Ipomoea mają wspaniałe kolory.

Madagaskarski Strażnik wspaniały - wzrokiem mógłby zabić jak ktoś odważyłby się zbliżyć.

Serdecznie dziękujęhen_s pisze:Jestem pod wrażeniem!
Asiu - naprawdę z wzajemnością: ja również do Ciebie lubię zaglądać, bo też masz cuda, w dodatku kwitnące.annaoj pisze:Ale cuda pokazujesz! U Ciebie są takie fantastyczne rośliny, co chwila zaskakujesz, że bardzo lubię tu zaglądać.
I raz jeszcze wielkie dzięki - i za pachypodium, i za kotaannaoj pisze:Ipomoea mają wspaniałe kolory.No i jeszcze raz brawa za Pachypodium.
Madagaskarski Strażnik wspaniały - wzrokiem mógłby zabić jak ktoś odważyłby się zbliżyć.
Opłacało się, jak widaćKwiAnna pisze: Opłacało się trzymać, mimo że już drętwiały
Serdeczne dzięki za przemiłe słowa!KwiAnna pisze: Śliczne gwiazdeczkiAle obie są cudowne
Gratulacje dla Ciebie
Potężne, zgadza się, dlatego na początku w ogóle nie widać, że to "coś" to sukulent. Te moje mają niecałe dwa miesiące! I tak, oczywiście, będą musiały być zimowane w domu, obie. Póki jeszcze jest jedna i druga w miarę do ogarnięcia, próbuję już jakoś je prowadzić, ale obie straszliwie czepialskie są.bebos pisze: Zajrzałam do google - ta I. quamoclit to potężne pnącze! Będziesz ją zimować w domu?
Postaram się - całą roślinę pokazywałam już wcześniej gdzieś na wątku. Ona nie ma problemu z koroną, tylko taką ma dziwną formę, dlatego Henryk słusznie powiedział o nim "dziwadło", bo jak zimą było łyse, to przypominało jakąś jakby postać z wyciągniętymi ramionami - albo coś w tym stylubebos pisze:U Pachypodium ta dolna część korony ma jakiś problem z rozwojem?/jakieś uszkodzenie? Czy jeszcze nas czymś zaskoczy? I tak to niesamowite kwitnienie - pokażesz całą roślinę z rozwiniętym kwiatem?
A dziękuję i Tobie, Przemku, ale dobrze wiesz, że u mnie to w sumie dopiero teraz, a Ty kolorystyką biłeś nas po oczach w stopniu niemal niedorównywalnymprzemek_pc pisze:Żanetko, jak dzisiaj pięknie i kolorowo u CiebieSzczególnie ten niebieski jest niesamowity - szkoda, że kaktusy takich nie mają
piasek pustyni pisze:
Próbowałam...czarny pisze:Kwiatuchy śliczne i ciekawe. A futrzak to dopiero ekstra. Tylko nad nosem coś się pobrudził, wyczyść mu tę plamę od śmietany czy coś!
A masz rację, rzeczywiście...annaoj pisze:To pachypodium wygląda jakby dwie baby się przechwalały "a ja jestem większa, ale za to ja jestem ładniejsza ..."
Gdzie dwie się kłócą tam trzeci korzysta - ciekawe czym nas ten maluch pośrodku zaskoczy?![]()
Ha ha, dziękujęemerald pisze:Powaliłaś mnie tym Pachypodium succulentum 'Cristata' Niebanalna roślina, pewnie wyskoczyła z jakiejś książki fantasy
Oj, dziękuję! Naprawdę Wasze słowa wiele dla mnie znaczą i bardzo za nie dziękujęmaqa pisze:Nie będę dużo pisać,
wystarczy że zaniemówiłam![]()
![]()
Iwonko - również bardzo serdecznie dziękuję za wizytę i słowa uznania. Wszystkie Wasze komentarze i wpisy są dla mnie bezcenneraflezja pisze:Ja też!
Sama w sobie forma cristata jest zadziwiająca, a co dopiero z kwiatem.