Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5

Post »

Aaś, ale dla naszych rejonów nadają jeszcze -10 w nocy :shock: nie pospieszyłeś się aby?
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Aga, tarasik wygląda super ;:138 Jeszcze jak donice zostaną obsadzone kwiatami, to już w ogóle będzie bajecznie :tan
Ja wczoraj zaczęłam robić rozsady kwiatuchów, jak dobrze pójdzie to ... ;)
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dopiero wróciłam z ogrodu :D Wyszłam co prawda nieco przed południem, ale i tak trzy godziny mogę sobie zaliczyć :wink: Pierwsze suszenie prania na podwórku, cięcia i sprzątania żadnego, ale wypróbowałam nóż do darni. Super :D Jeszcze trochę krzywo, ale jestem z siebie bardzo zadowolona. Zostałabym jeszcze, bo akurat zrobiło się dużo cieplej, ale fontanna z nosa nie pozwala. Kretowisk nie ruszałam, bo zmarznięte, ale nic straconego-w poniedziałek też jest dzień, a jeszcze więcej we wtorek (bo wcześnie kończę :D ).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Aga , kandydatów na trejaż mam kilku , hortensja pnąca na pierwszym miejscu. Chciałbym coś wytrzymałego , by nie obmarzało mi na moim wygwizdowie. Mam już nawet kilka sadzonek. I dla ,,przełamania koloru'' , najbardziej powojnik by pasował. Też mam kilka do wyboru. ;:108
Ktoś o kretowiskach mówił :?: Dwa świeże na trawniku widziałem , wiosna się zbliża :tan :tan
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Wybacz Agu, że nie jestem w stanie nadrobić wielu stron Twojego wątku, ale załapałam się chociaż na trejaż :) jest cacy.
Roślinki na pewno będą super na nim wyglądać :) Donice też całkiem, całkiem. Czy cebulowe Ci wyłażą?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ależ dzisiaj nam się poszczęściło z pogodą - bardzo dużo udało mi się zdziałać w ogrodzie, a jutro planuję powtórkę z rozrywki, bo stęskniłam się za tym wszystkim ;)
Spotkaliśmy się po południu z wykonawcą paleniska i jestem przeszczęśliwa, ponieważ udało się finalnie dobrać optymalny materiał... całość będzie wykonana z takich sporych prostokątnych plastrów granitu (kostki granitowej, tylko dużej) - zarówno ławeczka w kształcie łuku o długości około 3m i wysoka na 3-4 plastry oraz okrąg paleniska... na ławeczce będzie ułożone drewniane siedzisko... podłoża nie będziemy wysypywać drobnymi kamyczkami, ponieważ wydaje się to niepraktyczne pod względem utrzymania czystości... zdecydowaliśmy więc, że pomiędzy ławeczką a paleniskiem będą ułożone (częściowo wkopane w trawnik) nieregularne plastry granitu, w trawie, można będzie ją kosić... wiecie co mam na myśli? w ten deseń... ten plan strasznie mi się podoba, zwłaszcza, że jego realizacja już w kwietniu, jeśli wszystko dobrze się ułoży!

Tadziu, hortensja pnąca to moje wielkie pragnienie, które chyba spełni Julka, jak będę grzeczna ;) a wracając do Twojej kompozycji, to już widzę, że będzie pięknie! I co się cieszysz z tych kretowisk ;) :twisted: Mnie szlag trafiał, gdy sprzątałam trawnik...
Ewcia, tośmy się dzisiaj obie narobiły, ale jakie szczęście to człowiekowi daje, prawda? ;) Czy ten Twój nóż do darni sprawdziłby się przy połączeniu kostki z trawnikiem? Wrasta mi i chciałabym to jakoś poprawić...
Małgosiu, dziękuję! Czy ten trzykropek oznacza, że coś się udało w rozsadach? :)
Adam, mnie też nie było można powstrzymać od tych prac ;) Natomiast wstrzymuję się jeszcze z przycinaniem krzewów...
Pam, -10st?? Mam nadzieję, że to jakaś pomyłka w prognozach :shock:
Kasiu, cieszę się, że zajrzałaś :) Jak się masz? Trejaż strasznie mi się podoba - gdy rośliny wypuszczą liście i zakwitną, to będzie uroczo, a gdy zarosną go róże z powojnikami, to chyba zamieszkam na tarasie ;) cebulowe wychodzą (krokusy i tulipany), dojrzałam też całkiem dorodne rozchodniki...
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Dziewczyny Wy(iJulcia Pam ,Aga,Ewa) już szalejecie w ogródkach?U mnie jeszcze bagienka więc czekam az powysycha,żeby można bylo coś przyciąć,wyciąć,pozamiatać.
Aga ja też nie słyszałam ,by powojniki dosadzać pożniej ,(2 lata?) a nie razem z różami.Trejaż solidny wytrzyma nie tylko tą jedną różę i powojnika.Plany paleniska frapujące!!!

