Ogródek Robaczka cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 9

Post »

Kasiu :wit
Piękne portreciki różyczek ;:215 ;:215
Tak się przygladam Twojej Red Leonardo da Vinci,,,jest bardzo podbona do jednej mojej NN :roll:
Czy to może być ona??? [url=http://www.fotosik.pl]Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, Leonardo ma bardziej zwarty, rozetkowy kwiat, więc to nie ona. Wrzuć zdjęcie do wątku identyfikacyjnego, może różane dziewczyny namierzą :uszy
Julek, kto z nas nie dąży do takiego ideału ;:170 Odnośnie zmian na rabatach - ja też kilka wydaje w dobre ręce, nawet kilkanaście, część przesadzam, przybędzie dosłownie kilka. Bailando jeszcze mnie nie rzuciło na kolana, ale bardzo długo trzyma kwiaty, u Ciebie jaką ma wysokość?Mój młodziak wygląda tak (w sumie mam 2 i miejsce na jeszcze jedno):

Obrazek

Donica mnie chwyciła za serce i nie chciała puścić więc nabyłam jedną i drugą zarezerwowałam, bo dwie by nie weszły ;-)) W sobotę odbieram. Pierwotnie miałam inny plan dla niej, ale okazała się za duża. Posadzę w niej chyba lolipopy - tuje w dużych kulach na grubym, ponad metrowym pniu (ok.130 cm. wys.), widziałam ładne okazy w gruncie, w okolicznej szkółce. U dołu chcę podsadzić wilczomleczem, albo zwisającymi zielonymi. Chciałabym trochę dołożyć strukturalnych roślin, a przy kwitnącej ścieżce brakuje mi zielonych punktów, spokoju. Poza tym, wyższe pięterko powinno wprowadzić ciekawy wymiar kompozycyjny. Jak nie będzie okejos, to przestawię, taki plus donicowych kompozycji hihi.
Ewa dzisiaj była na badaniach z synem, na pewno odpisze jak znajdzie chwilę. Artemisów chyba już nie ma w donicach, ale będą z gołym korzonkiem na jesień. Może przyjedziesz sama sobie wybrać i przy okazji mnie odwiedzisz? :lol:

Marysiu, ta budleja to miniaturowa odmiana 'Blue Chip'. Mam ją od zeszłego roku, zbudowała piękne, gęste krzaczki. Wyższa nie będzie, więc idealna na niskie klomby, polecam!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasiu ?. ;:180 cudnie? ;:167 zaniemówiłam z zachwytu :D
Bardzo dobry pomysł z donicami przy ścieżce, a zielone punkty spokoju to właśnie nasadzenia w donicach
czy dodatkowo w gruncie?
Normalnie można się zakochać w Blue Chip ;:333
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Moja Bailando jest malutka, z 40 cm ma ale ladnie sie zagescila - sadzonke mialam dupna drugi gatunek ale ladnie sobie poczyna. Mnie to malenstwo zauroczylo wlasnie tym, ze kwiaty sa i sa i sa. Do tego ma bardzo ciekawy odcien rozu a ja musze miec rozne rozowe odcienie, bo wszystko sie zleje w jedno.
Pieknie u Ciebie ;:167 Takie dwie kulkowe tuje na pniu kupilam sobie w zeszlym roku ale nizsze, chyba z 60 cm - chcialam zeby wlasnie cos wznosilo sie ponad roze okrywowe ale bylo spokojne. Mysle ze takie cos bedzie sie dobrze w donicy prezentowac.
PS Dzięki za info o Ewci, zobaczymy co mi odpisze. Jak nie bedzie miala Artemisa, to moze faktycznie zamowie wszystko z golym korzeniem - zobacze jeszcze. A z wizyta to sie musze dobrze zastanowic, bo bym bardzo chetnie ale u mnie to nigdy nie wiadomo jak z weekendami Juniora jest.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niezmiennie bajeczny ogród, niby jesień się zbliża wielkimi krokami a u ciebie tego nie widać. U mnie już pustka się robi...

