Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Aneczko, jeszcze jeżówki, kokorycz kwitną u Ciebie ;:202 Muszą mieć warunki odpowiadające im do kwitnienia. Ja o tym przycinaniu, formowaniu igalków. Musisz spojrzeć na drzewko, jak zobaczysz poduchy , to tylko przytniesz krawędzie i wierzch , Nie obawiaj się , że utracisz drzewko. Na wiosnę korekcja po zimie i w sierpniu nadać kształt i formę. Możesz używać sekatora " nożycowego" . Czym będzie Tobie wygodne. Myślę, a nawet na pewno Twój iglak ( ma piękne przebarwienia o tej porze roku - lekki fiolet. Może da się ukorzenić z przyciętych gałązek dla mnie, Aniu) nadaje się i możesz śmiało na wiosnę przystąpić do pod strzyżyn. Odwagi.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tnij Aniu nie bój się, możesz po troszku i obserwuj ;:138 Pięknie Ci się zestarzał ogród ;:138 Z kamieniami cudownie wyglądają roślinki ;:138
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Dziewczyny :wit ;:3 dzięki za wsparcie, rzeczywiście na tym iglaku widać w różnych miejscach puchate kule, trzeba przyciąć od góry i wyczyścić dolne grube gałęzie...Mireczko w takim razie podetnę wyraźnie zarysowane linie, czyszczenie grubych gałęzi zostanie na wiosnę.
Posadziłam też kiedyś iglak taki jak na tej fotografii z gazety...na formowanie jest jeszcze za mały, ale też będzie w przyszłości przycięty.

To ten z lewej strony ;:108

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miało być do 0*C ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

;:202 jej!! Czy to z dzisiejszej nocy tak przymroziło czy to szadź ? Dzisiaj planuję podjechać na działkę i zabieram się za okrywanie : hortensji ogrodowej, różyczek i traw, miskantów.
Aniu, bardzo proszę za odkład gałązki tego iglaka , który zasłania ognika, ma w tej chwili fioletowy odcień gałązek. Będę wdzięczna i zobowiązana. Poczekam , jak długo trzeba.

Czy masz perukowca w kolorze bordowym?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale przymroziło , u nas było tak samo, podobno -3 ale w naszym termometrze baterie padły wczoraj i wiem to ze słyszenia.
Widzę że przymierzasz się do formowania iglaków, u nas jeden formowany bo za mocno się rozrastał i Zbyszek go na wiosnę przyciął w formie okręgu nożycami do żywopłotu, bardzo ładnie się zagęścił przez lato.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

No to Boulewarda będziemy ciąć razem,też kupiłam mały z myślą o cięciu :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko ;:167 wczoraj był porządny przymrozek, dzisiaj rano jest zimno ale nie ma mrozu...perukowca nie mam, gałązkę iglaka dzisiaj przyłożę. Podcinać jednak nie będę, przymrozki się zaczynają poczekam do wiosny. Róże też już są obsypane ziemią, tylko zostało je obłożyć suchym obornikiem. Rh dwa kolory otuliłam już włóknina, jeszcze jeden został do opatulenia plus pięknotka...paliki są już wbite tylko przykryć. Do południa myślę że się z tym wyrobię.
Jolu ;:196 nie mam nożyc do żywopłotu, bo żywopłot dopiero rośnie...korekty robiłam sekatorem, ale teraz trzeba o czymś pomyśleć...przytnę kilka iglaków, wiąz też już podrósł na wiosnę będzie podcięty.
Ma fajnie ukształtowane gałęzie, powinien ciekawie wyglądać.
Miriam ;:167 ta odmiana jest fajna bardzo szybko rośnie, mała sadzonka jest tania...można eksperymentować. Czytałam że takie formułowanie należy zacząć jak najwcześniej...nie wiem czy to prawda, ale chyba tak...na mniejszych drzewkach jest mniej przycinania...jak jest kształt to później łatwiej jest utrzymać drzewko w odpowiednik kształcie.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, troszkę przymroziło... No cóż nieuchronnie nadciąga zima... Dostrzegłam rudego kota- u nas to wielka radocha dla dzieciaków- rudy kot :)
Zdjęcia oszronione cudne :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Aniu, jak tylko stwierdzę, że przyjęła się gałązka perukowca będzie dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko :wit to rude to kotka...z prawdziwego dzikusa, wyrosła prawdziwa przylepa, nie da się nigdzie ruszyć...jak tylko usłyszy że ktoś chodzi zaraz jest pod nogami. Wszystkie dzieci chyba uwielbiają koty w takim kolorze, moje też ;:65
Mirko ;:196 dziękuję...wczoraj przyłożyłam, gałązkę...miałam z tym trochę kłopotu, nie mogłam dogiąć do ziemi ;:131

Obrazek

Wczoraj Rh dostały domki na zimę, porządnie wiało...wiem że Rh nie lubią wiatrów, dostały osłonę. Róże też są już opatulone.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

No i zostało nam przeżyć zimę i wiosna upragniona. :tan
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

A dziś z rana znowu ciepło. Jeszcze nie ma zimy , choć we czwartek śnieg z deszczem (czy deszcz ze śniegiem ) może spaść . Ale to też jeszcze nie zima. Moje krzaki jeszcze nie okryte. ;:185
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko ;:3 ale jeszcze ile czasu trzeba czekać do wiosny ;:145 w ogrodzie nie będzie można grzebać w ziemi, zostanie więcej czasu na przeglądanie ogrodów na Forum...czytanie i kombinowanie co można jeszcze posadzić i zmienić ;:173

Tadziu :wit teraz różnie może już być, nie chcę zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę...jak będzie bardzo ciepło odchylę włókninę. Nie lubię latać po opadach śniegu i przykrywać ;:185 z mrozem też cienko, o tej porze powinno być już zamarznięte. Cebulki zaczynają rosnąć, róże wypuszczają nowe listki...klematisy też wariują. Rośliny na skalniaku, te które posadziłam w tym roku mają pączki kwiatowe...rośliny zachowują się tak jak na wiosnę. Jeśli nie będzie śniegu tylko od razu duży mróz, boje się że nie przetrwają i wypadną. Dzisiaj znowu nadają duży wiatr, okrycie Rh powinno wyjść im na dobre...mieszkam w przewiewnym miejscu, jak wieje to się bardzo odczuwa. Teraz wprawdzie jest już troszkę lepiej, krzewy i iglaki już dają troszkę osłony od wiatru.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu niepokojąca jest ta wola życia roślinek..... nie chcą iść spać i może być nieciekawie, jak przyjdą duże mrozy..... oby chociaż śniegu dużo napadało, to ochroni....ale czy można na to liczyć..... ta pogoda tak wariuje ostatnimi laty i nie ma już ,,normalnych,, zim...... U Ciebie już ogród pięknie przygotowany do zimy..... Ja już rh i azalii od kilku sezonów nie okrywam... muszą sobie radzić....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”