych drobiazgów. Zebrałam do taczek ziemię z kretowisk - było tego 7 pełniutkich taczek :shock: Niesamowicie rozrabiają w tym roku :roll:
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapewne się powtórzę, ale jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu ;:108
fajnie się ogląda na zdjęciach kolejne etapy jego powstawania :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szamanka pisze:Zapewne się powtórzę, ale jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu ;:108
fajnie się ogląda na zdjęciach kolejne etapy jego powstawania :wink:
;:196 dziękuję :D Niebawem u Ciebie będzie można podziwiać podobne zmiany. Tworzenie ogrodu od podstaw daje wiele możliwości, ale wymaga ogromnej pracy i nakładów finansowych. Zacznij od zewnętrznych ram ogrodu - to da Ci dobry początek do tworzenia rabat :uszy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aż się boję pomyśleć, ile pracy Cię czeka z budową murku. Jednak ze zdjęć wynika, że to może być doskonały pomysł na upiększenie i tak wspaniałego ogrodu :D
Do szczytnicy trzeba napisać prośbę o ofertę. ;:65 W tym roku skromniutko, ale zamówiłam kilka roślin.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Aż się boję pomyśleć, ile pracy Cię czeka z budową murku. Jednak ze zdjęć wynika, że to może być doskonały pomysł na upiększenie i tak wspaniałego ogrodu :D
Do szczytnicy trzeba napisać prośbę o ofertę. ;:65 W tym roku skromniutko, ale zamówiłam kilka roślin.
Witaj, Ewuś - miło Cię widzieć :wit
Kwestia murku w zasadzie przesądzona :D Będzie się piął latem :D
U Mariusza już złożyłam zamówienie - niewiele, bo kilka jeżówek i floksów, 2 agapanty, ale zawsze coś :tan
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogłaszam koniec zimy ;:89
U mnie w domu pochowałam właśnie wszystkie ozdoby i zaczynam poszukiwanie wiosny . Póki co zakupiłam parę elementów dekoracyjnych i parę hiacyntów. Za kilka dni zrobi się bardziej wiosennie, co mnie cieszy ;:183
Za oknem wciąż mam pogodę niezbyt wiosenną - rano spadł nowy śnieg, ale za to w dzień robi się nieco cieplej i wszystko topnieje :D
Weekend spędziłam relaksacyjnie, obmyślając plany wiosennych przeróbek niektórych fragmentów ogrodu, planując wygląda murku i konieczne zakupy ;:24 . Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym wytrzymała w postanowieniu niekupowania niczego - delikatnie i skromnie dokonałam zakupu kilku bylin - floksy, jeżówki, agapanty. Biorąc pod uwagę, że nieco wcześniej kupiłam przegorzany i ciemierniki, stwierdzam, że to jednak silniejsze ode mnie i trzeba to leczyć ;:147
A dopiero co zastanawiałam się, czy aby wszystko w porządku z Elwi, gdy obejrzałam Jej szaloną listę zakupów różanych ;:306
Tak to już chyba jest z zakręconymi ogrodowo ;:131
Zostawiam hiacyncika w pączkach i sztuczny bukszpanik, który w kilku szt. będzie dekoracją na wiosnę u mnie w domku :wit
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś - czuję się wywołana do odpowiedzi :D Nie tylko róże zakupiłam ;:185 Popełniłam jeszcze zamówienie liliowe i liliowcowe. No i wczoraj, o zgrozo ;:oj , jeszcze piwoniowe :;230 Na szczęście te ostatnie do zapłaty w przyszłym miesiącu, bo teraz kasa wyszła (nie wiem jak to się stało???).
Jeszcze 14-go czytałam z niedowierzaniem o Twoich wyczynach z przesadzaniem, a w sobotę i ja się złamałam i pognałam do ogrodu z łopatą :;230
Ogłaszasz koniec zimy? Jestem ZA ;:215
Piękny hiacyncik z ptaszkiem :D Te sztuczne kule bukszpanowe są bardzo przyjemne, oglądam je najczęściej u fryzjerki :D
Bardzo skromne zakupy roślinne zrobiłaś, ale Ogród już masz tak dopieszczony, że nic dodać nic ująć ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”