Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.4

Post »

Ciekawe rzeczy piszecie o tym sadzeniu w wiadrach, izolowaniu blachą. Jestem zaskoczona, bo nic takiego nie robię i nie słyszałam dotychczas o takich sposobach. Może to i dobry pomysł na lepszy wzrost róż?
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:138 Majka, a czemu się chcesz pozbyć Rapsody in Blue. Ona jest sliczna. Przesadź ją gdzieś dalej i zobaczysz jak Ci się odwdzięczy!! U Ani jest śliczna. Ja też miałam na nią chrapkę, ale jakoś tak zeszło. Teraz już mam wszystko pozajmowane. Zobaczę na jesieni jak to wszystko będzie. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak sobie czytam te rozważania na temat różanych korzeni i zaczynam być w kropce... W zasadzie nie mam zbyt wiele miejsca na skarpie, gdzie chcę posadzić Ilse Krohn Superior... Martwię się, czy będzie im tam w ogóle dobrze, skoro wokoło rośnie już sporo roślin, a w ich towarzystwie mają też być powojniki...
Niech ta ziemia odmarza, bo za chwilę i ja dostanę pierwsze przesyłki, a w ogóle nie jestem do nich przygotowana...
Dobrego dnia, naszego dnia, Maju! ;:196
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

majka411 pisze: Miałam kiedyś róże, podobną do Mary Rose, może, to była ona. Rosła u mnie ze 4 lata. Zmieniałam aranżację rabaty i musiałam ją oddać. Wykopanie jej, to był wyczyn. Korzenie w głąb owszem, ale korzenie boczne sięgały aż około 2 metrów średnicy.
Róża po przekopaniu, w nowym miejscu zmarniała, może system korzeniowy zbyt mocno naruszyłam.
Ja, dla równowagi, napiszę o mojej przygodzie :)
Biegając wczesną wiosną po opuszczonych ogródkach, ze szpadlem w ręku, natknęłam się na dość wysoki i szeroki krzak pnącej róży. Pierwsza myśl nie dam rady wykopać, ale zaraz następna spróbuję, co mi tam, i tak za chwilę pojawi się tu ciężki sprzęt i zniszczą . Psychicznie nastawiłam się na męki wykopywania, wbiłam szpadel i ....leciutko, za pierwszym razem wykopałam krzaczysko. Okazało się, że róża była posadzona z korzeniami, zawiniętymi folią :;230 ot, markietanka, która trafiła do rąk wyjątkowego laika. Wyobraźcie sobie, szczelnie zawinięte i ściśnięte korzenie, a róża przeżyła na pewno kilka sezonów :roll: w efekcie wylądowała u mojej sąsiadki i trzy miesiące później odwdzięczyła się obfitym kwitnieniem, w kolorze czerwonym. Może Flamentanz?
Majka, mam dwa 30-sto litrowe pojemniki, którym odpadło dno podczas mrozów (nie wylałam wody). Reflektujesz?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Również stosuję metodę sadzenia w wiadra bez dna ;:136
Szczególnie delikatne powojniki pokazują, że to im służy przez pierwsze lata. Róże też.
Łatwiej podlać, zasilić a korzenie nie uszkadzają się przy kopaniu wokół.
Majeczko, pod drzewami szczególnie to zdaje egzamin! Dobrze, że zdecydowałaś się tak sadzić.
Róże na pewno będą miały lepszy start bo inne korzenie nie będą im przeszkadzać. ;:108

Trzymaj się Maju! Ostatnie dni zimy są koszmarne ale zaraz wiosna i z pierwszymi promieniami słońca wróci energia i radość ;:196
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Hej, to ja się dołączam do grupy wiadrowej. :;230 U mnie to szczgólnie powinno pomóc. A też mam kilka wiader po zimie z dziurą, bo zostawiałam wodę dla zwierzaków, no i się rozpadły :D Tylko ja jeszcze podsypię pod wiadro betonitu kociego, żeby wiecie, woda nie uciekała. ;:138
Ja też mam zniżkę formy, ale to przecież przesilenie wiosenne, zaraz minie i do walki. :uszy
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Swego czasu też myślałam o wiadrach, ale.. skąd nabrać tyle dziurawych wiader ;:24
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu trzeba by łazić po wysypiskach smieci . :;230 Majka ziemię kupiłam pomieszałam z trocinami iposadziłam do donic wszystkie róże [na razie ] . Niestety nie szło wbic szpadła tam gdzie chciałam . Parę dni wytrzymają w altance . Róże zaczynają sie budzić :heja
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witam wszystkie kochane forumki i z okazji naszego Święta składam Wam najserdeczniejsze życzenia:
samych szczęśliwych chwil w życiu i dużo zdrowia dla wszystkich roślinek w ogrodach, oby nam się darzyło w tym rok jak najlepiej. ;:196 ;:4

