storczyki dorotykol cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: storczyki dorotykol cz.2

Post »

:wit :wit :wit

Łłłłaaaaaaaaaaaa ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj

Co za śliczne kwiaty,jakie cudowne kolory,ta zieleń...

Cuda ;:433 ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

dzika pisze:Już gdzie indziej napisałam, że Dorota czego się nie chwyci, to same sukcesy :D
Piękne, gratuluję!
A moja asco dalej milczy. Podrzuć Dorotka jakieś zaklęcie, bo już nie mam pomysłu o co jej chodzi.
Podrzuć jesienią swoją do mnie, a ja ją razem z moją wywiozę na zimowanie do Dorotki jak nam je zapędzikuje to jej odbierzemy. ;:306
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fantastyczna kolekcja storczyków a Penang Girl niezwykle urodna,nie wiem dlaczego nie mam jeszcze w swej kolekcji koloru-niebieski,haber-dopiero u Ciebie dostrzegłem jak bardzo oryginalnie się prezentują ;:215
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim odwiedzającym ;:180

Arletko :wink:

Dzika już telepatycznie wysłałam, a jak tam odbiór :;230

Mariuszu Tobie już świetnie idzie ;:oj

U mnie trosze się dzieje :D Zapraszam do oglądania :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Dorotko, Vandy - rewelacja. Wspaniały dobór kolorków ;:180 Wszystkie kwitną jednocześnie?
Gratuluję wiedzy i umiejętności, a co za tym idzie, obfitych kwitnień.

Chciałabym posiąść Twoją wiedzę tajemną... ;:306
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Vandy ;:173 Moje chciejstwo ;:173 Przepięknie kwitną ;:138
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :wit
Widza tajemna jak sama nazwa wskazuje nie jest do ujawniania ;:15 ;:15 ;:15
To nie wszystkie :wink: Siedem jeszcze szykuje się do kwitnienia ;:224 Dwie już niebawem ;:oj
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Dorotko, musisz swoim storczykom powiązać takie czerwone wstążeczki bo Ci je urzekniemy ;:224 Wszystkie Twoje kwitnienia są niebywałe, ale najbardziej zachwycam się dzisiaj vandami a to dlatego, że bardzo mnie kusi by spróbować z ich uprawą ;) Czy wszystkie trzymasz w wazonach? Możesz powiedzieć jak o nie dbasz? Kąpiesz je czy zraszasz? a może jedno i drugie? Powiedz proszę gdzie je trzymasz, czy okno południowe nada się? Mogłabym je cieniować jasną roletą tylko nie wiem czy nie będą tam miały za ciepło a w pokoju ciężko o jakieś miejsca dla nich.. Podobno muszą mieć dużo słonka by zakwitnąć?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Dorota wpadlas z duzym przytupem!!!Jak zwykle.Nie pokazujesz sie miesiac a potem jak juz wejdziesz to szczeki opadaja.I nasza sliczna Bernice ;:167 .Wszystkie piekne i zachwycajace.Co do Wand ,to uchyl choc rabka tajemnicy ,zeby z moich 7-miu chociaz jedna zakwitla :D
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Zgadzam się z Kasią Dorotko ,jak już wkleisz zdjęcia to nie wiadomo na co patrzeć.. ;:oj ;:oj Śliczne wszystkie,wypieszczone.. ;:138 Moja ulubienica Vandowata u Ciebie to ta z drugiego zdjęcia.. ;:167 Robert Delight Black? Nigdy takiej nie widziałem pod tą nazwą.. ;:131 Gdybym taką spotkał już by była moja.. ;:215
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Ja również przyłączam się do pytania Ani odnośnie Vand :)) chciałam się skusić ale nie za bardzo mam o nich pojęcie ;:173
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak poważnie to nie robię nic specjalnego. Vandy to proste w hodowli storczyki. Niestety ich uprawa jest dość kłopotliwa i wymaga sporych nakładów pracy oraz wody bardzo dobrej jakości.
Dufin pisze:Dorotko, musisz swoim storczykom powiązać takie czerwone wstążeczki bo Ci je urzekniemy ;:224 Wszystkie Twoje kwitnienia są niebywałe, ale najbardziej zachwycam się dzisiaj vandami a to dlatego, że bardzo mnie kusi by spróbować z ich uprawą ;) Czy wszystkie trzymasz w wazonach? Możesz powiedzieć jak o nie dbasz? Kąpiesz je czy zraszasz? a może jedno i drugie? Powiedz proszę gdzie je trzymasz, czy okno południowe nada się? Mogłabym je cieniować jasną roletą tylko nie wiem czy nie będą tam miały za ciepło a w pokoju ciężko o jakieś miejsca dla nich.. Podobno muszą mieć dużo słonka by zakwitnąć?
Tak wszystkie w wazonach.
Kąpię 2 x w tygodniu latem przez ok 6-9 godzin, zimą krócej.
Hoduję je na wszystkich parapetach - na południowym, zachodnim i wschodnim cieniuję od kwietnia do października, na południowym przez cały rok.
Bezproblemowo kwitną mi na północnym parapecie. Vandy potrzebują dużo światła, ale rozproszonego, bezpośrednie nasłonecznienie wywołuje ostre oparzenia roślin.
Nawożę minimalną dawką nawozową "na oko" co 2-3 namaczanie.
Mariusz3357 pisze:Zgadzam się z Kasią Dorotko ,jak już wkleisz zdjęcia to nie wiadomo na co patrzeć.. ;:oj ;:oj Śliczne wszystkie,wypieszczone.. ;:138 Moja ulubienica Vandowata u Ciebie to ta z drugiego zdjęcia.. ;:167 Robert Delight Black? Nigdy takiej nie widziałem pod tą nazwą.. ;:131 Gdybym taką spotkał już by była moja.. ;:215
Tak została rozpoznana przez forumowiczów, ale jak mi zakwitła oznaczona Robert Delight Black to już wiem, że bardzo się różnią. Niestety nie znam jej nazwy.
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

już wszystko wiem, dziękuję ;:196 mogę jeszcze zapytać jakiej wody do Vand używasz? Słyszałam co nieco o wodzie źródlanej z biedronki, czy próbowałaś jej, czy to raczej nie jest dobry pomysł?

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obecnie używam deszczówki lub wody z filtra RO z dodatkiem kranówki.
Niektórzy bardzo chwalą wodę z Biedronki, ja jej nie używam ponieważ do jednego namaczania potrzebuję około 25 litrów. Ze względu na ryzyko przenoszenia chorób nie używam wody wielokrotnie.
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję bardzo :) Pytam bo niestety o deszczówkę ciężko, mieszkam w bloku a filtra nie posiadam.. szukam troszkę tańszej alternatywy niż destylowana, stąd pomyślałam o biedronkowej :) Może wypróbuję, jeszcze raz za wszystko dziękuję ;:196

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”