Nasze marzenie - część druga :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze marzenie - część druga :-)

Post »

Joasiu tak czasami z tym internetem jest :)
Grażynko dziękuję ;:168
Ewcia masz już nowy wątek? Bakcyl już dawno połknięty. Teraz tylko coraz większe następstwa choroby heheh :) Buziaki
Aniu Koreanki ma moja mama. Ma ich ze cztery. Piękne są. Ale jeszcze nie nastawiłam się na nie u siebie :) O białoboku natomiast marzyłam od daaawna. I wreszcie się udało. Choć jak widać maluszek. Ale nie szkodzi. Poczekam aż urośnie :)
Milenko ja też jesienią się wybieram na zakupy lili. Tyle ich mi się podoba że znowu nie będę mogła się zdecydować :)

Słuchajcie... jakiś czas temu (chyba w maju) chwaliłam się Wam dość dużymi dwoma szmaragdami. Docelowo miały być formowane w spiralę. Temat topiar "liznęłam" dopiero w tym roku. Kupiłam sobie nawet książkę. Jak wiecie, już przycinałam cyprysa i jałowca. Korciła mnie ta spirala. Taka łatwa się wydaje na obrazku.. No i jedną z tych tuj schrzaniłam. Dość bardzo. Ale będę starała się ją naprostowywać jak będzie odrastać. Nie pochwaliłam się ze ją zepsułam, ale nadrabiam to teraz.
Miała być spirala- wyszło jak wyszło.
Obrazek
Mąż jak ją zobaczył powiedział ze absolutnie tej drugiej ruszać nie będę. No ale ja się uparłam. Mąż złagodniał i nawet mówił żebym i drugą zrobiła. Długo to odwlekałam. Bałam się. Szkoda mi było kasy i drzewek. No ale obcięłam. Myślę że wyszła dużo lepiej. No i jak na totalną amatorkę to chyba nie tak źle.
Obrazek
Obrazek
Na prawdziwy efekt czeka się 3-4 lata. Także jeszcze musi dużo czasu minąć zanim spirale będą spiralami.
A to mój nowy nabytek. Póki nie mam altany, postanowiłam dokupić stolik który później będzie na tarasie. Meble z tarasu natomiast pójdą do altany. Myślałam żeby dokupić sobie potem na taras jeszcze dwa ratanowe fotele do tego stoliczka.
Mam często gości na kawce i wygodniej mi ją przy huśtawce podawać. Stolik miał być drewniany. Ale po pierwsze mniejszy jest a po drugie brat ma dużo swojej pracy i czasu na mój stolik nie miał. W gruncie rzeczy nie żałuję że tak się stało bo bardzo mi się to zestawienie podoba. A Wam?
Obrazek
A to tak ogólnie:
Obrazek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Madziu przycinanie wyszło całkiem niezłe w końcu na czymś trzeba się uczyć.Działeczka zadbana. ;:168
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hejka Madzia :wit
Spralę zrobiłaś perfekcyjnie ;:oj Piękna jest :D Zdolniacha z Ciebie ;:138
Zestaw ;:333
Miłego dnia!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu :wit Dzięki. Cieszę się że już żadnej tui na spiralę nie mam zamiaru formować. Dwie mi wystarczą.
Grażynko Do perfekcyjności to spirali duuuuuużo brakuje :) Ale dzięki za pozytywną ocenę hehe. Zestaw to taki wiesz...tylko do kawy. Miłego dzionka!
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Madziu mi sie podoba i na pewno poprosiłabym Ciebie o zrobienie spiralki u mnie :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehehe Asiu na dzień dzisiejszy mam dość robienia spiralki. Do połowy (od dołu) jest ok.. idę sobie wiem co robię. A jak dochodzę właśnie do połowy to baranieję... i nie wiem w którą stronę mam ciąć dalej. Wtedy przyszedł stres że znowu schrzanię drugą tuję. Ale absolutnie do formowania się nie zraziłam. Spirali robić może już nie będę, ale jak podrosną bukszpany mam zamiar prowadzić je w łezkę albo trójkąt. Jak żywopłot też urośnie (a na to muszę czekać kilka lat) to na początku i końcu chcę zrobić u góry tuj taką kulkę. Po prostu je pozostawię żeby urosły większe niż pozostałe. I wtedy górę uformuję. No ale do tego czasu to jeszcze dłuuuugo. Po pierwsze muszę dokupić jeszcze sporo tuj a na to na razie nie mam kasy. Po drugie zanim te maleństwa urosną to jeszcze mam czas na namyślenie się jak to ostatecznie zrobić. Podobno z tych podstawowych form spirala jest najgorsza. Ja tak jakby mam to już za sobą więc kule powinny wyjść hehe.
Awatar użytkownika
dusza001
200p
200p
Od: 6 lis 2012, o 23:59

