Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa

Post »

vanyavala, Mam nadzieję, że zobaczę takie zdjęcia u Ciebie w przyszłym roku :uszy Owady zawsze zapylą za mnie, a ja zapylam dla pewności czym popadnie :D Z reguły musi być spełnionych kilka warunków, by tykwy się skrzyżowały. Rzadko mi wychodzą kundelki.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma innej opcji Patasko, będą i to tyle ile tylko dam radę. Uwielbiam dyniowate za mnogość odmian i nieprawdopodobnie szybki wzrost ciągle się coś dzieje. Jest w tym jakby coś magicznego. W ogóle rośliny są cudne, zawsze się odwdzięczają za dobrą opiekę starania, troskliwość.
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

Belfedor pisze:;:202 Jakie piękne . Mi się marzy lampion, ale nie mam aż takich zdolności plastycznych
do zrobienia lampionu nie potrzeba wielkich umiejętności plastycznych, raczej potrzebny dobry sprzęt, wytrwałość i koraliki ;)
wiertarka i dobre wiertła w różnych rozmiarach a do mniejszych otworów szlifierka uniwersalna. Tykwa wbrew pozorom i twardości jakie sprawia doskonale się nawierca. Trzeba tylko uważać żeby nie zrobić otworów za gęsto i nie osłabić całej konstrukcji.
Z wierzchu można tylko ją pobejcować (dla mniej wymagających) albo ozdobić inaczej, choćby pomalować farbą. elektryka też nie jest trudna. kabel oprawka włącznik i żarówka. wszystko jak się okazuje można szybko połączyć.
Ja też się bałam robić lampioniki i zaczęłam od wazoników i misek a teraz już tylko lampki mnie interesują i czekam na nowe tykwy z tego roku.
dla ciekawszych do obejrzenia moje tykwy na moim blogu filcfotofanka na pingerze, ale to nie wszystkie oczywiście
inaczej dodać zdjęć nie mogę bo nie chcę zakładac drugiego konta na fotosiku

-- 7 wrz 2013, o 12:37 --
patasko pisze:Witajcie moi drodzy :) Zrobiłem bilans tykw, które już nie rosną i dojrzewają. Oczywiście są jeszcze rosnące okazy, ale nie mam pewności, czy dojrzeją. U mnie dziś zimno, idzie lodem pluć :D Chociaż jest 17 stopni, ale zimny mocny wiatr. Przy takiej temperaturze uwielbiam jeździć na rowerze, ale ten wiatr...

Do rzeczy :)

Plate de corse (już mi się widzą piękne lampy :) ):

Obrazek

Obrazek

Te mnie zachwyciły!!!
Czy możesz powiedzieć skąd wziąć nasiona tej tykwy?
A może podzielisz się swoimi jak zbierzesz. Chętnie kupię od Ciebie. W przyszłym roku będę miała więcej miejsca na tykwy i większe doświadczenia i zamierzam skupić się tylko na tykwach żeby zimą mieć później co robić z nich :)
Pozdrawiam serdecznie. Magda
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

[quote="patasko"]Belfedor, zobacz, ile jest odmian tykw choćby w tym sklepie internetowym http://www.kcb-samen.ch/shop/?cPath=22

Sam mam 10 odmian, wśród nich wężowe i kobry, czyli łabędzie.
dopiero teraz dotarłam do tego postu i serdecznie dziękuję za link do sklepu :)
ja u siebie na miejscu to muszę się prosić z w sklepach żeby w ogóle jakieś sprowadzili a okazało się że i tak moje lepiej kiełkowały niż kupne
Problem tylko w tym czy nie ma takiego sklepu u nas żeby kupować za naszą walutę?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magda-hm, niestety w PL nie ma takiej możliwości. Natomiast ja chętnie sprowadzam dla kogoś nasiona z tego sklepu.
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

patasko pisze:magda-hm, niestety w PL nie ma takiej możliwości. Natomiast ja chętnie sprowadzam dla kogoś nasiona z tego sklepu.
To już się cieszę. Jestem w takim razie zainteresowana. proszę daj mi znać kiedy co i jak :)
dzięki :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magda-hm, Plate de corse (te które zacytowałaś), kupiłem na allegro. Nie wiem czy się podzielę nasionami, prawdopodobnie sprzedam ususzone owoce :( Na allegro w przyszłym roku powinni się znowu pojawić sprzedawcy oferujący nasiona ciekawych tykw. I jeżeli właśnie chodzi o nasiona to dopiero w przyszłym roku będę zbierać od was zamówienia w tym sklepie :)
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

Super! jak dożyję do przyszłego roku to mam nadzieję, ze nie przegapię tego czasu kiedy będziesz zbierał zamówienia. Na allegro nie mam konta i w sumie nie korzystam z allegro, ale może popatrzę, a co do suchych Twoich to napiszę zaraz pw :)
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

Czy tykwa typu kobra drewnieje, bo gdzieś czytałem artykuł o tym, że podobno nie? Widziałem ostatnio w supermarkecie po 5 złotych z groszami sztuka i waham się czy na nasiona nie kupić na przyszły rok ;) ale mało wiem o tej odmianie.
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

Ja osobiście jeszcze tykwy kobry nie miałam i nie suszyłam. W tym roku wysiałam kilka nasion ale wzeszło jedno i nie ma owocu.
W każdym razie musi drewnieć bo spotkałam na blogu "seszenowe tykwy" pokazane wysuszone i nawet jest tam napisane, że nieokorowana zachowuje plamki więc nie sadzę aby to był jakiś cud ;)
Karls
200p
200p

Post »

A czy taki owoc z marketu będzie się nadawał na nasiona, czy raczej nie jest dość dojrzały? Były raczej dosyć ciężkie.
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

Nie mam zielonego pojęcia jak będzie z nasionami, ale ja gdybym spotkała u siebie taki owoc to na pewno nie poskąpiłabym tych 5zł i kupiła.
Jeszcze jest tylko problem, bo najpierw trzeba ją wysuszyć. teraz nasion się chyba nie wyjmuje. Ja ze swoich ubiegłorocznych wyciągałam nasiona dopiero po wysuszeniu i w tym roku normalnie mi kiełkowały, ale tez nie wszystkie i nie ze wszystkich tykw.
Myślę, ze wpływ na to czy będa dobre nasiona ma tez fakt czy jest ona wystarczająco dojrzała, a tego nie da się stwierdzić nie widząc, ale ryzyko wielkie nie jest. w końcu to tylko 5 zł a można mieć suchą tykwę na lampion ;)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Ja kupowałam 2 lata temu tykwę na giełdzie , owoc był ciężki - do suszenia. Nasiona wydłubałam i w tym roku posiałam i są owoce :) Więc całkiem możliwe,że się uda :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karls, pisałem już wcześniej, że kobra zawsze drewnieje. KAŻDA tykwa drewnieje kurcze no :D Przykład u mnie, skorupa pół centymetra gruba, wiszą na strychu czekając na kupca. Co do marketowych z tesco, czy innego marketu. NIE KUPUJ. Te kobry są małe - pochodzą z niedożywionych krzaków. Jeżeli były choć trochę miękkie to nie da się ususzyć. A jeżeli twarde to i tak nie zdrewnieją nie pofałdowane.

-- niedziela, 8 wrz 2013, 08:31 --
Karls
200p
200p

Post »

Dzięki za odpowiedź, może jednak poczekam do wiosny i kupie same nasiona. Chociaż powiem Ci, że te okazy były całkiem duże. Z drugiej strony mogli je jednak sztucznie pędzić.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”