Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Wandziu :wit ,ale masz piękną Bergenię.Zapisuję się na sadzonkę na wiosnę.W ogóle pokazałaś takie cudeńka ;:223 ;:196 ;:196 :wit
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu,i u mnie bergenia na skalniaku,ale coś mi się zdaje,że twoje kwiatostany są wysokie,może dlatego,że rosną pod dębem i wyciągają się do słońca?Niezapominajki i u mnie wszędzie się wpychają,ale mam wrażenie,że w zeszłym roku więcej ich się nasiało,zobaczymy wiosną.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jatro, czy ja wiem? Chyba w gliniastej byłoby im dobrze, przynajmniej powinno. Nie wiem, co twoim nie pasowało :(
Agness, ja niedawno doszadziłam sporo hiacyntów. Pamiętałąm o tym przez cały rok, bo one cudnie pachną w maju i poza tym ładnie wyglądają w całych łanach :D
Krysiu, ja na porządne kwitnienie tych bergenii czekałam chyba ze trzy lata.
Gosiu, z pewnością da się oddzielić kawałek dla ciebie ;:108

Kasiu, zobacz ta bergenia rośnie w zupełnie innym miejscu, z drugiej strony domu, i też jest raczej wysoka. A pod dębem w maju także jeż dużo słońca, bo drzewo jest bezlistne. Może ja mam po prostu jakąś wysoką odmianę.

Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Wando...ładna ta twoja bergenia. ;:63 . Też ją mam...nie doceniałam jej i traktowałam trochę po macoszemu. Teraz jak widzę u ciebie tak pięknie kwitnące, koniecznie się poprawię. Na wiosnę przesadzę i dostanie nawet papu. :;230
x-d-a

Post »

Wandziu, pierwszy raz widzę taką dorodną bergenię :D Moja, wciśnięta gdzieś w kąt, rosnąca w głębokim cieniu, niespecjalnie kwitnie :( Ale swoją rolę spełnia; zimą cieszy oczy zielono-bordowymi listkami, a w sezonie zadarnia sporą powierzchnię w miejscach tzw. trudnych, gdzie niewiele roślinek chce rosnąć...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ano właśnie, bergenia zasługuje na to, by docenić jej walory - na czele z pięknym zimowym wybarwieniem :-) Niby taka pospolita roślinka, ale świetna w zestawieniach kolorystycznych, nawet gdy nie kwitnie. Moja z kolei niespecjalnie kwitnie, ale i tak jest do przesadzenia, może w większym słońcu będzie jej lepiej.

A i ubiorki zacne u Ciebie. Ładnie się rozsiały, rzeczywiście.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziękuję wszystkim za sympatyczne wizytki ;:167
100krotko, Zeniu, Dalu koniecznie przesadźcie swoje bergenie w bardziej słoneczne miejsce. Przekonałam się, że jednak w słońcu kwitnie zdecydowanie lepiej.

Na dzisiaj może trochę białych skalniakowych roślinek, które mogą też rozjasniać ciemne zakątki ogrodu

TIARELLA rozłogowa
Obrazek

GĘSIÓWKA MACEDOŃSKA
Obrazek

GOŻDZIK PIERZASTY
Obrazek

Obrazek

GĘSIÓWKA KAUKASKA
Obrazek

MARGERYTKI
Obrazek

ROGOWNICA KUTNEROWATA
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit
Widocznie mnie nie lubią i już . :(
Wandzi dziękuję Ci bardzo za zdjęcie i nazwę ROGOWNICA KUTERNOWATA ,mam tą roślinę ale nie wiedziałam jak się nazywa juz ją podpisuję poprawną nazwą. :tan :tan
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Wandziu :wit , TIARELLA rozłogowa wygląda bardzo wdzięcznie. Czy możesz coś więcej o niej napisać :?:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jatra, zapisuj, zapisuj, bo pewnie ci się to prędzej czy póxniej przyda. Ja kiedyś nie zapisywałam i teraz muszę szukać po forum i po necie różnych nazw :wink:
Halu, cóż tu pisać. Ta tiarella jest to roślina okrywowa, zarastająca gęsto całe połacie ziemi. Kwitnie pieknie i dość długo. Nadaje się do miejsc cienistych, lubi wilgoć

I jeszcze biały ROZCHODNIK, który wygląda pięknie, jak kwitnie, ale rozłazi się dosłownie wszędzie i zaczyna w pewnym momencie byc zwykłym uporczywym chwastem

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, te maluchy niezwykle eleganckie i urodziwe.
W dużej ilości ich "siła wyrazu".
Goździk pierzasty zapisany na liście poszukiwanych.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Piękny zestaw białych skalniakowych kwiatuszków. Bardzo je wszystkie lubię. Margerytki nawet się rozsiewają. U mnie duży okaz coś podgryzło latem korzenie i padł, ale dzięki samosiejką będę miała nowe.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Wandeczko co Ty mowisz :shock: a ja sobie takiego bialego rozchodnika przysposobilam niedawno :roll: nawet nazwa mnie nie sploszyla ;:14
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysiu, one rzeczywiście pieknie się rozsiewają i są zupełnie do opanowania. Pieknie wygladają w rozmaitych kompozycjach.

Jule, spokojnie. Pocieszysz sie nim, zanim się rozrośnie, a potem będziesz w popłochu wyskubywać ze wszystkich szczelin. Ale zanim to nastąpi, trochę czasu minie. :;230

Justynko, wiem że lubisz białe kwiatki. A powiem ci ciekawostkę. Ten goździk kupiłam, gdy kwitł na jasnorózowo. Z biegiem lat był coraz jasniejszy, a teraz, jak widać, jest śnieżnobiały. Poza tym cudownie pachnie. Jeszcze jedna fotka kępy goździków dla ciebie, a z prawej margarytki z irysami.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

O jaka piękna ta tiarella, chyba sobie podobną posadziłam - mam nadzieję, ze też tak będzie kwitła. I rozrasta się rozłogami, powiadasz?

Ja mam kilka odmian bergenii, są różnej wysokości i liście w innym kształcie mają, jedne małe i bardziej okrągłe, inne zbliżone do kapusty na przykład...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”