Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

A mnie wpadła w oko alokazja, z satynowymi liśćmi, urocza elegancja.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Basiu, cieszę się, że już Jesteś ;:138 Cieszę się również, że szeflerka przypadła Ci do gustu ;:173
Osłonka... hi..hi.. ;:306 tak to moje dzieło ? ubranko z worka i sznurka służbowego....ciiii....bo się wyda...
Drugą szeflerkę obiecałam Krzysiowi ? jest mniejsza ale wypuściła pełno nowych listków.
Obrazek
Twoje kwietniki, Basiu stały się obiektami moich westchnień... u mnie też by się takie przydały... ;:108 Nie wspomnę już o tym co na tych kwietnikach stoi: Zielistka Sternberga, Oxalis, Calathea orbifolia, Alocazja Callidora i jej dziecko ? piękne zdrowe okazy aż miło popatrzeć - duże brawa ;:138
Wiesz Basiu, kupiłam sobie dwie Calathee bo były przecenione (po 5zł za sztukę) a na dodatek wyglądają całkiem zdrowo. Nigdy nie miałam u siebie tych roślinek. Musze trochę o nich poczytać a w razie czego zgłoszę się do Ciebie po poradę. Dobrze? Może jutro wrzucę ich fotki.
Buziaki Basiu ;:196
Pa!Pa! ;:100
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Chrapko tyle mnie nie było a Twoje kwiaty rosną jak na drożdżach ;:138
Jak Ty to robisz.
Piękne kalathejki, paprotka tez śliczna, a i maranty super :heja
;:173 ;:1
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Basiu, ta Alocazja Callidora jest rewelacyjna ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

trzynastko i kociaro dziękuję za miłe słowa i oczywiście zapraszam częściej na moje parapety, kwietnikii i...podłogę...ależ gościnna jestem, co? :;230
Teresko dziękuję ale te Alocazje dość wymagające są, zwłaszcza, że duża miała przędziora-całe szczęście to M przy nich skakał-przyznam szczerze, że nie należą do moich ulubienic :oops:
Agnisiu skoro tyle Cię nie było, to musisz częściej wpadać :)
Alinko druga Szeflera też piękna a i ta moja puściła nowe listki :) A na fotki Twoich nowych Calathee czekam z niecierpliwością-zwłaszcza, jeśli kupione w tak przystępnej cenie :)
Alicjo witaj u mnie :)

Dziś zajęłam się nieco moimi pupilkami czyli Monsterami.

Obliqua od Pati /jest u mnie od zeszłego lata/ puściła długaśny pęd, mam nadzieję, że wkrótce rozwiną się na nim dziurawe listeczki. Póki co na samym końcu rozwija się centymetrowy listek... z piękna dziurką :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Druga Monstera- Deliciosa również wzięła się ostro do roboty i nowo wypuszczny liść nie dość, że wielki to dokładnie "powycinany". Do tej pory Monstera ulokowana była na stoliku "roślinnym" przy południowym oknie i pięknie tam rosła. Chciałabym jednak przenieść ją do "salonu" na bardziej reprezentacyjne miejsce ale trochę obawiam się bo nie jest tak słoneczne... :( A może ktoś z Was eksperymentował ze zmianą miejsca Monsterze?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu piękne okazy ,calathea orbifolia rewelacja ;:215
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Obliqua z perspektywami!!! Ja obcięłabym tego łysego badyla ale może ja się nie znam. A dziurawca bardzo lubię. ;:138
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Renatko ;:196

Krysiu liczę na to, że na łysym badylu wkrótce pojawią się dziurawe liście-zalążki są :) i wtedy planuję ciachnąć i po ukorzenieniu dosadzić do tej samej doniczki, co by się ładny krzaczorek zrobił :)

A teraz trochę "rabatkowo"... Szalenie zaskoczyły mnie w tym roku prymule, które przez dwa minione lata kwitły "trzema kwiatami na krzyż". Spójrzcie, co wytworzyły teraz ;:oj Trzy takie kępki rozjaśniają szarą jeszcze rabatkę przed domem ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Ale "jajko" !!!! Przecież zieleninki to prawie wcale nie widać. :heja Piękne :roll: ;:63
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Basiu, po 1 cieszę się, że dziewczyny Administratorki Cię uratowały, bo byłaby naprawdę wielka strata, już zaczynałam się martwić ;:144
No i po 2 - powiadasz, że bonnie kiepsko rosła? ;:oj otóż ja to mam jakiś niebywały talent do zmarnowania roślinek już całkiem pokaźnych ;:124 bo moja bonnie wyglądała jak Twoja w momencie zakupu, teraz już nie tak fajnie ;:222 na szczęście ma dzieci to w razie jak nie znajdę na nią złotego środka to mam już posadzone ;:224
I po 3 - te prymule to aktualne? bo czytam i nie wierzę ;:oj u mnie szarość wszędzie, ledwo kikutki ludziom w ogródkach wystają a Ty masz praktycznie lato pod domem ;:303
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś kochana dziś specjalnie fotki Prymulom cyknęłam. Sama jestem w szoku po pierwsze, że w ogóle kwitną tak obficie a po drugie, ze już teraz. Cieszy mnie to ogromnie bo w ogródku dopiero zaczyna się życie a one tak pięknie kolorowo wyglądają :)
Kochana wyczaiłam Cię w wątku z Gloksyniamii. Orientujesz się czy listki ukorzeniać w wodzie czy od razu w ziemi? Dostałam dziś dwie sztuki i bardzo chciałabym je ukorzenić a im więcej się naoglądałam fotek i naczytałam tym bardziej mi zależy :;230
No i dziękuję za miłe słowa pod moim adresem-słodzisz, oj słodzisz :;230

Kociaro ja tez byłam w szoku, że to sam kwiat i liści nie widać. Minione lata to i liście i kwiaty marnie...
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Jesssu, ale one pięknie wyglądają ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Ale pięknie zakwitły prymulki ;:138
Jeśli mogę doradzić, to lepiej listki gloksynii ukorzeniać w ziemi. W tamtym roku ukorzeniałam i tak i tak. W wodzie były korzonki; a te ukorzeniane w ziemi wytworzyły także małe bulwki. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przykrywałam górą od uciętej butelki. Mam nadzieję, że pomogłam ;:224
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Same piękności pokazujesz, pymulki wyglądają obłędnie ;:3
Jeśli i ja mogę coś doradzić w sprawie ukorzeniania gloksynii, to zgadzam się z Hanią, żeby listki ukorzeniać od razu w ziemi ;:108
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu i Kasiu bardzo dziękuję za radę ;:196
Nigdy jeszcze nie ukorzeniałam Gloksynii, mało tego, nigdy nie posiadałam tej roślinki, tak więc wszelkie porady mile widziane. Serdecznie dziękuję, jeszcze dziś wsadzę do ziemi :)
Tesiu prymule rzeczywiście wyglądają dość nietypowo w tej szaro-burej ziemi :;230

Dziś nabyłam w B-ce poszukiwaną Passiflorę. Mykam więc chwycić nieco więcej lektury na jej temat :)
Jutro zapewne pokażę :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”