Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Magdo, też słyszałam że juka kwitnie co dwa lata, ale chodzi tu o jedną rozetę. Zwykle masz ich więcej w jednej kępie więc mam nadzieję że w przyszłym roku ta sama kępa też zakwitnie ale już z innej rozety. Jak nie to wokół jeszcze cztery juki, może wtedy inna mnie zaszczyci. Ciągle jeszcze nie wiem jakie im tam tło zrobić. Okropnie rozsiała się kocimiętka ale jest do usunięcia w tym roku. Z prawej strony chcę zamknąć koło jałowcami Blue Arrow. Z lewej jest sosna wejmutka ale dopiero 80 cm i jej zupełnie nie widać za kocimiętką. Coś ciemnego iglastego by się przydało, bo bałaganiarsko wygląda.
Jola (Jola1010) planujemy tę obrożę kupić bo płotki wyglądają paskudnie a i nie są skuteczne. Chila zaczęła mi podkopywać buczka ;:223 . Jak znajdę stronkę o tym to Ci wyśle. Generalnie psy na obroży mają odbiornik a przy ogrodzeniu jest nadajnik. Ogrodzenie to listwa z niewielkim napięciem, którą się kładzie na ziemi, wyznaczająca granicę, można przysypać korą. Jak pies zbliża się do zakazanego miejsca to jest ostrzegawczy sygnał dźwiękowy, jak chce przekroczyć to lekki impuls elektryczny studzi zapał. Nie jest to bolesne ale na tyle nieprzyjemne że może ostudzić zapały. Poza tym jak się pies przyzwyczai że to miejsce mu się źle kojarzy to nawet się nie będzie zbliżać.
Jolu (Jola 1212) mam dużo chwastów bo po pierwsze wyjeżdżałam i nik się nie zajął, bo niby kto ;:224 Kora jest jeszcze nie wszędzie bo ogród wciąż w powijakach. Rośliny małe, jeszcze nie zarosły na tyle żeby się bronić samodzielnie. Jestem na etapie analizowania jałowców płożących i nimi chcę wypełnić wiele luk. Szukam takich zupełnie niziutkich żeby mogły spełniać rolę trawy. Przykładowo Wiltoni jest taki. Na przedogród kupiłam też Blue Chip. Stopniowo, tam gdzie wiem już co będzie, będę uzupełniać takimi zadarniającymi. Ale to też majątek kosztuje więc muszę się trochę poschylać i popielić. Agro będzie u mnie tylko w jednym miejscu, na przedogródku, i też się biję jeszcze z myślami.
Gosiu, niestety nie kupiłam Jubilee, to Pendula. Czyżbym gdzieś tak napisała :?: Muszę sprawdzić, bo może tak intensywnie o nim myślę że rzeczywiście popisałam głupoty. To cyprysik nutkajski Pendula, posadzony w dużej donicy. Jak za duży urośnie to przeniosę w inne miejsce, no chyba że kupię wcześniej Jubilee to wtedy podmienię. Zresztą już go znalazłam ale trochę daleko. Może w urlop uda mi się namówić M na wycieczkę to go sobie przywiozę. Sosna oścista jest piękna, też się nad nią zastanawiałam jako centralne na przedogrodzie, ale jednak trochę za duża rośnie. Dlatego wybrałam sosnę bośniacką Satelit. Robi się taka niemal kolumnowa i tylko do 3 metrów. Ale ościstą jeszcze kupię, tak samo jak wężowego i jałowiec Horstman. Mam takie swoje jednorożce ;:224 Jak posadzisz swoją to koniecznie proszę obfocić i zaprosić na sesję fotograficzną ;:65
Tajka, z tej juki cieszę się niesamowicie. Już zanim miałam dom z ogrodem to podziwiałam ją w różnych miejscach a teraz mam swoją własną :tan Nie mam pojęcia dlaczego Twoje są niskie ;:185 Moja jest mojego wzrostu czyli ok 170 cm Zrobiłam jej wczoraj zdjęcia bo niemal już w pełni rozkwitła ale zapomniałam ściągnąć z aparatu. Ale poprawię się może wieczorem. Muszę zajrzeć do Ciebie bo jakoś nie wyobrażam sobie juki niskiej, nigdy nie widziałam.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

April pisze: .. To cyprysik nutkajski Pendula, posadzony w dużej donicy. Jak za duży urośnie to przeniosę w inne miejsce, no chyba że kupię wcześniej Jubilee to wtedy podmienię. ..Sosna oścista jest piękna, też się nad nią zastanawiałam jako centralne na przedogrodzie, ale jednak trochę za duża rośnie. Dlatego wybrałam sosnę bośniacką Satelit. Robi się taka niemal kolumnowa i tylko do 3 metrów. Ale ościstą jeszcze kupię, tak samo jak wężowego i jałowiec Horstman. Mam takie swoje jednorożce ;:224 .
Jola dobrze prowadzony cyp.n. Pendula chyba jest atrakcyjniejszy od Jubilee mam oba, może jak podrośnie to dorówna Penduli ale jak na razie to jest ciekawy ze względu na wąską formę,
wielkość ościstej to problem dla Twoich przyszłych wnuków a może i prawnuków , cztery ruchy sekatorem raz na kilka lat załatwia sprawę - z Satelit tworzyłyby piękną parę :D
jednorożce zobaczysz u mnie(chyba już widziałaś) a teraz idę jeszcze pospacerować po Twoich włościach ;:oj
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja juka od ośmiu lat nie zakwitła ;:223 Chyba przyszła na nią pora ewakuacji ;:108 No ale ona zdaje się lubi zasadowo, a u mnie kwaśno...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku, wiem że Pendula atrakcyjniejszy, ale nie na tej rabatce na której obecnie jest. Właśnie chodziło mi o ten wąski pokrój Jubilee. Chciałam tam mieć sporo ciekawych egzemplarzy ale 5m na 5 m to nie dużo na wyeksponowanie, dlatego wszystko o wąskich formach tam jest. Za to w innych miejscach będą miały przestrzeni do woli. Działkę mam prawie 30 arów więc coś się dla nich atrakcyjnego wykombinuje. Oścista z pewnością będzie z drugiej strony domu, gdzie jej uroda też będzie doceniona.
A Twoje unikalne nieraz egzemplarze na bierząco śledzę, oglądam i wzdycham. Nie zawsze komentuje bo nie znam się jeszcze na wielu rzeczach ale ochy i achy czasem zamieszczam, bez przesady żeby nie zaśmiecać wątku ;:180

Wando, juka faktycznie lubi zasadową ziemię, suchą i raczej piaszczystą. Ja swoim dosypuję garstkę lub dwie dolomitu i problem rozwiązany. Spróbuj jeszcze, jak mnie się udało to takiemu fachowcowi jak Ty to z pewnością. A może u mnie to nagroda że nie dają rady róże, powojniki, żurawki...... i kilkanaście innych, nie będę już wymieniać. ;:145
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu działasz z rozmachem. Tyle przeprowadzek i jeszcze mówisz, że to nie ostatni pewnie raz, no jestem pod wrażeniem.
