Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Racja, to może być krzyżówka z cukinią a te bywają czasem gorzkie.
Właśnie skończyłam gotować na parze dynię Sweet Mama, pychota kasztanowa, słodka. Ważyła 2,2 kg. Nasionka suszę, choć to odmiana F1, zobaczę co z nich wyrośnie, może wyjdzie jakiś smaczny kundelek 

- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich wielbicieli dyń 
Mam prośbę o zidentyfikowanie dyń, które wysiałam z nasion przysłanych mi przez siostrę z Londynu.
Nasiona pochodziły z dyni kupionej w sieci Waitrose sprzedawanej jako Coquina squash.
Tak wyglądała

Moje zebrane w zeszłym tygodniu wyglądają tak

Dynia po rozkrojeniu pachnie melonem, jest bardzo słodka. Miąższ jest pomarańczowy.
Czy jest to może Butternut Sonca?

Mam prośbę o zidentyfikowanie dyń, które wysiałam z nasion przysłanych mi przez siostrę z Londynu.
Nasiona pochodziły z dyni kupionej w sieci Waitrose sprzedawanej jako Coquina squash.
Tak wyglądała

Moje zebrane w zeszłym tygodniu wyglądają tak

Dynia po rozkrojeniu pachnie melonem, jest bardzo słodka. Miąższ jest pomarańczowy.
Czy jest to może Butternut Sonca?
akkara w ubiegłym roku na forum dynię która wyglądała jak ta z pierwszego zdjęcia zidentyfikowano jako butternut sonca. Była słodka, aromatyczna i pyszna!! Z jej pestek udało mi się wyhodować tylko jeden owoc i jak na razie
zielony. Chyba będzie dojrzewać już w domu.
W przyszłym roku spróbuję jeszcze raz !!

W przyszłym roku spróbuję jeszcze raz !!
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- akkara
- 50p
Ja posadziłam 40 sadzonek tej dyni (a co, jak szaleć, to szaleć
). Na razie zebrałam tylko kilka sztuk, bo większość wg mnie jeszcze niedojrzała, ale zaczynają zmieniać kolor. Na jednej sadzonce, która była posadzona później, dyńka też jest jeszcze całkiem zielona, a nawet powiedziałabym ciemnozielona i błyszcząca.
Martwi mnie nadchodząca noc, bo ma być bardzo zimna (dla rejonu Warszawy zapowiadają 4 st. C) i obawiam się przymrozków, chociaż jak widzę na pogodynce inni mogą mieć zdecydowanie gorzej

Martwi mnie nadchodząca noc, bo ma być bardzo zimna (dla rejonu Warszawy zapowiadają 4 st. C) i obawiam się przymrozków, chociaż jak widzę na pogodynce inni mogą mieć zdecydowanie gorzej

Mam ten sam problem. U nas przewidują 3 st.
!! Część dyń już zebrałam i chyba dzisiaj zbiorę resztę tych, mających szansę dojrzeć w domu (przy moim małymi mieszkaniu i piwnicy będzie duży problem). Na razie okryję je włókniną i zostawię w otwartej altanie. Może będzie jeszcze ciepło ?!
Całe szczęście nie mam ich zbyt dużo i prawie wszystkie "małogabarytowe"

Całe szczęście nie mam ich zbyt dużo i prawie wszystkie "małogabarytowe"
Pozdrawiam - Danuta
- akkara
- 50p
Mam jeszcze pytanie odnośnie tych zmian na skórce tej odmiany.
Czy to może być sprawa poparzeń słonecznych?
Tę dynię zerwałam ponad dwa tygodnie temu i leżała na słonecznym tarasie, chociaż nie bezpośrednio na słońcu, ale było na nim raczej gorąco, bo jest przeszklony. Te zmiany są w miejscu, którym dynia dotykała wcześniej ziemi.
Dziwi mnie, że ta dynia jak zmienia kolor, to żółknie właśnie od spodu, a górna część jest zielono-żółta.

Czy to może być sprawa poparzeń słonecznych?
Tę dynię zerwałam ponad dwa tygodnie temu i leżała na słonecznym tarasie, chociaż nie bezpośrednio na słońcu, ale było na nim raczej gorąco, bo jest przeszklony. Te zmiany są w miejscu, którym dynia dotykała wcześniej ziemi.
Dziwi mnie, że ta dynia jak zmienia kolor, to żółknie właśnie od spodu, a górna część jest zielono-żółta.

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wygląda jakby się lekko podgotowała. Może się zacząć psuć w tym miejscu.
-- 23 wrz 2014, o 10:21 --
Jedno jest pewne. Coś gwałtownie spowodowało jej dojrzewanie skórki, może słońce. Stąd te pęknięcia na skórce. Skórka twardniała podczas gdy dynia jeszcze chciała rosnąć.
-- 23 wrz 2014, o 10:21 --
Ciężko stwierdzić ale może to być Atlantic giant, jeśli takową odmiane siałeśmiodownik pisze:Co to może być za odmiana.Nie mogę jej zidentyfikować.

Czy ozdobna dynia Baby Boo jest jadalna?
Pierwszy raz posadziłam dynie Hokkaido zjedliśmy zapiekaną i nie smakowała nam, za sucha wolimy bardziej soczyste.Nie znam się na dyniach
dlatego doradźcie co posadzić za rok,jakie dynie będą dobre do pieczenia,myślałam o Lunga di Napoli i Delikacie.
dlatego doradźcie co posadzić za rok,jakie dynie będą dobre do pieczenia,myślałam o Lunga di Napoli i Delikacie.
pozdrawiam Karina
Zgadzam się, Hokkaido trochę za ,,sucha" po upieczeniu, jej siostra Solor soczystsza. Najsmaczniejsze dla mnie z piekarnika są butternuty a zwłaszcza Butternut Liscia. Trzeba uważać, żeby jej nie przepiec bo robi się ,,ciapowata". Lungę zjadamy zimą na surowo, lub wyciskam z niej sok.
Kasia
Pouder, mokry miąższ ma też Muscade de Provence a Lakota jest podobna do Hokkaido tylko bardziej soczysta i smak ma delikatniejszy.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Uważajcie na dynie. Grasują przymrozki 

za późno. U mnie były, a że nie zapowiadali to i dynie na polu...ale chyba chyba jednak przeżyły