Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 13

Post »

Marzenko, dziękuję ;:168
Przyznam, że już nic nie rozumiem w kwestii naparstnic... to jakie w końcu stanowisko preferują?

EDIT: przeczytałam raz jeszcze informacje z linku Jagódki i wiem, że naparstnice mogą rosnąć na stanowisku słonecznym, bądź półcienistym, a optymalnie gdy mają słońce do godz. 10 rano. Zatem dodam je do rabaty różanej od wschodu i będzie git :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Racja, naparstnice urosną i w słońcu, byle ziemia była dosyć wilgotna :D W piasku i na słońcu będą miniatury :roll:
Cieszę się, że Ci przechodzi :D Mam koleżankę migrenówkę, czasem wystarczy spojrzeć jej w oczy, żeby wiedzieć, że ma chęć odciąć źródło bólu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś mi rośnie gdzie posadzę-miotły nawet ukorzeniam :;230 :;230
x-ag-a
---

Post »

Ewa, dokładnie tak jest (migrenowa głowa out)! Już znalazłam miejsce dla naparstnic, spoko :)
Marzenko, Ty szamanka jesteś jak nic ;-)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Magda, i jak tam nasza dostawa krążków torfowych?
Aga, mam, dostałam i zaraz zrobię pierwszy wysiew :heja Wkleilam u siebie zdjęcia żeby pokazać jak wyglądają. Szczerze, to myślałam, ze bedą większe. Masz nasiona? Niebieska lobelia jest u nas w Auchan, chyba Ty szukalas :?:
x-ag-a
---

Post »

Magda, widziałam - są super... podlewasz ten krążek i wkładasz nasionko w to wgłębienie? Jedno do jednego krążka? Ja szukam lobelii fioletowej lub białej.
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Witam wieczornie, podglądałam te krążki torfowe o których pisałaś i powiem Ci, że one mogą być super do wysiania lobelii właśnie. Dlatego, że ona ma bardzo drobne nasionka i wymaga późniejszego pikowania. Więc ja na ten przykład w zeszłym roku zupełnie nie poradziłam sobie z jej pikowaniem pomimo tego, że starałam się to robić małymi kępkami. Więc jak udałoby się tak na każdy krążek dosłownie po kilka nasionek nasypać i odpadło by pikowanie, przynajmniej to pierwsze - najgorsze, to myślę, że jest szansa na wyhodowanie lobelii w każdym kolorze. Więc będę śledzić Twoje poczynania.
Pozdrawiam
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Dziewczynki do wyprodukowania 1000 sztuk lobelii potrzeba zaledwie 0,1 grama nasion-nie da się wydzielić kilku nasionek.Domowy sposób na wysianie lobelii:
Na duży,płaski talerz wysyp nasionka,możliwie rzadko je rozgarniając.Weż kawałek ręcznika papierowego,pensetkę do brwi,talerzyk z wodą.Urywaj malutkie kawałki ręcznika,mocz je w wodzie-oczywiście pensetka w użyciu-takim mokrym kawałeczkiem ręcznika dotykasz nasionek lobelii które się "przykleją".Papierek z przyklejonymi nasionkami odkładasz do komórek multipalet wypełnionych podłożem do siewu-w ten sposób w każdej komórce rośnie od razu kępka lobelii bez żmudnego pikowania.
x-ag-a
---

Post »

Marzenko, dzięki za szczegółową instrukcję... jeśli nie wyjdzie mi z krążkami torfowymi, to bastuję z wysiewami na zawsze :roll:
Bogna, właśnie tym sposobem chcę wysiać lobelię. Kasia-robaczek tym sposobem zyskała wspaniałe sadzonki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Hej, witam :)
Świetny sposób na wysiew lobelii - skopiowałam :)
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Dziś już jest dobrze :wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia a ta z różowymi kwiatuszkami to chyba tawuła- piękna ;:333
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aguś ;:168 koniec trzydniówki jest najlepszym momentem w życiu, czasami cieszę się jak głupia że nareszcie :heja
Uwielbiam tawuły i porobiłam sobie sporo sadzonek i posadziłam szpalerki i będę podziwiać moje dzieciaczki. ;:167

Siewy drobnonasiennych roślinek to czasami jest mordęga i każdy sposób żeby sobie ułatwić jest super. Ja w zeszłym roku soliłam nasionkami ziemię z malutkich pojemnikach a jak już takie gęste i zwarte się zrobiły to całość wyciągałam, kroiłam na 4 części i sadziłam do doniczek. Też ładnie wyszły.
Wczoraj natrafiłam na taki sposób wysiewania, na razie to tylko rzeżucha ale i inne też tak można. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=350 w połówkach skorupek jajek ustawionych w wytłoczkach mamy naturalnie, ekologicznie i całkiem darmowo. :uszy
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Aga obiecałem ci ,że pochwalę się co planuję ,więc wstawiam

Obrazek
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

usa1276 pisze:Piękne zdjęcia a ta z różowymi kwiatuszkami to chyba tawuła- piękna ;:333
Taa pół roku minęło od sezonu działkowego i ja już zapomniałam, że też mam taki kwiat na działce a najlepsze, że patrząc na tę fotkę pomyślałam, że gdzieś już taki kwiat widziałam dopiero wpis USA mi to uświadomił, że tawułkę to i ja posiadam :D tyle że mniejszą..
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”