Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Post »

Ale cuda pokazujesz! U Ciebie są takie fantastyczne rośliny, co chwila zaskakujesz, że bardzo lubię tu zaglądać.
Ipomoea mają wspaniałe kolory. ;:oj No i jeszcze raz brawa za Pachypodium.
Madagaskarski Strażnik wspaniały - wzrokiem mógłby zabić jak ktoś odważyłby się zbliżyć. ;:215
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Ale zaszczyt Obrazek
Opłacało się trzymać, mimo że już drętwiały ;:138 ;:138 ;:138

Śliczne gwiazdeczki ;:oj Ale obie są cudowne ;:215

Gratulacje dla Ciebie ;:180
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robi się coraz bardziej egzotycznie! U jednych na balkonach wije się groszek lub fasolka, a u Ciebie będzie Ipomoea w niejednej odsłonie. Zajrzałam do google - ta I. quamoclit to potężne pnącze! Będziesz ją zimować w domu?
U Pachypodium ta dolna część korony ma jakiś problem z rozwojem?/jakieś uszkodzenie? Czy jeszcze nas czymś zaskoczy? I tak to niesamowite kwitnienie - pokażesz całą roślinę z rozwiniętym kwiatem?
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Żanetko, jak dzisiaj pięknie i kolorowo u Ciebie ;:138 Szczególnie ten niebieski jest niesamowity - szkoda, że kaktusy takich nie mają 8-)
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

hen_s pisze:Jestem pod wrażeniem! ;:oj
Serdecznie dziękuję ;:168
annaoj pisze:Ale cuda pokazujesz! U Ciebie są takie fantastyczne rośliny, co chwila zaskakujesz, że bardzo lubię tu zaglądać.
Asiu - naprawdę z wzajemnością: ja również do Ciebie lubię zaglądać, bo też masz cuda, w dodatku kwitnące.
annaoj pisze:Ipomoea mają wspaniałe kolory. ;:oj No i jeszcze raz brawa za Pachypodium.
Madagaskarski Strażnik wspaniały - wzrokiem mógłby zabić jak ktoś odważyłby się zbliżyć. ;:215
I raz jeszcze wielkie dzięki - i za pachypodium, i za kota ;:196
KwiAnna pisze: Opłacało się trzymać, mimo że już drętwiały
Opłacało się, jak widać :;230
KwiAnna pisze: Śliczne gwiazdeczki ;:oj Ale obie są cudowne ;:215 Gratulacje dla Ciebie ;:180
Serdeczne dzięki za przemiłe słowa!
bebos pisze: Zajrzałam do google - ta I. quamoclit to potężne pnącze! Będziesz ją zimować w domu?
Potężne, zgadza się, dlatego na początku w ogóle nie widać, że to "coś" to sukulent. Te moje mają niecałe dwa miesiące! I tak, oczywiście, będą musiały być zimowane w domu, obie. Póki jeszcze jest jedna i druga w miarę do ogarnięcia, próbuję już jakoś je prowadzić, ale obie straszliwie czepialskie są. :D
bebos pisze:U Pachypodium ta dolna część korony ma jakiś problem z rozwojem?/jakieś uszkodzenie? Czy jeszcze nas czymś zaskoczy? I tak to niesamowite kwitnienie - pokażesz całą roślinę z rozwiniętym kwiatem?
Postaram się - całą roślinę pokazywałam już wcześniej gdzieś na wątku. Ona nie ma problemu z koroną, tylko taką ma dziwną formę, dlatego Henryk słusznie powiedział o nim "dziwadło", bo jak zimą było łyse, to przypominało jakąś jakby postać z wyciągniętymi ramionami - albo coś w tym stylu ;:306. W dodatku kwiat umieścił się tak, że ani z jednej, ani z drugiej strony nie da się go dobrze uchwycić. Zrobiliśmy zdjęcia najlepiej, jak się dało - dziś niestety pochmurny bardzo dzień, więc się nie rozwinął do końca, ale czy to jeszcze da się bardziej rozwinąć - tego nie wiem. Niemniej wygląda to tak:
kwiat z jednej strony:
Obrazek

z drugiej:
Obrazek

cała roślina, na ile udało się ją uchwycić z koroną:
Obrazek

i jeszcze takie:
Obrazek

Natomiast Ipomoea quamoclit rozwija się w najlepsze. Zasłużyła więc na dodatkowe zdjęcia:

