Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Ilonko, koniecznie przyda Ci się dodatkowa półka :D Dumplin to zdecydowanie mój typ, ale nie miałabym chyba serca pozbyć się żadnej z odmian. Ta wystawa to będzie istny raj dla oczu, już sobie wyobrażam tyle odmian kwiatów w jednym miejscu ;:oj Ilonko, powiedz mi proszę, czy do oświetlania fiołków można użyć listwy diodowej czy nie spełnia ona wymaganych warunków? Mój mąż mi podsunął taki pomysł, ale coś mi się nie wydaje, żeby on się sprawdził.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

illonka pisze:Co do zakupów, to powiem tak, nie ma wiosny bez nowych sadzonek czy liści fiołków w kubeczkach ;:108
Ilonka święta prawda ;:108 ja nawet dzisiaj wróciłam ze świątecznego obiadu z dwoma malutkimi doniczkami idealnymi do fiołków miniaturek ;:306 i jak tu sobie odmówić zakupów, przecież doniczki nie mogą stać puste, toż to zbrodnia by była ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

;:202 O rany, nie zazdroszczę dylematu... Dumplin piękny ;:167

Niunia1981 - znam ten ból :P Dziś nawet stwierdziłam, że stary świecznik nada się na "doniczkę" do miniaturek ;:306 Trzeba sobie jakoś radzić, co nie? Bziku fiołkowy-trwaj!
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Justyna, można doświetlać rośliny lampami ledowymi jak najbardziej. W świetlówkach ważna jest moc i temperatura barwowa, sprawa jest prostsza, w ledach natomiast światło musi mieć odpowiednią jasność (mierzoną w luksach) i strumień świetlny (wyrażony w lumenach). Musi być odpowiednia ilość lumenów na m2.

Na rosyjskim forum znalazłam przelicznik, który z grubsza mówi o tym, że na 1 cm2 półki potrzebne są 0,72 lumeny światła. Trzeba więc obliczyć powierzchnię półek i dobrać odpowiednią ilość lamp lub długość taśmy ledowej.. :)

Toteż ja właśnie sobie nie odmawiam zakupów :lol: Szukam miejsca na fiołeczki miniaturki, które marzą mi się i po nocach śnią ;:167

Hmmm, świecznik powiadasz??? ;:306
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro hoje mogą rosnąć w świecznikach to czemu nie fiołki ;:306
Znalazłam jeszcze jedną doniczkę do kompletu po storczyku miniaturce, idę na zakupy ;:306
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Ilonko współczuję zabiegu obrywania pączków fiołeczkom, ale jeśli uważasz że ten sposób jest jedyną metodą aby stymulować ich kwitnienie to niech tak będzie z ciekawością będę podglądała ten eksperyment i efekt koncowy ,bukiety fiołeczkowe na wystawie wprawiające w zachwyt wszystkich odwiedzających .
Świecznik pełniący rolę pułeczki na fiołki i u mnie zagościł na parapecie , czyżby intuicja ;:304
Zdrowych i pogodnych Świąt :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Marzenko, żebyśmy się dobrze zrozumiały, usuwanie pączków samo w sobie nie stymuluje kwitnienia, stymuluje natomiast przyrost nowych liści. W tej chwili zależy mi na tym, by fiołeczki miały ładne rozety, więc nie obciążam ich kwitnieniem :)

Nie ma to jak kombinowanie z upychaniem kolejnych kwiatków :lol:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

illonka pisze: Redukuję ilość odmian ze względu na ograniczone miejsce i mam teraz dylemat, który zostawić??? (...)
Ten 'pion' jest przecudny! I ze względu na kształt kwiatka i ze względu na liście - bajka po prostu!
Chociaż, przyznam, ja bym miała jednak duży problem, żeby wybrać między tymi dwoma.. ;:131
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

No właśnie, dlaczego tak mało miejsca w domu? ;:145

Miniaturki, miniaturki, to jest to :lol: Stawiam przed sobą zadanie na ten sezon, zrobić porządek z kolekcją standardów, i wybrać te 50 naj naj ze 100 a przyszły sezon poświęcam miniaturkom. Nie wiem czy to w ogóle jest wykonalne (tzn. pierwsza część :lol: )

Na razie mam tylko dwie mini perełki :

Lunar Lily White (Dates)

Obrazek

No to nie całkiem mini, bo półminiatura ale i tak sukces w porównaniu z rozetami rosyjskimi :wink:

A drugi maluszek to póki co zagadka. Kupiony listek jako Sassy Sadie dał takie ciekawe maleństwo (dla niewtajemniczonych Sassy Sadie jest odmianą o zielonych liściach).

