U mnie kwiaty rozwijają się od 12-15 najpóźniej. Zależy od gatunku. Po południu (po 15:00) wszystkie są już zamknięte. Ale ja mam słońce od rana do 12-13.
leszek2 pisze:
Magdo znowu zdobyłaś nowe gymno,wy macie na Śląsku więcej okazji na zdobycie kwiatów,
w moim regionie to ciężko o kaktusy , tylko kwiaciarnie lub markiety no i allegrooo,chodzi mi o gymlaki
poz.Leszek
Leszku, akurat jeśli o gymno chodzi to właściwie prawie żaden nie pochodzi ze Śląska

Nie wiem, czy można mówić, że któryś region Polski jest "lepiej zaopatrzony" w kaktusy. My mamy gliwicką palmiarnię, kiermasz w Chorzowie i w zasadzie miejsc gdzie można nabyć rośliny tego typu, więcej u nas nie znam. Na Pomorzu jest chyba tylko Rumia, gdzie wybór na pewno jest większy. A poza tym pozostają prywatne kolekcje (do oglądania, choć pewnie i kupić coś można), które są rozsiane po całym kraju. Tyle, że ja o ich istnieniu nie mam pojęcia. Na palcach jednej ręki mogę zliczyć te, które mogłabym odwiedzić. I żadna nie znajduje się na Śląsku. Naszym plusem jest na pewno bliskość Czech, a co za tym idzie Chrudimia