Moja siostra też tak ma, juz 5ty raz się przeprowadza, ostatnio wybudowała dom, wykończyła, urządziła, teraz go sprzedała i bierze się za budowę drugiego. Ja jeszcze nie wykończyłam tego a budować zaczęłam w 2003r. W międzyczasie nie miałam pracy i zadłużyłam się. Teraz ciągle w kredytach, a do tego niepewne zatrudnienie ma M. Po kryzysie z 2008-2009r jakoś nie może zagrzać miejsca w pracy, bo zawsze jest ten najkrócej pracujący i przy redukcji właśnie tych najświerzszych zwalniają :-(. No, ale dzięki temu ciągle mam na co zwalić to, że ciągle nie mam dokończonej łazienki i bez mebli. Powoli jednak zaczyna mnie to wkurzać, no i do synka zaczną się panny schodzić a tu taki bałagan ;:185
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joluś właśnie o takiej obroży mówił M , żeby dla naszych pupilków zakupić... ciekawe czy to się sprawdza, bo wydatek dosyć spory... A nasze psiaki jak na wolności to taranują i niszczą wszystko co na ich drodze stoi, a i na panienki uciekają ...Więc musimy je nauczyć gdzie jest ich miejsce ;:7

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Lulka, fajnie Cię zobaczyć, niezła z Ciebie laska... ;:224
April, ja gustuję w ciepłych kolorach, kuchnię mam całą na jasno i lubię taki klimacik ;:333 choc sprzątać trzeba często...to juz mniej lubię ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, u mnie też nie tak różowo jak się wydaje. Każde poprzednie mieszkanie tak na 100% wykańczałam dopiero tuż przed sprzedażą. Jak już byłam zadowolona to wpadał nam kolejny pomysł do głowy i od nowa plac budowy. To ze mną widocznie coś nie tak i nie lubię stagnacji. Rzucam się w przedsięwzięcia które powodują stany przedzawałowe moich Rodziców. Ale do tej pory jakoś się udawało, fakt że ogromnym wysiłkiem ale do przodu. Ogromną ilość prac zawsze brałam na siebie, ale też lubię to więc nie robię z tego sprawy. Pewnie że czasem by człowiek normalnie pomieszkał. ;:173
Tobie też się z pewnościa uda ;:196 trzymak kciuki, najważniejsze to kochająca Rodzina, ja z niej zawsze czerpałam siły :uszy
Jolu z pewnością nie jest to bagatelny wydatek ale jak policzysz ogrodzenie zamiast tego oraz wygląd jak w więzieniu, to wolę obrożę. Z tym będę miała kłopot bo mała nienawidzi obroży. Muszę ją zacząć mimo protestów przyzwyczajać że coś nosi. Szkoda naszej pracy i zniszczonych roślinek, to jest bezcenne ;:224
Kasiu, ja też kiedyś miałam białą kuchnię, i wierz mi czarna brudzi się 10 razy bardziej, ale i tak mi się podoba. To tak jak z ogródkami, różnorodność obowiązkowo musi być. :tan
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jak Ty, ale siostra na sprzedaży domu zarobiła, ok.200tys. Oddała z tego kredyt, który wzięła na budowę i zostało jej na nowy. Ja jednak przywiązana jestem do tego miejsca i chyba nie sprzedam domu, bo to całe siedlisko jest.
Może kiedyś jak wygram w totka, to wybuduję dom na sprzedaż?
Czytałam też o obrożach i myślę, ze to fajny pomysł. Ja mam siatki wkoło rabatek i nie wygląda to ładnie :evil: . Potestuj to może i ja swoim damulkom dam takie obróżki
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Podziwiam Twoją jukę i muszę się pochwalić, że mi też po raz pierwszy zakwitnie, jest jeszcze w pączkach -(u nas na północy wszystko opóżnione). Dostałam ją 2lata temu i już zakwitła. W innym miejscu mam starszą, która tworzy nowe rozety, a nie chce kwitnąć. Czekam kiedy i ja będę mogła uwiecznić moje cudo.
Co raz bardziej zaciekawiasz mnią tą Swoją wizją prowadzenia pęcherznicy Diabolo- chętnie będę kibicować Twoim poczynaniom z zaciekawieniem czekając efektu.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu ślicznie zakwitła Ci juka, u mnie w tym roku strajk, nie zakwitła żadna :roll: :lol:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola urlopuje i nie ma czasu na forum. Znam to z autopsji, więc nie krzyczę, że jej nie ma.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybaczcie, faktycznie urlopuję i nie mam możliwości długo przy necie. Czasem tylko oglądam ale pisac to się już nie da.
Do zobaczenia za tydzień. Obiecuję nowe zdjęcia
Wszystkim przyjemnego wypoczynku ;:167
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jolu, wypoczywaj - poczekamy tu na Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Zupełnie niesamowity ogród-las :roll: Inny niż wszystkie... Z roślin najbardziej urzekła mnie karminowa (?) lilia ;:138 Wróce tu na pewno, by zobaczyć, jak Ci idzie :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”