Kasiu, czy w wolnej chwili możesz mi napisać coś o Pomponelli? Twoje wrażenia z uprawy tej różyczki ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kasiu, pomysł czerwonej rabaty powstał zimą, jak zamawiałam róże. Mam na niej już Flamedance, Grand Hotel i Lavaglut. Dosadzę tam czerwienie od jule, lilie i tulipany czerwone. Mam nadzieję, że oczy nie zabolą od patrzenia na to miejsce :wink: . Nie wiem czy są też jakieś byliny kwitnące na czerwono? Na szczęście jest to rabata odległa od tarasu, wiec z daleka da się patrzeć ;:306 . Im bliżej domu tym kolory spokojniejsze przez róże do pastelowych róży po biel. Po drodze właśnie szpaler hortensji. Masz rację, że dobrze jest podsadzić je bylinami, tak też zrobię i posadzę bodziszki. Chyba Aga się nie pogniewa, bo przecież ona ma tak posadzone od tej wiosny.
Twoje kompozycje zachwycają w każdym calu. Połączenie niebieskiego, fioletu z białym i beżem extra. Pomysły na białe róże na obwódki świetne i muszę je przemyśleć głębiej. Mnie bordure rose się podoba w tej roli, ale ona w różu jest, choć kenta też mam-z Twojego polecenia.
Zakwita mi drugi kłos na budlei, tym razem na gałązce variegata.
Donice będą super wyglądać przy ścieżce ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kasiu ,dzięki ;:196 Tak zrobię ;:173
a budleja piekna,,ma taki intensywny kolore,ona jest mniejsza,czy jeszcze w pełni nie wyrosła???
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, patrz opis nad zdjęciem... ;:204
Marzenko, może lepiej dosadzić byliny inne niż czerwone? Będą się trochę zlewać...a co do hortensji, Aga ma podsadzone bodziszkami himalajskimi, Ty możesz wybrać inne ;:196
Basiu, tak jak napisałam, mam ją od zeszłego roku i osiągnęła niewiele ponad 50 m wys. Obcięłam wiosną i to wszystko :uszy
April, Pomponella to jedna z moich ulubienic. Posadziłam jej w sumie 7 krzaczków. W tym rok trochę łapie mi mączniaka rzekomego, ale z reguły to bardzo zdrowa różyczka. Pierwszą sadzonkę posadziłam 2 lata temu, pozostałe - jesienią. Kwitnie przepięknie, w kiściach, a kwiaty ma kuliste i bardzo trwałe. Wyrasta grubo ponad metr, gałązki są mocno obciążone kwiatami, czasami trzeba je podpierać. Pokazywałam jej zdjęcia wiele razy, to ostatnie z nich:

Obrazek

Jule, U mnie Bailando rośnie koło Pirouette- fajnie się uzupełniają ;:108 Zaproszenie otwarte, daj znać :uszy

Obrazek

Majka, te kulki chciałabym właśnie w donicach, przy ścieżce. Wtedy donice w kutych stojakach powędrują gdzieś indziej, żeby nie było za dużo tych ozdób. Zobaczymy jak posadzę czy mi się spodoba, zawsze mogę ustawić w innym miejscu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Kasia, ile masz karzaków Baronin? Bardzo ładna różyczka :) Maleństwo, niezwykle urodziwe.
U mnie jeszcze w donicy bo szukam dla niej najlepszego miejsca.
Jak długo u ciebie trzyma kwiaty?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kasiu, wiem że Pomponellę często pokazujesz, to przecież u ciebie ją zauważyłam i zapragnęłam mieć. Dlatego byłam ciekawa czy ciągle jesteś z niej zadowolona i czy nie sprawia ci kłopotów.
Zauroczyły mnie jej kwiatuszki. Dzięki za garść informacji.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April, w takim razie cieszę się, ze Cię zaraziłam Pomponelką ;:196
Dorotko, na zdjęciu powyżej są 2 krzaczki, z jesieni. Kwiaty utrzymuje kilka dni i ma ich sporo, więc jak na takiego młodziaka to wydaje masę kwiatów! Wspaniała różyczka na przód rabaty, bardzo zdrowa ;:333
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, pomysł z wyższym pietrem przy ścieżce świetny! I masz racje, że w razie gdyby nie pasowało zawsze można przenieść ;:136 dziękuję za opis bialych róż. Zostanę przy Kencie, ponieważ u mnie kwitnie bez przerwy bez jakiejkolwiek opieki specjalnej.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Kasieńko...nasyciłam oczy przepięknymi różami ...a budleja niesamowicie obsypana kwieciem aż dech zapiera ;:oj ...jednak małe jest piękne ... ;:108 .
Powiedz , proszę ...co do lawendy ...siałaś ją , czy robiłaś sadzonki ..wiem , wiem , pisałaś o tym ...ale zapomniałam :oops: .
Donica robi wrażenie ...zastanawiam się tylko , czy będziesz je chować na zimę , czy też zabezpieczysz styropianem ? Akcent zielony będzie wypełnieniem , a zarazem ozdobnym elementem na długi czas .
Mam od wiosny Baronesse ..jest cudowna i wciąż kwitnie , z małą dwu tygodniową przerwą ...podobnie i Stephanie Baronin zu Guttenberg .
Jakie róże będziesz " wypraszać " z ogrodu ...bo mnie denerwują trzy ...nie jestem z nich w pełni zadowolona ...to Camelot , Gartentraume i coś , co miało być Chopin-em - a nim nie jest ;:145 . Muszę koniecznie na wiosnę kupić Rhapsody in Blue i coś w aksamitnej czerwieni ...podobnej do Isabel Reneissance . bo mam większość w bieli i jej odcieniach ...
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kasiu tak jak wszyscy pozachwycałam się piękna budleją i cudownymi różami.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jej ta mała budleja jest śliczna ;:167
jej i Elf Ci kwitnie ;:oj ja na swojego jeszcze muszę poczekać ale póki co pozachwycam się tutaj ;:138 ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”