Więc na razie występuje u mnie pod roboczą nazwą Sassy Sadie (Sorano) sport
Obrazek

Obrazek

Zobaczymy, jak zakwitnie...

Obrazek

Uwielbiam takie niespodzianki ;:3
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczna ta Sassy Sadie ;:167 Idealnie w moim stylu - mini i variegata w jednym ;:333
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Ilonko, dziękuję za odpowiedź, zaraz podsunę te dane do wyliczenia mojemu mężowi :;230 Ten sport Sassy Sadie zapowiada się uroczo, szczególnie z ciemnymi kwiatkami ;:oj Ja też ostatnio zakochałam się w miniaturkach, chyba głównie dlatego, że zajmują mniej miejsca. Bardzo lubię odmanę Lunar Lily White- też mam maluszka, może za rok doczekam się kwitnienia.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam pytanie, gdzie można kupić takie doniczki jak twoje? Napisz jak zmodyfikowałaś je po swojemu. ;:180
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko u Ciebie jak zawsze kwitnąco i pięknie ;:138 . Powiem Ci, że te 100 odmian standardowych robi ogromne wrażenie. Mogłabyś pokazać swoje fiołeczki tak ,,z lotu ptaka,, , oj by się pooglądało ;:215 .
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Monia, właśnie ja też ostatnio z racji braku miejsca poszukuję odmian kompaktowych, czyli takich które by zawierały wszystko w jednej, ładną rozetę, najlepiej pstrokatą, duże najchętniej pełne kwiaty z obwódkami, falbankami, fantasy i czy tam się wymyśli jeszcze :)

Jestem zachwycona odmianą RS Zolotaja Rybka, która jest właśnie uosobieniem moich wymagań :wink:

Obrazek

A no i oczywiście musi być bezproblemowa :lol:

Justynko, też jestem ciekawa, zobaczymy czy to faktycznie sport od Sassy Sadie.
Lunar Lily kwitnie chętnie, więc myślę, że tak długo nie będziesz musiała czekać na kwiaty swojej sadzonki. Jak już zamontujesz ledy koniecznie daj znać jak wyszło, jestem bardzo ciekawa :)

Lady-r obfociłam Ci doniczki z każdej strony..

portrecik z bliska
Obrazek

i już opowiadam :)

Doniczki w środku mają 11 cm średnicy, za dużo dla fiołka, one lubią dość małe doniczki, sadzę je więc do 9 i wstawiam do środka.

Obrazek

Rośliny trzymam na knocie, który przechodzi przez środkowy otwór

Obrazek

Mężuś mi go zrobił bo oryginalnie była tam taka czwarta gruba "nóżka"

Obrazek

A teraz knocik swobodnie przechodzi przez otwór i fiołeczek pije sobie wodę :)

Obrazek

Kupiłam je od polskiego producenta Rotex, gdzie występują pod nazwą "donica hydroponiczna".

Iwonko, zredukowałam ostatnio moją kolekcję do 80 odmian ale zdążyłam już zamówić kolejne 20 ;:223
Część to jeszcze malutkie sadzonki, z większych mam ok 50 więc nie jest to jakaś oszałamiająca ilość. A zredukować muszę w ogóle do max 50 ;:145
Ale jest i dobra wiadomość, znalazłam dziś miejsce na półeczkę dla miniaturek, półeczka będzie miała długość trochę ponad 2 m i zmieści jakieś 13 - 15 roślinek ;:65
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Hmm a ja tak się właśnie zastanawiam, czy dałoby radę zmontować podobny system za pomocą doniczki i większej trochę osłonki? Na dno osłonki dać dodatkowo np. keramzyt, żeby podniósł doniczkę z fiołkiem i "zaknocić". Bo rzeczywiście, te doniczki, które masz, są ogromne... Muszę spróbować :)
PS. Złota rybka piękna- poproś ją o spełnienie jednego malutkiego życzenia- powiększenia parapetów ;:306
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”