1. Obrazek

2. Obrazek

3. Obrazek

Mam nadzieję, że zdjęcia oddają to, o co pytałaś. Pewnie nie raz będę ją fotografować, ale siedzi w tym foliaczku, a tam jest trudno się do niej dopchać. Z okazji święta kwitnienia, by ją wyjąć, musiałam wyjąć też inne rośliny, więc następnym razem będzie trudniej.
przemek_pc pisze:Żanetko, jak dzisiaj pięknie i kolorowo u Ciebie ;:138 Szczególnie ten niebieski jest niesamowity - szkoda, że kaktusy takich nie mają 8-)
A dziękuję i Tobie, Przemku, ale dobrze wiesz, że u mnie to w sumie dopiero teraz, a Ty kolorystyką biłeś nas po oczach w stopniu niemal niedorównywalnym ;:306 Ale skoro się podoba ten kolor, to specjalnie dla Ciebie Ipomoea violacea w innym ujęciu:
Obrazek

Bardzo dziękuję Wam za wizytę. Nie byliście jedynymi gośćmi naszymi: w foliaku na Adansonii usiadł sobie taki oto "gość sobotni": ;:306
Obrazek

A skoro Guzik zebrał tyle pochwał, to nie mogę i jego pominąć. Bardzo podobają mu się sadzonki przyniesione spod lamp - króluje w tym buszu niczym prawdziwy Ogoniasty 8-)
Obrazek

Serdecznie dziękuję za Wasze wizyty i komentarze ;:180 Słonecznego popołudnia życzę ;:7
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Toż to roślina nie z tej planety ;:202
CUDEŃKO ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie i pięknie dziękuję, Honoratko ;:168
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Żanetko, ja nie raz Ci pisałam, że u Ciebie to można zobaczyć rośliny o których istnieniu człowiek nie wiedział. No i się powtórzę - dla mnie są to niewiarygodne rośliny. A jeszcze kwitną ;:oj Pachypodium cristata to z kosmosu wręcz :shock: I to kwitnie! Nie wiedziałam, że one mogą :lol: Gratuluję! Na pewno duma Cię rozpiera. Nieczęsty to widok.
To czerwone i niebieskie, oczywiście ja bladego pojęcia nie mam, co to, nazwa nic mi nie mówi (ale to już norma w Twoim wątku :lol: ), prześliczne!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda! Bardzo serdecznie Ci dziękuję za tak przemiłe i przesympatyczne słowa! ;:196
Co do pachypodiów - ja naprawdę nie sądziłam, że u mnie może coś z tego rodzaju zakwitnąć. A już 'cristata' to w ogóle. Ktoś kiedyś napisał, że kwitnienie pachypodiów to dodatkowy bonus w ich uprawie, bo w domu one kwitną bardzo niechętnie. Wymagają i wysokich temperatur, i długiego nasłonecznienia, i jeszcze w zależności od gatunku - odpowiedniej wilgotności. Zasadniczo w domu trzyma się je raczej dla pokroju, ciekawej formy - co kto lubi oczywiście. Tak więc ta moja sprawiła mi dodatkowy bonus, jakiego kompletnie się nie spodziewałam. Ba - nawet mnie samej nadal trudno w to uwierzyć, że na takiej formie się ten kwiat pokazał. Niemniej co tu ukrywać - dumna jestem i z siebie (wybaczcie tę odrobinę próżności ;:131 ), i z tej roślinki.
I bardzo gorąco i Tobie Magdo jeszcze raz, i Wam wszystkim dziękuję za przemiłe słowa i zainteresowanie tą roślinką ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Kwiatuchy śliczne i ciekawe. A futrzak to dopiero ekstra. Tylko nad nosem coś się pobrudził, wyczyść mu tę plamę od śmietany czy coś!
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

To pachypodium wygląda jakby dwie baby się przechwalały ;:306 ;:306 ;:306 - "a ja jestem większa, ale za to ja jestem ładniejsza ..."
Gdzie dwie się kłócą tam trzeci korzysta - ciekawe czym nas ten maluch pośrodku zaskoczy? :roll:
piasek pustyni pisze:
Obrazek

emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Powaliłaś mnie tym Pachypodium succulentum 'Cristata' ;:111 Niebanalna roślina, pewnie wyskoczyła z jakiejś książki fantasy ;:15
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Nie będę dużo pisać,
wystarczy że zaniemówiłam ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też!
Sama w sobie forma cristata jest zadziwiająca, a co dopiero z kwiatem. :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czarny pisze:Kwiatuchy śliczne i ciekawe. A futrzak to dopiero ekstra. Tylko nad nosem coś się pobrudził, wyczyść mu tę plamę od śmietany czy coś!
Próbowałam... :;230 :;230 Ale jest tak uroczy z tą plamką, że już dałam mu spokój...
A za ciepłe słowa w kierunku kwiatów dziękuję bardzo! ;:180
annaoj pisze:To pachypodium wygląda jakby dwie baby się przechwalały "a ja jestem większa, ale za to ja jestem ładniejsza ..."
Gdzie dwie się kłócą tam trzeci korzysta - ciekawe czym nas ten maluch pośrodku zaskoczy? :roll:
A masz rację, rzeczywiście... :;230 Oj te baby, a kto wie, czy ten trzeci pypeć na tym nie skorzysta...Oby ;:306
emerald pisze:Powaliłaś mnie tym Pachypodium succulentum 'Cristata' Niebanalna roślina, pewnie wyskoczyła z jakiejś książki fantasy
Ha ha, dziękuję ;:306 Fantasy bardziej, gdy była łysa zimą, sama się uśmiechałam patrząc na tę pokrakę. Teraz to przynajmniej czupryna przyzwoita ;:306
maqa pisze:Nie będę dużo pisać,
wystarczy że zaniemówiłam ;:oj ;:oj ;:oj
Oj, dziękuję! Naprawdę Wasze słowa wiele dla mnie znaczą i bardzo za nie dziękuję ;:180
raflezja pisze:Ja też!
Sama w sobie forma cristata jest zadziwiająca, a co dopiero z kwiatem. :D
Iwonko - również bardzo serdecznie dziękuję za wizytę i słowa uznania. Wszystkie Wasze komentarze i wpisy są dla mnie bezcenne ;:108
Mam nadzieję, że ten kwiatek u pachypodium się jeszcze utrzyma, ale i tak jestem zadowolona.
Obiecałam jednak pozostałym roślinom, że też je pokażę, bo przecież mogą się obrazić i nie będą rosły. Przejdę więc tak na szybko do kilku nowości.
Był Meksyk, był Madagaskar, to czas na trochę Afryki, które trafiło do mnie jako uzupełnienie ulubionych gatunków:
Andromischus cooperi 'Nudum' - występuje w górskich rejonach Cape Province w południowej Afryce. Co ciekawe, rośnie na terenach górskich, często wapiennych obszarach. Mój egzemplarz wygląda tak:
Obrazek

Crassula arta: również pochodząca z południowej Afryki
Obrazek

Crassula deceptor: jej ojczyzną jest Namaqualand i Cape Province, w południowej Afryce. Kwiaty pojawiać się mogą właściwie w każdej porze roku, jednak najczęściej pojawiają się... zimą, gdyż zasadniczo są to rośliny z południowej półkuli. Kwiaty dają wrażenie, jakby się nie otworzyły do końca, tak jednak nie jest. Jak zakwitnie, nie omieszkam tego pokazać oczywiście.
Obrazek

Uzupełniłam sobie również jedną roślinkę (którą bardzo głupio straciłam podczas zimowania - niestety, pisałam już o tym zimą) - mam nadzieję, że teraz przetrwamy razem, a jest to Sansevieria "Golden hahnii":
Obrazek

I tym sposobem zakończyłam uzupełnianie zbiorku o roślinki, które chciałam lub z których stratą nie mogłam się pogodzić. Teraz w płynny sposób przechodzę do kolejnego chciejstwa, a które dostałam od naszego Konrada :tan
W zeszłym roku, kiedy pierwszy raz otrzymałam paczkę od Konrada, byłam zachwycona. Teraz, gdy rozpoczęliśmy nowy sezon - teoretycznie wymianowy, bo to, co ja mogłam dać Konradowi to pestka w porównaniu z tym, co otrzymałam. W każdym razie otrzymałam od Niego kolejną paczkę, a w niej wiele wspaniałych roślin, które rozpakowywałam jak drogocenne cukierki przez około godzinę! Nie sposób ich pokazać za jednym zamachem tym bardziej, że jeszcze niektórym muszę powtórzyć zdjęcia, bo nie wyszły. Zacznę od jednej z tych cudów - wspaniałych roślin, a jest to... Tavaresia angolensis: :tan :tan
Obrazek

Konrad - raz jeszcze dziękuję i pewnie nie raz to uczynię ;:168
A wszystkim Wam - za wizytę. Niech nowy dzień przyniesie wiele nowych, wspaniałych kwitnień - czego przede wszystkim Wam, ale i sobie również życzę :uszy
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”