Obrazek
a to różyczki jakie sobie zafundowałam okazji naszego święta :lol:

Co do sprawy wiader i sadzenia to odpowiem grupowo bo wszystkich to interesuje.
O takim sadzeniu róż podpowiedziała mi Ewunia różana czyli Gloriadei jakby ktoś nie wiedział. Wpadłam na pomysł posadzenia róży w niedalekim sąsiedztwie bzu a chyba wszyscy wiedzą jak to krzaczysko się rozłazi i Ewunia podpowiedziała mi żebym różyce posadziła w dziurawym wiadrze dla jej dobra.
Mnie też zdarzało się wykopywać stare róże oraz kopać w pobliżu starych róż i wiem że dobrze ukorzeniona róża, zwłaszcza na moich piaskach korzeni powierzchniowych nie ma za dużo, raczej schodzi w głąb w poszukiwaniu wody. Dlatego nie za głębokie wiadro na pewno doda różom swobody w pierwszych latach bo żaden intruz nie będzie jej podbierał wody i pokarmu, a w miarę upływu lat swoje główne korzenie rozprzestrzeni w głąb i na boki na głębokości wysokości wiadra czyli gdzieś około 30-50cm. Jest to bezpieczna głębokość bo nie będą dochodziły do nich konkurencyjne korzenie i mrozy.
To taki mój wywód na temat takiej metody sadzenia. Mam nadzieję że inni fachowcy od róż też się wypowiedzą tej sprawie. ;:108

Jadzia może kiedyś, najgorsze są te dojazdy. :D

Gosia ja już dzisiaj trochę popracowałam, pozbierałam suche gałęzie i trochę poobcinałam niektóre krzewy i od razu lepiej się czuję. :lol:

Tosia ładna to może i ona jest ale ten kolor mi nie odpowiada. :roll:

Ania tak jak pisze Jadzia po wysypiskach i budowach a nazbiera się wiader.
A tak na poważnie to zawsze znajdą się jakieś popękane wiadra po farbach czy klejach.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Bukiet piękny - widadomo różany.
Pomysł z wiadrami super - też zastanowiło mnie skąd te wiadra brać i oczywiście już znam odpowiedź. Trzeba sie rozglądać :lol:
Pozdrawiam Ida
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Iduniu miło mi że wpadłaś. ;:196

Tego białego napadało znowu i pewnie całą noc będzie padać, ciężki los tych naszych różyczek.
Na pocieszenie odkryłam dzisiaj zadołowane różyczki i znalazłam taki obiecujący widok.

Obrazek

Obrazek nie zmarzła a była tylko osłonięta od wiatru kartonami

Obrazek co prawda białe ale jakże cudne kwiatuszki :heja
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maju, ja nie mam okazji w tygodniu wejśc do ogrodu.
Ale przez okno zauwazyłam mojego pierwszego krokusika ;:138
Może jest ich już więcej :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Majeczko, białe kwiatuszki zwiastuny wiosny :tan :tan
Cieszę się, że tak ładnie przezimowały zadołowane róże. Nie mogę się doczekać co ja ujrzę jak ziemia odmarznie. :D
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ale piękny widok różanego patyczka. :D
Mam nadzieję, ze moje też mają się dobrze.
Pompona zaysypałam całego - prawie jakby w studni siedział.
Ale boję się trochę o te zagraniczne róze.
Maju czy zamawiałaś coś od Sipa?
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Majka, białe nie znika, pomimo plusowej temperatury!! Masz pierwsze zwiastuny wiosny!! Cudownie!!! U mnie nic nie kwitnie :(
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”