Tropiki (triki)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tropiki (triki)

Post »

gianna pisze:Alicjo, dziękuję Ci kochana, każda rada jest dla mnie cenna. Tego, że popełniam błędy w uprawie, nie da się ukryć. I tylko przy pomocy serdecznych forumowiczów mam nadzieję pomóc moim roślinkom.
Dendrobia stoją na podstawkach z keramzytem, ale nie zraszałam. W obawie, że kiedy woda dostanie się pomiędzy listki, może zakończyć się gniciem rośliny. Tymczasem roślinki nie zgniły, a zaschły ;:223 Natychmiast się poprawię.
Dorosle przyrosty i pseudobulwy na pewno nie zgnija od nadmiaru wody, trzeba tylko uwazac na malutkie przyrosty, ktore wyraztaja z podloza zeby nie zalac za bardzo stozka wzrostu, ja jeśli mam takie maluskie przyrosty to przyrywam je kawlakiem papiery, albo chusteczki to w zupelnosci wystarcza :D
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Przykro mi Janeczko,ze nie będę Ci sluzyc cznnymi radami w sprawie Dendrobiow ,bo jak wiesz niczym w tej kwestii poszczycic sie jeszcze nie moge :( .Ale chetnie sama skorzystam z rad Ali :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Janeczko masz wiele pięknych i dorodnych dendrobiów ;:333 co do keiki na ostatnim, nie mam dobrych wieści, ale moje zaczęło pleśnieć w tym sphagnum ;:174 chyba dam sobie siana, wystarczy mi jeden przyrost.. Rośliny macierzystej nie spisuj na straty bo może coś jeszcze puszczą ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Alicjo, jeszcze raz serdecznie dziękuję za podpowiedzi ;:196

Kasiu, mam nadzieję, że przy wsparciu innych forumowiczów, uda nam się utrzymać przy życiu nasze dendrobia ;:306 A jak zakwitną, będę w Raju ;:224

Aniu, najważniejsze, że Twoje dendrobium macierzyste żyje, może kiedyś doczekasz się jeszcze keiki.
Co do tej dorodności moich dendrobiów - rozumiem Aniu, że żartujesz ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko no Twoje D. nobile na przykład wyglądają bardzo ładnie :) Co do D. phal moje wygląda tak jak Twoje, więc nie wiem czy żyje ;:306 ale mam jeden spory zielony przyrost, więc można uznać, że moja roślina liczy aż jedna pseudobulwę ;:306

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Aniu, na Dendrobium Nobile nie narzekam, mają się na razie dobrze. I mam nadzieję, że tak już będzie zawsze.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale D. Kingianum albo to niziutkie D. phal czy to powyżej w czerwonej osłonce, też masz ładne i zdrowe Janeczko :) Problemy masz chyba tylko z numerem 1 i 2 a pozostałe wykazują dużo chęci, nowe przyrosty, korzonki.. :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Bedzie dobrze dziewczyny ,trzeba myslec pozytywnie :)
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Tak jest, Kasieńko!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

gianno, ja myślę, że Twoje Dendrobia odbiją i w końcu pokażą nam ich prawdziwe piękno ;:168
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Janeczko ładnie Ci rosną i widać że, mają się dobrze u Ciebie nie masz co marudzić ;:14 faktycznie może z dwoma widać że troszku gorzej jest ale kto z Nas nie miał wzlotów i upadków. Ja np ostatnio za wysoko podlewałam dend. phal i zalałam zdrowy przyrost ;:145 ale ku mej uciesze idzie nowy :heja Także trochu wiary i zobaczysz na przyszłą wiosnę będziesz miała dżunglę ;:196
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Janeczko niestety nigdy nie miałam z tymi roślinkami do czynienia więc nie jestem w stanie Ci pomóc i udzielić jakichkolwiek wskazówek ;:185 Myślę jednak, że tak jak tu dziewczyny piszą wszystkie pomalutku dojdą do siebie i obdarzą Cię nowymi przyrostami. Na pewno odwdzięczą Ci się za Twoją opiekę, wierzę w to ;:168
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Pati, Wiki, Madziu, dzięki za wiarę w moje dendrobia. A co za tym idzie, w moje umiejętności. Teraz muszę stanąć na głowie, by sprostać wyzwaniom. W przeciwnym razie, będzie nie na głowie, a po głowie ;:124
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Kochani, potwierdźcie, że to co dojrzałam dziś na brassji to pędzik. Mam ją niespełna dwa miesiące, pierwszą zresztą. Taki obrazek zatem widzę pierwszy raz.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie mam doświadczenia z tym gatunkiem.. Janeczko a jak odegniesz delikatnie tą łuskę co przykrywa to co widzisz? To albo pędzik albo przyrost, zajrzyj ostrożnie ;)

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”