McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

San M strasznie na suchą zgniliznę podatny. Nawet jak pomidory z zewnątrz wyglądały ok to po przekrojeniu miały czarne nasiona w środku. Tak sobie potem myślałam, że jakbym wzięła je na przecier to nawet bym o tych nasionach nie wiedziała. Do suszenia wykrajałam te pozostałości choróbska.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sucha Zgnilizna Wierzchołkowa, to całe szczęście nie choroba. To tylko objaw braku wapnia lub problemu z jego pobieraniem. Owoce spokojnie nadają się do jedzenia po odkrojeniu zmian na owocach. Jak pojawi się taki owoc, to nie powinno się go zrywać z krzaka, bo braki pojawią się na kolejnych owocach. Braki wapnia najszybciej można uzupełnić przez bezpośredni oprysk owoców jakimś preparatem zawierającym wapń (ja stosuję octan wapnia). To oczywiście działanie interwencyjne. Lepiej pomyśleć już o tym jesienią lub wczesną wiosną i nawieźć grządkę np. dolomitem.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu nawoziłam dolomitem. Głównie SM miał takie objawy. Owoce pierwsze zerwałam bo nie doczytałam, że kompletnie nie warto tego robić. Natomiast te czarne nasiona jakoś mało apetycznie wyglądają.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmh, pamiętam, że u mnie sucha zgnilizna wierzchołkowa dotknęła prócz Bawolego Serca także Złotego Ożarowskiego :/ Pryskałem preparatem na bazie wapnia, ale co to było :shock: Chyba wapno paloe albo gaszone, jutro sprawdzę i będę mieć pewność :wink:
W każdym razie bardzo dobrze sprawdził się na Złotym Ożarowskim, na Bawolim też, jednak już w miejszym stopniu.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Pryskałem preparatem na bazie wapnia, ale co to było :shock: Chyba wapno palone albo gaszone
Ciarki mnie przeszły mimo, iż pewnie chodzi o zwykłą saletrę wapniową. Wierzchołkowa objawia się gdy pomidory rosną najintensywniej, więc warto zacząć pryskać nawet profilaktycznie gdy zawiążą się pierwsze grona. (nie mam zielonego pojęcia jak mi w tym roku 2 opryski ow dały radę.)
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze, za późno mi się przypomniało.

To drzewo z rdestówką ze zdjęcia to w sumie mógłbyś przyłączyć do swoich włości. Nic by się przecież nie stało, nieprawdaż? Zawsze te dwa krzaki pomidorow więcej... :twisted:
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Drako Nawet nie wiesz jak ja bym chciał się pozbyć stamtąd tego rdestu i pieńka, na którym rośnie, uwierz mi ;:161 :pogon :twisted: Wątpię jednak czy moi rodzice się na to zgodzą, ponieważ mama chcę rozłożyć tam hamak :lol: Generalnie uwielbiam powiększać grządki warzywne, ale nie wiem czy w tym sezonie uda mi się coś utargować, zobaczy się :wink:
Już wiem co to za preparat: jest to po prostu tlenek wapnia (o wzorze CaO rozpuszczony w wodzie). A idąc dalej moim chemicznym wywodem stwierdzam, że tlenek wapnia to wapno palone, ponieważ powstaje w wyniku reakcji palenia wapnia:
CaCO3 ---> (pod wpływem temperatury) ---> CaO+CO2
Z kolei saletra wapniowa to związek o wzorze Ca(NO3)2 :wink:
Oczywiście wszystkie liczby powinny być w indeksie dolnym.

Chemia ;:167
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze możesz powiększyć tylko o tyle, by koło tego pieńka nie kombinować z brzegiem grządki. Oblamówka tuż przy pieńku, nikomu nic nie robi. :twisted:

Dziwię się, że woda wapienna nie popaliła liści, niby stężenie niewielkie ale zasadowe to to jest. Chyba zostanę przy octanie. ;)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Hmh, teraz jeszcze leży śnieg ale jak już stopnieje to się będzie coś tam kombinować! :twisted:
Przeca tę wodę wapienną i tak się jeszcze rozcieńcza, więc nie ma takiej opcji :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Strzeże ogródka! 8-)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Szkoda że mleka nie daje :P.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale fajowy obrońca ogródka ;)
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ale tak nawiasem mówiąc to to jest sarna : D Więc raczej mleka nie daje, chyba że młodym ;:306 To jest generalnie obrońca ogródka wymarzony przez moją siostrę :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Nawiasem mówiąc to chciałbym bardzo podziękować za 60.000 wyświetleń mojego wątku :!: ;:138 Jesteście wielcy! ;:162 Poza tym ogromnie mnie to motywuje do dalszej ogrodowej pracy! ^^
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

Miło tu u Ciebie, to i ludzie chętnie zaglądają.Gratulacje ;:136 Fajny ten zwierz, a kto ma takie zdolne ręce?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”