Róże 2013/2014 - Gosia

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże 2013/2014 - Gosia

Post »

Jak nie przepadam za żółtymi różami (ale mam kilka :wink:), tak Pilgrim ogromnie mi się podoba :D
Spencer okazuje się prawdziwą twardzielką-zawiązała następne pąki i nie przejmuje się ekspansywnym sąsiedztwem. Teraz uważniej przypilnuję kwitnienia :wink:
Spośród przepięknych pnących róż, które pokazałaś, przypadła mi do gustu Wartburg. Mogłaby się dla mnie nadawać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Ewa - jak był określany Pilgrim? Żółta jajecznica? Jajko z białkiem? Jakoś tak podobnie - jajko sadzone - to w sumie moja 3 róża i już ostatnia. Gdy mi nie wychodzą dwie to potem nie daje szans tej odmianie ale tak strasznie mi się podoba że jest i kwitnie. Cieszę się z powodu Spencer - to piękna i pachnąca róża, zrób jej więcej zdjęć.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście Pilgrim prezentuje się bardzo ładnie. Czy jej poprzedniczki chorowały, przemarzały?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Gosiu Pillgrim piękny też się na niego zasadzam, tylko, czy może rosnąć od północnej strony domu?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też nie przepadam za żółtym ale Pilgrim jest wyjątkiem ;:167
Bardzo ciekawy wyjazd miałaś. Już sobie zapisałam kilka typów na listę. Niestety takich rozmiarów to u nas raczej nie osiągną np ramblery ale spróbować można. ;:215
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Niby w szkółce piszą, że tak, ale jak u Ciebie Gosiu się sprawdza. Choruje, nie przemarza?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka - jedna z sadzonek była słaba i padła, druga była posadzona w sam torf i się zaczopowała gdy nie było wody. Po prostu sam torf spowodował jej zgon.
daysy - mój rośnie na wystawie wschodniej, ma dużo słońca i jest na otwartym terenie. Na razie nie choruje, tylko trochę przemarza. Lepiej go posadzić w miejscu osłoniętym.
April - myślę że może spróbować znaleźć kogoś na przyszły rok z samochodem i znowu wyjechać. Hotele nie są drogie, a koszt paliwa można zawsze na spółkę rozłożyć.
Eureka2014
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2014, o 12:28

Post »

Gosiu, piękny tren Pillgrim... mam rabatę z żółtymi różami, ale tej mi brakuje ....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No tak! Torf mi prawie zabił First Lady. Coś mi nie pasowała i wykopałam, a tu skorupa torfowa wokół korzeni. Wsadziłam w donice i pojechała do siostry. One jeszcze nie miała, a ja miałam dwie. (pamiętasz tą historię sprzed dwóch lar z rzekomą pomyłką?)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eureka - warto, ja akurat lubię róże Austina, a Pilgrima w szczególności. Mam jeszcze słabość do Golden Celebration - nie mogę przekonać się do Grahama. Z podobnego koloru jest Jude the Obscure ale to inny odcień.
Miłka - pamiętam tą historię, po prostu róża chyba potrzebowała czasu. Dobrze że udało się ją uratować. Jeśli chodzi o ten korek z torfu to robi to firma obok nas, mają dobre róże bo są to duże doniczki. Niestety - jest tam duży problem z podlewaniem, a jak u nas jest duża susza to potem jest problem. Jak się nie zauważy to jest po róży - ja swoją po prostu wyjęłam z gruntu.
Na dzień dobry - La France która rośnie coraz lepiej ale trochę męczy ją u mnie plamistość:

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Gosiu, tak wyglada Royal Piano - rozyca jest troche zmarnowana, bo dlugo w sklepie stala a do tego dosc mocno padalo przez pare nocy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule - dzięki za zdjęcia, jest trochę ciemniejsza od Pink Piano - ta ma kwiaty w takim podwójnym kolorze.
Ciekawa byłam Wedding Piano - według katalogu będzie mieć ona lekko żółtawy, cytrynowy środek więc czysto biała nie będzie.
Zobaczymy chyba że Tobie uda się ją gdzieś upolować.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam Wam pokazać jak wygląda moja druga żółta rugosa - róża pomarszczona. Jest to Yellow Dagmar Hasrup - na pewno odstrasza kolcami, u mnie wypuszcza długie pędy o wysokości 140 cm. Teraz będę musiała ją przyciąć, na końcach pędów ma dużo kwiatów - w dodatku silnie one pachną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i z tej róży jestem zadowolona kolejny rok - czyli Marie Dermar.

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zauważyłam dwa kwiaty na żółtej róży hugonis. Według wszelkich opisów róża ta nie powtarza kwitnienia. Jak się okazało jest trochę inaczej bo zarówna to jak i róża harsonii powtarza - skonsultowane z dwiema osobami z Niemiec. By nie było jest to róża z pierwszej strony mojego wątku:

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ta ostatnia słodziutka. Szkoda że takie doceniamy najczęściej dopiero w oku obiektywu.

Czy są jakieś rugosy do półcienia? Chciałabym obsadzić górkę, na której rosną sosny więc warunki ekstremalne bo i dość sucho. Ale w samo południe dociera tam sporo słońca bo sosny kilkunastometrowe. Byłoby wspaniałe zwieńczenie jednego boku mojego ogrodu.
Poproszę o jakieś porady ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”