Działka na Kaszubach - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2014

Post »

Joasiu - Ty masz dużo miejsca na działce - możesz sobie zrobić eksperyment :lol:
Różowa Rabata w lipcu

Obrazek
Obrazek

Reniu - Ty to masz temperament! Do Ciebie po prostu nie pasuje taki pomysł na ogród ;:306
Do Ciebie pasuje właśnie kolorowy busz. Ja też mam takie miejsce gdzie kolory rządzą :D

Obrazek
Obrazek

Marylko - a wiesz jaka roślina ma mojej działce jest najbardziej fotogeniczna? Jastrzębiec od Ciebie! Uwielbiam go fotografować...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj Muszę koniecznie naprawić swój stary aparat, bo nowym nie mam szans nawet zbliżonych zdjęć do Twoich robić.
Rabata faktycznie w moim typie! ;:138
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Jastrzębiec rzeczywiście bardzo fotogeniczny. ;:108
A kolorowa rabatka wspaniała, ;:138 ja też miałabym problem z utrzymaniem jednego koloru, chociaż nie powiem podobają mi się takie jednokolorowe. Może kiedyś uzbroję się w cierpliwość i uda mi się poszaleć z jednym kolorem. ;:131
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

O.K. BABY, a gdzie jest bądź kiedy będzie rabata czerwona czy niebieska? ;:7
Nawiasem mówiąc, bardzo mi się podobają niebieskości w ogródkach. Może dlatego, że w moim najbliższym otoczeniu jest tego koloru (mam na myśli kwiaty) bardzo niewiele. ;:108
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - a co ty się czepiasz swoich zdjęć? Całkiem fajne fotki :lol:

Obrazek

Magdo - jastrzębiec tak na prawdę to niezbyt okazała roślina, ale warto się nad nią pochylić...Ja co roku niecierpliwie czekam na jej kwitnienie i cykam jej dziesiątki zdjęć...aparat kocha te małe, śliczne słoneczka...

Obrazek

Lucynko - czerwonej ani niebieskiej rabatki u mnie nie będzie bo... niespecjalnie lubię czerwone kwiaty, no może z wyjątkiem róż...
a niebieskich mam niewiele i podejrzewam że błękitna rabatka byłaby łysa przez większość sezonu... a przede wszystkim już kilka lat temu postanowiłam - żadnych nowych rabatek!... bo jestem z roku na rok coraz starsza i w końcu przestanę ogarniać i będę miała bajzel na całej działce a tego nie lubię :evil:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

amba19 pisze:.....................- żadnych nowych rabatek!... bo jestem z roku na rok coraz starsza i w końcu przestanę ogarniać i będę miała bajzel na całej działce a tego nie lubię :evil:
[/url]
Powinnam wziąć sobie te słowa do serca, bo ja już nie ogarniam i właśnie mam taki bajzel. ;:14
A u Ciebie takie fajne rabatki i masz jeszcze czas, by pochylić się nad każdą roślinką.
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu śmiało możesz założyć rabatkę biało-niebieską. Według mnie wygląda to ciekawie. A roślin na pewno masz na nią mnóstwo.
Maczki są śliczne. Zawsze i wszędzie się nimi zachwycam, ale u mnie rosną kiepsko.
Żółta rabatka prezentuje się super. Nie wyobrażam sobie wiosny bez żółtych kwiatów.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Bałagan też może być ciekawy. Moja koleżanka mawia, że "artystyczny" nieład dodaje życiu uroku.
Uważam, że ma rację. ;:306
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - kochana od momentu powzięcia tej jedynie słusznej decyzji popełniłam przeciw niej kilka grzechów..
Przede wszystkim powstała w ubiegłym roku Rabatka Żurawkowa po zlikwidowanym żywopłocie...ale jakoś to miejsce zagospodarować trzeba było a tam przecież prawie skopane już było...nic tylko sadzić. Przy uporządkowanej werandzie trzeba było wyrwać chaszcze...a jak już były wyrwane to wsadziłam tam lilie. Przy bramie rosły sobie słoneczniki, tak sobie tylko przy samej siatce posiane...a jak je jesienią wyrwałam...to tylko troszeczkę poszerzyłam i przepikowałam tam bratki...bo tak gęsto wzeszły i się męczyły biedactwa.
A nad moimi roślinkami lubię się pochylać..i pogadać sobie z nimi lubię :wink:

Obrazek

Izo - nie..już nie będę żadnych nowych rabatek zakładać..w końcu muszę być konsekwentna. Rewolucja na już istniejących też nie wchodzi w grę. Chociaż....może przy kompostowniku jakieś cieniolubne posadzę....to mi chwasty tam rosnąć nie będą. Jak L posadził tam dwie wierzby - to może warto o tym poważnie pomyśleć..

