.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Post »

Justynko ja suszę powiązane w małe pęczki albo na ganku albo w altance (coś na kształt domku ogrodnika) wieszam w miejscu przewiewnym i a dala od słońca. Chociaż suszarkę do grzybó mam :D To niech praca upłynie szybko i w miłej atmosferze ;:167
Martuś no właśnie jak popatrzyłam na nie to sobie przypomniałam o Tobie! mam jeszcze kilka skupisk lilii, ale wszystkie są w podobnym stanie. Jak wszystko dobrze się ułoży (pogoda) to będzie feeria barw :heja
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, a próbowałaś mrozić zioła do gotowania?
Ja mrożę koperek, natkę i liście selera (korzeniowego), od czasu do czasu szczypior, ale on nie jest najlepszy - używam do tego "pudełeczek" z jajek niespodzianka. Napycham posiekane, ale nie za drobno, suche! do obu części, zamykam. Na pudełeczku niezmywalnym pisakiem piszę nazwę i datę i do zamrażarki. A potem tylko wyciągam, otwieram i chlup do gara. Taki pojemniczek to jakby jedna porcja. A jak mam braki w pudełeczkach to mrożę w słoiczkach po przecierze pomidorowym - też niewielkie porcje.
Mrożę też grube łodygi pietruchy, kopru i selera powiązane w pęczki. Potem jak znalazł do gotowania rosołu. Związany pęczek wrzucam do gara, a potem bezproblemowo wyciągam.
Dobry patent na zagospodarowanie nadmiaru własnych ziółek. Kiedyś suszyłam, ale suszone tracą aromat, a mrożone są jak świeże!
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Margolciu, masz rację, mrożone sa lepsze, maja zapach, no i kolor tez maja świeży, bo suszone to takie szare niestety.
Bea
Awatar użytkownika
atka
100p
100p
Od: 3 wrz 2008, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, a masz może wśród swoich mięt taką z szarozielonymi listkami? Przypałętała mi się z jakąś dostaną sadzonką. Hołubię ją, bo jest wyjątkowo piękna, a nie mogę nigdzie znaleźć info co to za mięta.
Joasia
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,wróciłam dzisiaj z Krakowa z wystawy kwiatów ,spotkałam się z Alą biedronką i Iwonką Trillum ,super dziewczyny,cieszę się bardzo,że ich poznałam nakupiłyśmy różnych rarytasków,przynajmniej ja ,bo bardzo odstaję z wiosennymi,ale dziewczynki też nakupiły rarytasków i lilaka Meyera szczepionego na pniu sobie zamówiłam ,jutro mają przywieść ,bo jadą przez moją miejscowość do Bielska,dziewczyny też przywiozły kwiatów i teraz to dopiero mam pracy ,żeby wszystko zasadzić ,od Ciebie ,od Milenki od Ali i Iwonki i dużo kupionych, ;:306 ,widzisz mnie jak będę wywijać z sadzeniem :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Margolciu mrożę wszystkie zioła i cebulkę siedmiolatkę pokrojoną i szczypiorek też, bardzo dużo używamy mrożonej bazylii, tylko że ja mrożę w pudełkach po margarynie mojego M (tej niby zdrowej) oczywiście z opisem na wieczku. Szczypiorek daję do jajecznicy czy serka i mnie smakuje :D A suszę też niektóre zioła i jak pisałam robię taką mieloną swoją mieszankę ;:333
Bea zamrożony kawałek lata! :lol:
Joasiu a zrób zdjęcie swojej mięty i wstaw u mnie, bo chętnie zobaczę ....niestety ja Ci jej nie nazwę bo większość moich to nn :uszy
Martuś ale się rozszalałaś..... no ale teraz już posadź to wszystko, chyba trzeba będzie nową rabatę zrobić. No i fajnie, że poznałaś tyle forumek, to są świetne spotkania ;:4
Ja dzisiaj wsadziłam część roślin od Ciebie, ale jeszcze mi zastały chyba trzy doniczki....oczywiście róża, bo chcę jej znaleźć dobre miejsce :D

A poza tym posiałam fasolki w polu, porobiłam grządki ! wsadziłam selery i .....a ogórki posiałam z koprem ;:333 wsiewałam jednoroczne, bo nasion mam duuużżooo!