Pamelko moje fuksje też prezentują się więcej niż żle.Może jednak ,po obcięciu ,coś z nich wyrośnie.Zobaczymy.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Aguś, ja uwielbiam wszelki kamień w ogrodach. Więc i ten granit według mnie na pewno będzie rewelacyjnie się prezentował :) Palenisko zapowiada się super, tym bardziej, że są już jak sobie przypominam i plany nasadzeń przy nim ;) ;:138
Co do rozsad, to miałam co prawda na myśli te świeżo posiane ;) Aaaale nie chcąc zapeszać ...cicho stwierdzam, że...z planu "pelagia" coś tam nam chyba wyjdzie ;) Nie obsadzimy może wszystkich donic wszerz i wzdłuż...ale... nie jest źle ;) :D
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Pieknie bedzie, juz widze to oczyma wyobrazni 8-)
A z tymi powojnikami, to tez czytalam. Powojniki maja plytki i szeroki system korzeniowy a roze ida w dol.. no i zeby roza zdarzyla zapuscic w glab korzenie i nie musiala z powojnikiem konkurowac, bo jedno i drugie zarloczne, to potrzeba dac rozycy czasu.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguniu, nie znam się na tym zbytnio, ale może posadzic powojniki w dużych doniczkach bez dna to korzenie pójdą w dół i nie będą przeszkadzac róży. Bo rzeczywiście ja też gdzieś o tym czytałam i planuję swoje róże przesadzic w mniej wietrzne miejsce i dosadzic z drugiej strony kratki powojnik.
Bardzo ładnie prezentuje się trejaż, solidna robota i ciekawy pomysł. Już sobie wyobrażam jak siedzisz na tarasie z kawką i raczysz się urokiem swoich róż.
Plany paleniska też zapowiadają się imponująco. Sporo nowych inwestycji. Trzymam kciuki za wykonanie. Kwiecień to piękny miesiąc :;230 :;230 :;230 (mam nadzieję że zrozumiałaś dowcip)
Sobota niezbyt nas rozpieszczała, wprawdzie słoneczko świeciło ale było zimno przez paskudny wiatr. Ponieważ ciągle biorę antybiotyk starałam się nie przesadzic ale nie mogłam sobie odmówic przyjemności wyjścia do ogrodu. Wszyscy się chwalą co zrobili a ja niewiele :oops:
Dopilnowałam wykopania i wycięcia karpy po sośnie ściętej na początku zimy, wtedy pogoda nie dała już szansy na skończenie prac. Pościnałam marcinki i rozchodniki olbrzymie. Już wychodzą nowe z ziemi :tan Znalazłam czosnki kiełkujące, a raczej próbowała je wykopac moja suka, więc ja wykopałam ją z ogródka ;:223 Posadziłam też 10 kosacców Blue Magic. Wiem że to mało ale to dopiero początek. Kupiłam sobie też dużą kratkę 180x180 na nasturcję. Śmiesznie wyglądało jak wiozłam ją na dachu samochodu jadąc nie więcej niż 80 km bo inaczej wpadała w turbulencje :;230 :;230
Aguś, kiedy ja osiągnę poziom uporządkowania Twojego ogrodu ;:180 tyle pracy jeszcze przede mną
Miłego wieczoru
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Aga , moje hortensje jeszcze małe , z tego co wiem , to bardzo szybko rosną. :uszy
A kretowiska na szczęście to przy bloku, na działce jeszcze ziemia zmrożona. Po za tym pułapki ,,pracują '' cały rok, no oprócz zimy.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aguniu! Ale ostro zaczęłaś sezon...! Fajnie. Podoba mi się pomysł z kamieniami w trawie przy palenisku. I bardzo jestem ciekawa wyglądu pergoli w kwiatach.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aga te kamienie w trawie zawsze mi się podobały takie ścieżki. Jak zrobią Ci wszystko w kwietniu to sezon ogrodowo-grilowy rozpoczniecie z nowym paleniskiem. Ale będzie to wszystko śliczne wyglądać. ;:138

Tadek hortensja pnąca żeby szybko rosnąć musi się dobrze zakorzenić a to zajmuje jej dobrych kilka lat. Dopiero potem rośnie jak szalona. ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nożem można odciąć pasek trawy, myślę, że w pobliżu kostki też. Jednak pozostanie rowek-woda będzie spływać po deszczu :D Podoba mi się pomysł na palenisko i ławeczkę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Maju , a to mnie pocieszyłaś ;:202 I co , wilce mam siać , aż mi urośnie :?: Coś może wymyślę. ;:24
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”