Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Moje też już siedzą w ziemi od przedwczoraj.
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja sadzę dzisiaj. Czekałam aż się ociepli, ale patrząc na długoterminowe prognozy dla mojego regionu niespecjalnie się na to zanosi, a w doniczkach już ciasno :?.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Byłam zobaczyć i żyją :-)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Patrząc na pogodę to cały czas zastanawiam się czy cukinie posadzić już w ten weekend czy wstrzymać się do przyszłego tygodnia, kiedy ma przyjść polepszenie pogody. Z postów, które wyczytałem widzę, że wygląda to różnie :P
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Ja trochę za wcześnie zrobiłam rozsade i zaczynały już im rosnąć kwiatki, w kubkach 0,5l już im było za ciasno :-)
Pozdrawiam ;)
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03

Post »

Proszę mi podpowiedzieć,czy można obok dyni posadzić cukinię?Czy wyjdzie z tego jakaś krzyżówka czy też nic się nie będzie dziać? ;:131
Marianna
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Możesz sadzić.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Krzyżówka to wyjdzie w następnym pokoleniu ;:131 . Dlatego lepiej nie zbierać nasion, chyba że nie będzie przeszkadzać kundelek ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03

Post »

Dzięki ;:138 .Zawsze można liczyć na na naszych kochanych forumków -nie zawiodą w potrzebie. ;:196
Marianna
Awatar użytkownika
tomsik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 gru 2014, o 13:03

Post »

Dzień Dobry:)
To mój pierwszy post na tym forum, mimo że czytam Was już od kilku lat! W końcu odważyłem się zarejestrować by może stać się chociaż w skali mikro częścią tej społeczności. Nie posiadam ogrodu czy działki, mieszkam w centrum miasta Poznań. Na szczęście , posiadam mały balkon , na którym pierwsze uprawy warzywnicze robiłem 4 lata temu. Jako kompletny laik zabrałem się do tego źle : D. Ziemię przywiozłem z pola, obornik w wiadrze od znajomego rolnika - ubaw był ze mnie w całej rodzinie. Nie powiem, jakieś rzodkiewki mi urosły, fasolka szparagowa, pomidorki koktajlowe, truskawki.. wszystko smaczne i pachnące!

Znalazłem wtedy to forum by pochwalić się swoimi wynikami i podpatrzeć jak uprawiają mini ogródki na balkonach inni. Piórka mi opadły, bo to co tutaj zobaczyłem , piękne rośliny i dorodne warzywa mocno zweryfikowały moje uprawy :D. Wstyd było pisać, bo pomidorków miałem mało, fasolka jakaś mikro, truskawek jak na lekarstwo ;P. I wtedy zacząłem czytać. Specjalnie nie pomogło od razu - im więcej czytałem tym większy mętlik w głowie i jeszcze więcej pytań. Powielałem pewne błędne schematy kolejny rok i kolejny..
W tym roku postanowiłem zrobić wszystko od nowa. Poprzednie skrzynki zbite z desek po paletach oddałem koledze do spalenia w piecu, ziemię rozsypałem na dworze (pięknie rośnie trawa w tym miejscu!) , wyspawałem półkę/parapet na której będą doniczki stały na poręczy balkonu, na ścianę balkonu wyspawałem drabinkę, na której wiszą skrzynki i zawisną pewnie doniczki. Zaopatrzyłem się w ziemię ogrodniczą (nie z pola tym razem :D :D) i bardzo bym chciał by ta moja praca nie poszła i tym razem na marne ;:185 .

W połowie kwietnia posiałem wiele nasion różnych warzyw, między innymi w kubeczkach 6 cukinii, odmiana soraya. 8 maja poszły 2 sadzonki na balkon w donice (7 i 12l) , chyba jednak za mało je hartowałem, jedna padła prawie od razu po pierwszej nocy drugą zostawiłem i widzę że poradziła sobie. 20 maja kolejne sadzonki posadziłem na balkonie. W sumie mam ich 4. Zaczęły mi teraz kwitnąć, każda roślinka posiada 3-4 kwiaty i po kilka nierozwiniętych. Mieszkam na 2 piętrze w bloku, jeszcze ani jednej pszczoły czy bąka nie widziałem tutaj u mnie.
Pewnie nie odezwałbym się nadal, oglądając Wasze ogrody, czytając opisy i porady. Nie chcę jednak powtarzać kolejny raz błędów. Szukałem odpowiedzi na forum w wątkach już istniejących, ale nie znalazłem. Pytanie moje owszem, pojawia się, ale nie znalazłem odpowiedzi. A pytanie mam takie - czy mam sam zapylać te cukinie? Robić to tak jak z pomidorkami. potrząsając roślinką? Czy może pędzelkiem "pogrzebać" w jednym i potem w kolejnym kwiatku. Pozostawić wszystkie te kwiaty, czy jak np zobaczę że zawiązały się owoce , to pozostawić po np 2 cukinie na krzaczku i wszystkie kolejne kwiaty obrywać. Nie muszę mieć nie wiadomo jak wielkich plonów :D . Pomóżcie proszę. :) Obrazek
1,5m2 ogródka na balkonie:)
350m2 działeczki : ]
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Oberwij kwiatek męski i pylnikami wysmaruj słupek żeńskiego,tego z zawiązkiem.Inna sprawa czy cukinia da radę w tak małej skrzynce.Jest w sieci mnóstwo patentów na uprawę i konstrukcję pojemników do uprawy na balkonie.Nawet z bUtelek PET.
Awatar użytkownika
tomsik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

wszystkie kwiaty wyglądają tak samo - jak odróżnić męski od żeńskiego? Gdzieś czytałem, że na początku są tylko kwiaty męskie.
Obrazek

skrzynka ma prawie 10l, rosną dwie sadzonki, palące słońce jest tylko w godzinach południowo/wieczornych. W domu najczęściej ktoś jest, nie przesuszę ziemi raczej (jeżeli o to chodzi). Dlatego też, zastanawiałem się, czy nie pozostawić 1-3 owoców tylko, by nie mieć jakichś tam mikrusów potem. W przyszłym roku będą nowe skrzynki. Jak pisałem, stare musiałem zutylizować, nie nadawały się do powieszenia - rozleciałyby się. W poprzednich latach stały na podłodze, ale ponieważ żona też chce mieć kawałek balkonu dla siebie, poszedłem w kierunku ściana, poręcz i "tuż przy poręczy" :P
Obrazek

a tu mam troszkę większy pojemnik, 12l wiaderko - stoi jednak w pełniejszym słońcu przez większość dnia
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Żeby odróżnić płeć,to trzeba zajrzeć pod ogonek ;:306 .http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=616
U roślin jest na odwrót,to żeńskie mają "kulki" :;230
Awatar użytkownika
tomsik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To ja poczekam , aż mi się więcej kwiatków rozwinie , bo nie mam jak porównać chwilowo:). Na tym jednym, całkowicie rozwiniętym, jest pyłek w środku, który rozsypał się z pręcika - może to jest jakaś wskazówka? ;:65
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Gdy pojawi się kwiatek żeński od razu go rozpoznasz, będzie miał maleńki zaczątek cukini na ogonku, i pędzelkiem go !!!! Dziwnie mało masz liści. Nadmiar męskiego kwiecia do ciasta piwnego i na olej do rondelka na kuchni! Super! (jak masz zdrową wątrobę i żołądek).! :D
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”