A to wydarty kawałek trawnikowi a właściwie nieużytkowi

Obrazek

rabata jeszcze będzie poszerzona i czymś obrzeżona.

Zakwitły mi orlik sieweczka, biały bodziszek, barwinek var. i moja ulubiona firletka poszarpana ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja Krasawica ma tylko jedną kiść....chodzę i wywąchuję ten zapach ;:224

Obrazek

Źle za mną ,,,na wschód słońca nie mogę wstawić, do zachodu nie wytrzymuję ze zmęczenia....chyba się ,.,,,, :oops:

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, tyz piknie ;:215 Nie forsuj się. ;:196
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu, mówisz, że mrozisz wszystkie zioła i szczypiorek. My na razie zjadamy na bieżąco i nie ma co zamrozić, ale dobrze wiedzieć.
Bez Krasavica piękny. Ostatnio cioci kupiłam. Mam maleńki trzy od sąsiadki, ale bordowe :).
Też dziś posadziłam selery, pory, kapustę późną i czerwoną. Właśnie przypomniałaś mi o fasolce, a nie mam już miejsca. eM mówi, że jak trzeba to jeszcze skopie kawałek. Teraz przygotowuje mi miejsce pod pomidory.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu ja się nie forsuje , tylko się starzeję i coraz mnie mogę ;:145

Asiu niech skopie, bo fasolka musi być ....ją też mrożę (po blanszowaniu koniecznie!). A reszta się rozrośnie i będzie i na zjedzenie i do zamrażalnika).
Jutro sadzę kapusty ;:215 a miejsca też mi zabraknie bo zostają jeszcze dynie :uszy
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

No właśnie, a gdzie dynie, cukinie :(.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu obowiązkowo muszą się zmieścić ;:215
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, ja też dumam gdzie cukinie w tym roku upchnąć. ;:131 Oj, żeby mi się z tym myśleniem do jesieni nie zeszło. Jutro chciałam je siać, ale nic nie wydumałam. Dyni w tym roku nie sieję, bo jej nikt nie lubi.
A w doniczkach można?
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Marysiu, mnie też udało się kupić Krasawicę i Biały jakiś tam van ........... dalej nie pamiętam, oraz białą magnolię.
Na razie w doniczkach.
Co zamierzasz sadzić na nowej rabacie? Ja już zrezygnowałam z tworzenia nowych bo mam trudności z zagospodarowaniem i utrzymaniem w dobrej kulturze dotychczasowych. :roll:
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Anitko może jakbyś ugotowała czy upiekła coś dobrego z dyni to polubiliby? u mnie bez zup dyniowych nie ma sezonu a ostatnio króluję muffiny dyniowe ....boskie ;:333

Zosiu Ja kupiłam trzy bzy: Krasawicę, taki ciemnofioletowy i Primose i ten trzeci taki wypieszczony mi nagle usechł latem zeszłego roku. Nawet go jeszcze nie usunęłam w nadziei, że może jednak, ale nic z tego suchulec :shock: Ostatnio dostałam kilka nowych roślin i tak je posadziłam, a na obrzeżach posadziłam dalie i jeszcze z przodu mam zamiar posadzić mieczyki....no gdzieś muszę :wink: Mam jeszcze masę posianych m.in dalie z nasion, ale zobaczę jak przechowały się karpy, jeżeli dobrze to na następny rok daruję sobie wysiewanie. Oj Zosiu coraz więcej sadzę i sieję trzeba to zmienić (co sezon to powtarzam ;:223 ).
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A j mnie dziś udało się upolować kwitnącą Krasavicę (a zatem 100% identyfikacja odmiany), mniej więcej 120 -130 cm za całe 15 zł :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”