Zauważyłam na swoim Chamaecereusie takie coś

Znajduje się na jednym członie i się powiększa, powiedzcie proszę co to jest i jak z tym walczyć, na razie odseparowałam go od reszty.
Pozostaw ją na jakiś czas w zupełnie suchym miejscu. Jeśli roślinka zgnije to trudno, jeśli rany się zasuszą a infekcja przestanie się rozwijać możesz to, co pozostanie z roślinki potraktować jak sadzonkę. Zawsze jakieś szanse na przeżycie są.Rafal44 pisze:Cześc mam pytanie czy z tej Mammillaria plumosa coś jeszcze może być czy już raczej po niej![]()
Możesz ciąć swoje roślinki w dowolnych miejscach i ukorzeniać takie fragmenty, jakie Ci odpowiadają. Ważne, by odcięty fragment były co najmniej kształtu kulistego lub cylindrycznego. Jeśli utniesz roślinkę zbyt wysoko, tak iż sadzonka będzie kształtu płaskokulistego to stosunek powierzchni rany do objętości sadzonki może być zbyt duży i roślinka wyschnie zamiast się ukorzenić.FishHunter pisze:Pierwsze dwa zdjęcia jak widać wyciągnięte , czy próbować skrócić i ukorzenić od nowa nr1?
Z Echinocactusem najprawdopodobniej nic się już nie da zrobić,Mogę liczyć na to że utyje ?
Nr 3 jak widać dosyć mocno powyginany , skrócić i ukorzenić? Odrost zostawić czy może odciąć , bo wygląda w porządku.
W którym miejscu ciąć Cereusa?
Sansevieria wygląda bardzo ładnie i nic jej nie jest. To są wyjątkowe rośliny, gdyż potrafią zdecydowanie zmienić swoje wybarwienie kiedy dostaną dużo światła. Niektóre celowo trzyma się nieco w cieniu (jak np. Sansevieria moonshine), aby zachowała swoją "szarość" i taką właśnie księżycową poświatę. W słońcu ją straci, ale zimą, kiedy stoi w cieniu, powraca jej naturalny kolor. Inne - jak np. 'Golden Stripe', są wyjątkowo stworzone do słońca, gdyż wybarwiają się wtedy niemal całkowicie na żółto. Sansevierie się nie wyciągają do słońca - idealnie rosną nawet w dużej odległości do okna. Jeśli coś mogę powiedzieć więcej - bo nie wiem, czy problem aktualny - to proszę o sygnał.Marantha pisze: http://img51.imageshack.us/img51/2886/2 ... 174432.jpg tutaj chodzi o powyginane liście? Ogólnie sansevieria wygląda ładnie, za bardzo się na nich nie znam, może też ma za ciemno. Dobrze by było, żeby ktoś jeszcze się wypowiedział.