Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Cześć, Różane Dziewczyny!
Popatrzyłam, Moniko, na Twoją dorodną i zdrową różę Flora Danica - kiedyś mnie zachwyciła i posadziłam u siebie , chyba ze 3 sztuki. No,cóż... Zeżarła je plamistość, opryski nic nie pomogły i wszystkie wylądowały na śmietniku. Kilka takich doświadczeń mnie nauczyło - nie sadzić róż u siebie i zrezygnować z chemii. Trzeba dopasować rośliny do środowiska lasu sosnowego, to i chemia nie jest potrzebna... Ale miło u Ciebie popatrzeć.
Jeśli chęć podzielenia się sadzonkami goździków (pierzastch białych) jest nadal aktualna, to ja bardzo chętnie!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Te goździki to i ja chętnie przygarnę ;:4 , jeśli to aktualne. :wit
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko,forumowe dróżki przyprowadziły mnie do Twojego ogrodu :D Dziwię się,że dopiero teraz a jednocześnie cieszę się,że w ogóle...Nowy sezon przed nami,więc zamiast chwalenia Twojego ogrodu,powiem,że będzie on inspiracją dla mnie w tworzeniu mojego.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu też miałam okazję obejrzeć tę listę i zdecydowałam się na dwie Pirouette i W. Sheakspira. Powinnam mieć zakaz oglądania takich stron. Za pośrednictwem Ali zamówiłam już 15 róż. Czekam na wiosnę z niecierpliwością ;:65

Izo ja też jestem za tym by dopasowywać rośliny do środowiska. U mnie w ogrodzie nie mam zbyt dużo cienia i dlatego mam tylko dwa różaneczniki. Ziemia jest ciężka i gliniasta więc mimo, że lubię te rośliny ograniczyłam się tylko do 2szt.
Ale za to róże mają komfortowe warunki i jest ich coraz więcej w moim ogrodzie. A jak sobie z nimi porodzę to się okaże w przyszłości. Postanowiłam sobie ,że dołożę wszelkich starań by były zdrowe i piękne. Goździkami się oczywiście podzielę.

Monia wiosną zrobię przesyłkę na pewno starczy i dla Ciebie

Mirko cieszę się, że mój skromny ogród może być dla Ciebie inspiracją. Jeśli mogłabym w czymś pomóc to pytaj śmiało
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Kolejne moje róże

Eden Rose zakupiona w Rosarium wiosną. Na jej kwiaty czekałam dość długo i z wielką niecierpliwością ale opłacało się.
Naczytałam się o niej że kapryśnica, że słabo kwitnie itp U mnie mimo, że pierwszy sezon spisała się na medal. Na razie nie mam do niej zastrzeżeń. Zrobiłam jej porządny kopczyk i okryłam gałązkami sosnowymi i miejmy nadzieję, że nadchodzące mrozy jej nie zaszkodzą.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Knirps dzięki fajnym dziewczynom z forum mam dwie szt ;:138 Cieszę się bo bardzo mi się podoba ta róża.
Niestety zgapiłam się strasznie i nie zauważyłam, że pojawiły się na nich przędziorki. ;:223

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No i powinnaś skakac pod niebiosa, bo moja Edenka zakupiona poprzedniej jesieni nie wydała ani jednego kwiatka. Za to wypuściła 3 długie badyle. Ciekawa jestem, czy przetrwają do wiosny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Bardzo ładna jest Knirps, obficie kwitnie :shock:
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Edenka piękna ,ładnie się pokazała.Moja też miała kilka kwiatków.Ale czekam na więcej.Knirps rzeczywiście uroczy.Chyba w tym roku skuszę się na niego.
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witaj ogród masz bajkowy , róże piękne super będę do Ciebie zaglądać pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Piękne róże....Teraz marzenie...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Moniczko, piękna Edenka, każda z nas się w nią wpatruje jak tylko zobaczy jej kwiaty. Miałaś szczęście, niech Ci pięknie przezimuje i zakwitnie latem. :tan
Pozdrawiamy Cię, odezwij się. ;:108
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Wybaczcie , że tak długo nie raczyłam odpisać ale ja nie z tych lubiących pisemne gęganie ( niestety :( ) Na żywo wychodzi mi lepiej. Na forum bywam ale tak cichaczem, podglądam fotki i strasznie tęsknię za ciepełkiem.
Gosiucieszę się bardzo z Edenki Mam nadzieję, że w tym roku też nie będzie kaprysić i stworzy ładny krzaczek. Muszę przyznać , że nie bardzo mi zależy na długich pędach wolałabym by miała zwarty pokrój.
Aniu, Alu Knirps bardzo ładnie i obficie kwitnie Szczerze polecam. Sądzę, że Asia potwierdzi moją opinnię
Roza dziękuję i zapraszam.
Dorbieoj marzenie .... Myślałam, że jak puszczą mrozy to już wiosna będzie a tu jeszcze śnieg prószy. Ale to dobrze bo jednak woda po tak długiej suszy jest potrzebna.
Majeczko nie dziękuję by nie zapeszyć, bo po tych tęgich mrozach to nic nie wiadoma. Fakt, że o kopczykowałam ją porządnie i dodatkowo starannie okryłam gałązkami sosnowymi, ale to różnie bywa.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja natomiast jedynie od niej i od Ghislaine de Feligonde oczekuję, że zachowają swoje pędy. Reszta ma być mała. :wink:
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Cd wspominek różanych. Dziś róże, które kupiłam w pobliskiej szkółce Moje odkrycie roku :;230 Róże z nazwami ( niestety nieraz z pomylonymi) i tanie.
Nie będę o nich pisała dużo ponieważ trafiły do mojego ogrodu latem
Pierwsza zakupiona to Aspiryna.
Aladdyn Palace-kwitła od połowy sierpnia przez dwa miesiące ;:167

Augusta Luise niesamowity zapach. Chyba zaczynam mieć słabość do róż morelowo-różowych Chodzi za mną Cheppendale
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Margo2 pisze:Ja natomiast jedynie od niej i od Ghislaine de Feligonde oczekuję, że zachowają swoje pędy. Reszta ma być mała. :wink:
A ja mam skrzywienie na punkcie gęstości krzewów i nie tylko dotyczy to róż. Nie przepadam za rzadkimi badylkami. Zaobserwowałam, że u Asi w ogrodzie róże tworzą zwarte kopułki. Sądzę, że to zasługa kilku sztuk posadzonych razem ale także odpowiedniego cięcia.
Pozdrawiam Monika
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”