Obrazek

Lucynko - nieład "artystyczny" to ja w wielu miejscach posiadam a jakże ;:306
Pisząc "bajzel" miałam na myśli wszechobecne chwasty( z gwiazdnicą i rzeżuszką na czele) rosnące pomiędzy moimi kwiatuszkami...

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Dziś dla odmiany podobają mi się ujęcia większych fragmentów działki :D
Fajne jest to z różą i łukiem.
Jastrzębiec jest sympatyczny ale i ekspansywny Mogę załatwić z działek jeśli potrzebujesz więcej :)
Ja też mam ulubione zardzewiałe grabko - łopatki, które zaginęły tysiąc razy :) :;230
Nie ma co się przejmować zbytnim porządkiem na rabatach.
Każdy ma taki ogród na ile sił mu starcza. Mój Ojciec dawno mi mówił, żebym więcej nowych rabat nie tworzyła ;:224
Zawsze można wykorzystać do pielenia wnuczków ;:224
Szkoda, że masz niewiele niebieskich kwiatów - a 'propos nasionka szałwii błękitnej mam jakby cóś ;:108
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Marysiu-wierzby do ciachania :wit
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

O taki wielki kompostownik by mi się przydał, ;:333 mam dwa drewniane i wiecznie się z nich wysypuje. ;:223
Rabata Żurawkowa bardzo fajna. ;:108
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pomiędzy Twoimi kwiatuszkami nie widzę żadnego chwaściora. ;:108
Rabata żurawkowa bardzo ładna i bogata w roślinność. ;:138
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Marysiu,
dziękuję za pełną listę Żółtej Rabaty. Wiesiołek i laki nie w pełnym słońcu?? Myślałam, że to wybitnie słonecznolubne rośliny.
Napisz, proszę na temat psizęba - czy on jest trudny?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko - masz rację - jastrzębiec jest ekspansywny i tojeść kropkowana również. Tak więc mam dwie problemowe rośliny na Żółtej Rabacie. Próbuję nad nimi panować i co roku usuwam nadmiar roślin, bo szkoda mi całkiem zrezygnować z tojeści a o pozbyciu się jastrzębca nie ma mowy - ja uwielbiam jego kwiatuszki...one są takie radosne!
======
A na nasionka tej szałwii - to ja oczywiście jestem chętna :D

Obrazek

Asiu - wiem :oops: Ale one były sadzone na początku września i bałam się ciachnąć je przed zimą.

Obrazek

Magdo - a ja cięgle cierpię na brak kompostu... Mam nadzieję, że może w tym roku uda się go zapełnić.

Obrazek

Oj Lucynko - chwasty rosną u mnie pomimo tego, że ja lubię pielić i często grzebię w rabatkach...one jednak sprytnie wyrastają jak tylko się odwracam ;:306

Obrazek

Izo - ależ nie ma za co! Taka "inwentaryzacja" to całkiem fajne zajęcie ;:306 Chyba powinnam zrobić podobne spisy roślin na każdej rabatce po kolei. Wiesiołek kwitnie bardzo ładnie, ale laki...niekoniecznie. Już w zeszłym roku dumałam nad tym czy nie powinnam ich przesadzić. Wiesz tam dociera słońce, ale dopiero gdzieś około 15-16 - tej
Psiząb pagoda jest dla mnie wielkim zaskoczeniem. Posadzony kilka lat temu - bardzo ładnie się rozmnaża i kwitnie co roku. nic szczególnego przy nim nie robię, chyba mu miejsce wyjątkowo pasuje

Obrazek

========================================================================================

No i zupełnie zapomniałam się pochwalić, że mi się znacznie zwiększyło pogłowie inwentarza żywego.
Otóż dzisiaj w godzinach porannych nabyliśmy drogą kupna 500 sztuk dżdżownic kalifornijskich :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”