Hippeastrum cz.3
- monstera123
- 50p
- Od: 26 lut 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3
Ten o drobniejszych kwiatach to Tres chic. Na dwóch łodygach z sumie jest 14 kwiatów! 

Lady Jane bardzo lubię! Ja miałam w tamtym roku taką niskopienną, zakwitła zaraz przy cebuli
Była za to pięknie wybarwiona! Co do wybarwienia zauważyłam, że kwiaty z drugiego i trzeciego pędu zwykle (nie jest to regułą!) są mniej wybarwione i jaśniejsze od pierwszego...

bozunia - dziękuję bardzo
Poza tym będzie wdzięczna za dodatkowe rady jak najlepiej obchodzić się z cebulami żeby zachwycały tak pięknymi kwiatami jak prezentujecie

Poza tym będzie wdzięczna za dodatkowe rady jak najlepiej obchodzić się z cebulami żeby zachwycały tak pięknymi kwiatami jak prezentujecie

- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

- monstera123
- 50p
Różowo mi

Zaczął swój pokaz trzeci już pęd Mini star

Cudowny Splash!

Lady jane piękna! To niezmordowana odmiana! Mam do niej wielki sentyment

Zaczął swój pokaz trzeci już pęd Mini star
Cudowny Splash!

Lady jane piękna! To niezmordowana odmiana! Mam do niej wielki sentyment

Oniemiałam.. Nie wiem jak Wam się udaje je do tak obfitego kwitnienia nakłonić. U mnie 2x4 to już wyczyn. Z czego na ogół jeszcze jakiegoś kwiatka nie wykształci 

Moje kwiatki 
Pozdrawiam Ewa

Pozdrawiam Ewa
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- monstera123
- 50p
Niedawno kupiłam w Biedronce amaralisa. Rozkwitł czterema kwiatami,a następne cztery są w pączkach.
Z cebuli wyrasta także drugi pęd kwiatowy.Po zakupie wycięłam uszkodzone i podgniłe korzenie,bo trochę takich było i zasypałam cynamonem.
Byłam dumna z nowego nabytku do teraz,bo jakoś dziwnie pomarszczona wydała mi się cebula.Po wyjęciu okazało się ,że kilka korzeni i trochę łusek zgniło.Czy można go jeszcze uratować i jak to zrobić?
Czytam wątek od początku,ale zanim skończę to obawiam się,że cebula zgnije do końca.Teraz leży poza doniczką i czeka na jakieś działanie.
Z cebuli wyrasta także drugi pęd kwiatowy.Po zakupie wycięłam uszkodzone i podgniłe korzenie,bo trochę takich było i zasypałam cynamonem.
Byłam dumna z nowego nabytku do teraz,bo jakoś dziwnie pomarszczona wydała mi się cebula.Po wyjęciu okazało się ,że kilka korzeni i trochę łusek zgniło.Czy można go jeszcze uratować i jak to zrobić?
Czytam wątek od początku,ale zanim skończę to obawiam się,że cebula zgnije do końca.Teraz leży poza doniczką i czeka na jakieś działanie.
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja niestety swojego wyrzuciłam. Nie udało się go odratować
Nauczka na przyszłość, nie kupować przecenionych roślin w supermarkecie.

Nauczka na przyszłość, nie kupować przecenionych roślin w supermarkecie.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obierz ze zgniłych łusek do zdrowej tkanki, możesz nawet jeśli to konieczne wydrapać nożem to co jest chore. Wysusz dokładnie ręcznikiem papierowym, posyp cynamonem lub węglem drzewnym i posadź tak aby połowa cebuli wystawała ponad ziemię. Nie podlewaj prze 2 -3 dni.Kaja pisze:Niedawno kupiłam w Biedronce amaralisa. Rozkwitł czterema kwiatami,a następne cztery są w pączkach.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim