Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Dziękuję Kasiu :) Przejdę się do ogrodniczego bo znając siebie to nawet jak zacznę metodami naturalnymi to prędzej czy później "dla pewności" skończę na chemii :wink: ehh..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja całą masę tego czegoś zauważam jak podniosę doniczkę z czarnego talerzyka służącego mi za podstawkę. Mam nadzieję, że to roztocza - jakieś pożyteczne najlepiej xD pozostaje mi obserwować czy nie pojawiają się zmiany na listkach, bo one ogólnie takie pomarszczone są cały czas. Wcześniej zauważałam też jak sobie szarżują na listkach i korzonkach, ale zgniatałam palcem co zobaczyłam, teraz już ich nie widzę na zewnątrz :?
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

A właśnie, zapomniałam powiedzieć, że jakiś czas temu przelałam Karate doniczkę z ziemiórkami. I nie widzę już muszek, ale co ciekawe, po podniesieniu doniczki z podstawki na podstawce było mnóstwo trupków zarówno wersji dorosłych jak i larw ;:333

Tak więc wierzę, że Karate pomoże mi w walce z ziemiórkami ;:138
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu nie było Mnie chwile u Ciebie a tu Twoje piękności szykują się do kwitnień ;:215 Czekam z niecierpliwością na zdjęcia kwiatów ;:65
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie, Aniu, pochwal się czymś ;:138
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Aniu,czy odbijający pęd obcinasz tylko z reanimków jak Ci poradzono,czy praktykujesz to także ze zdrowymi storczykami?
Po zanurzeniu w ukorzeniaczu w co sadzisz odcięty pęd w spagnum czy w korę?
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiki dziękuję ślicznie ;:196 na kwitnienia przyjdzie mi jeszcze długo poczekać :D ale wiem już, że szykuje się ósmy i dziewiąty pęd :wink: Tyle, że jedna z tych roślin gubi liście od dołu, mam wrażenie, że kolejny żółknie, chyba zalałam nasady lisci i pewnie z pędu nic nie wyjdzie ;:144 ale ma zdrowe korzonki, więc w najgorszym wypadku będę czekac na basalka..

Arku pędy obcięłam tylko u reanimków, bo zaczęły odbijac z oczek a nie na tym mi teraz zależy. Robię takie doświadczenie poraz pierwszy, nie sądze bym doczekała się keiki, ale jeśli to wtedy normalnie je odetnę od łodygi i posadzę :wink: sam pęd stoi cały czas w wodzie :)

Kahim specjalnie dla Ciebie ;:196 Phal. Copper Star, co prawda tylko jeden kwiatuszek, ale rozkoszny :D Kolory mogą być lekko przekłamane bo robiłam fotki przed chwilą z lampą. W rzeczywisości jest taki ceglasty :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ on uroczy ;:oj I pięknie wygląda na tle tej kawowej ściany ;:333
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Kasia ;:196 zaczął się otwierać w piątek rano, kiedy ja jechałam do Krk ;:223 dzisiaj wróciłam i nie mogłam się oprzeć by mu nie zrobić zdjęć, ale wyszedł na nich tak jakoś "magicalowo" :D W rzeczywistości nie zauważyłam tej żółtej obwódki na przykład, ale bliżej jego kolor określę jutro w świetle dziennym :D

A mi się wydawało, że za bardzo zlewa się ze ścianą ;:131 ale nie miałam nic gładkiego pod ręką a kwiat jest dość mały, więc na bardziej pstrokatym tle, ginie :roll: słabej jakości, ale lepiej widać faktyczny kolor i rozmiary samego kwiatu :roll:

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze, świetny jest ;:333
Najbardziej podoba mi się na pierwszym zdjęciu w brązach. Jutro zajrzę do ciebie, żeby zobaczyć jak wygląda w słoneczku :heja
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu ale śliczne maleństwo ;:oj ;:167 Nie martw się może gubi liście bo są już stare nie zamartwiaj się na zapas ;:196 Wszystko rośnie Ci pięknie i ma piękne kwiaty. A każdy z Nas ma wzloty i upadki ja z jednym reanimkiem męczę się już chwilę ;:204 więc nie załamujmy się i głowa do góry ;:196
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiki, właśnie martwię się bo stracił już 4 listki od dołu i żółknie następny, więc nie pasuje mi to na takie normalne pozbywanie się starych liści ;:174 Nie był jakiś wyjątkowy, bo to jeden z pierwszych - fiolet, ale lubiłam go bo ładnie kwitł, obficie i ładne ma korzonki, więc po prostu mój błąd przy moczeniu.. W związku z powyższym woałabym jednak keiki a nie pęd, ale skoro ma zdrowe korzonki, to może jeszcze się basalka doczekam :wink:

jako, ze pogoda dopisuje, starałam się zrobić fotki mojego Coppera w słonku :) skąpany w promykach ma kolorek taki rudawy a w cieniu taki, jak określiła Kahim - z odcieniami brązu :wink: Przepraszam za monotematyczność, ale długo w moim wątku ciągnęła się sama zielenina, więc jestem zachwycona faktem, że mam kwiatka ;:306

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam jeszcze fotkę pędu na Phal. Mini Mark bo jego pojawienie się było kompletnym zaskoczeniem, roślina nawet nie stała przy oknie, ale widopcznie nie potrzebowąła dużej amplitudy temperatur. Lubię na niego patrzeć, bo pęd ten jest taki cieniutki i delikatny w porównaniu do innych falków :wink:

Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Aniu za zdjęcia. On jest fantastyczny ;:oj Nie mam odwagi bawić się w botaniki, ale gdyby mnie coś naszło, chętnie bym się na takiego pokusiła :wink:

Pędzik na MM też fajny.... To ile ty już masz tych pędzików?!? ;:173
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Copper Star to chyba nie botanik :wink: Nawet nie wnikałam czego to krzyżówka, po prostu długo za mną chodził. Traktuję go jak każdego falka. O pędzie na MM już pisałam i pokazywałam zdjęcie ale gdy był malutki, także to nic nowego :) A pędów zapowiada się 9 ;:131 tylko nie wiem czy ten ze zrzucającymi listkami go rozwinie i utrzyma. A Magical przedłuża stare pędy ;:138 Pączków będzie raptem kilka, ale cieszę się, bo ostatnio mu jeden pęd nadłamałam - zahaczyłam firanką i nie byłam pewna czy będzie kontynuował wzrost, ale pączuś rośnie 8-) teraz "chłodzę" Ascocendę Thai Peach ale jakaś niechętna jest... I mimo październikowego słonka, jej listki ciągle źle reagują na takie światło ;:219 pozasłaniałam kartkami ile mogłam, ale czasem coś się przedrze i punktowo ją uszkadza... jakiś strasznie delikatny egzemplarz mi się trafił ;:224

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”