Post »

;:oj :wit Cześć Madziu dawno mnie nie było a widzę nowe roślinki ;:224 i inne ciekawe bajery w twoim ogrodzie, a spirale nono ;:333 wyszły super podpowiem ci że moja sąsiadka często przycina je nożyczkami delikatnie i wtedy one pięknie gęstnieją ;:196 postaram się częściej zaglądać na twoje rabatki.
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna, powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanica profesjonaliści...
Jestem Ania Witam serdecznie i zapraszam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu, czytałam też że trzeba je właśnie podcinać żeby się zagęstniały. Ale muszę doczytać jeszcze w tej mojej książce do kiedy je przycinać. Żeby zdążyły przygotować się do zimowania. W tym sezonie już chyba koniec przycinania. Zapraszam Cię częściej :) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pamiętam, jak wtedy pisałaś, że nie wyszła Ci spirala. Kochana, ta druga jest przecież idealna - trudno, żeby od razu był powalający efekt, jak sama piszesz na to czeka się kilka lat :) Masz wyczucie w rękach i oku, czego mi niestety brak. Przy tarasie obok wielkiej koniki mam żywotnik formowany przez poprzedników w 3 kule, czekam aż wróci do formy zbliżonej do naturalnej... :roll:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p

Post »

Cześć Madzia :wit
No widzisz jak wszystkim podobaja się Twoje spiralki ;:196 ? A nie wierzyłaś w siebie jeszcze parę stron wcześniej ;:168
Masz talent :D
Zapraszam na kawusię ;:304
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko ja nie mam wyczucia. Po prostu trochę literatury i chęć spróbowania. Myślę że kule powoli będą wracać do swojej formy. Wiesz nowe przyrosty będą szybko zakrywać goły pień. Także nie martw się, niedługo Ci zarosną :) I będzie wszystko tak jakbyś chciała żeby było :) Jak z pogodą? Bo u mnie wreszcie upały. Choć dzisiaj podobno ma popadać.
Grażynko kawusia jak najbardziej wskazana. ;:136 Z tym talentem i wiarą w siebie to mnie dowartościowałaś :) ;:168
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Madziu ,a mnie się Twoje spiralki bardzo podobają ,uważam że masz talent w tym kierunku .Szkoda ,że nie możesz zobaczyć mojej pierwszej spiralki ,umarła byś ze śmiechu .Nie muszę mówić ,że tej tui już nie ma . ;:63 ;:136 ;:168
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p

Post »

Madzia bo jak nie wierzysz w siebie to Ci w tym pomogę ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu kochana witaj! Jak się cieszę że Cię "widzę". Gdzie się podziewałaś? Sprawdzam co jakiś czas ale nowego wątku nie widzę. Założyłaś już? Czemu tui już nie ma? Mogłaś pozwolić jej odrosnąć. Cieszę się że moja spiralka Ci się podoba ;:168
Grażynko ;:168 jesteś kochana!
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, pisz sobie co tam chcesz, a ja i tak wiem swoje ;:306 Uwierz, że sama literatura nie wystarczy, by dobrze coś przyciąć :wink: Pogoda niestety poszła sobie gdzieś :) Jutro pewnie będzie podobnie i z cięcia nici. A tuja przy tarasie już dawno nie ma wcięcia hehe :) W tej chwili wygląda bardzo... specyficznie :wink:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”