Całkiem przyzwoicie kwitnie. Ciekawe jak wygląda korpus rośliny bo internet jest ubogi w zdjęcia...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Artur89
Prawdę mówiąc na tym zdjęciu wygląda zdecydowanie lepiej
. Zawsze mam żal do aparatów, że nie potrafią oddać rzeczywistości. Choć pewnie te za ileś tysięcy zł dają rade...

- hen_s
Mój aprarat to zwykła "samoróba", tyle że z funkcją makro.
Nie potrafię nim robić dobrych zdjęć chociaż pewnie można by. Jak oglądam tutaj na Forum niektóre fotki to aż się same ręce do oklasków składają. A moje... Takie jakie są w rzeczywistości to i na foto.
Nie potrafię nim robić dobrych zdjęć chociaż pewnie można by. Jak oglądam tutaj na Forum niektóre fotki to aż się same ręce do oklasków składają. A moje... Takie jakie są w rzeczywistości to i na foto.

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Aparaty nie robią zdjęć?
To nie aparat decyduje o wyglądzie danego zdjęcia tylko osoba fotografująca
.
Jeżeli barwy nie są naturalne to wystarczy tylko prawidłowo ustawić bilans bieli i co za tym idzie temperaturę barwową. To wszystko.
Aparat to narzędzie (,,młot"), a ty jesteś ,,kowalem"...
To nie aparat decyduje o wyglądzie danego zdjęcia tylko osoba fotografująca

Jeżeli barwy nie są naturalne to wystarczy tylko prawidłowo ustawić bilans bieli i co za tym idzie temperaturę barwową. To wszystko.
Aparat to narzędzie (,,młot"), a ty jesteś ,,kowalem"...
Pozdrawiam, Darek.
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Henryku i ja przyłączam się do rzeszy gratulującej Ci zdobycia złotej karty. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Artur89
Sam sprzęt też ma dużo do powiedzenia. Przykład: Zdjęcie zrobione moim starym Olympus'em 3.2 mp a fotka zrobiona porządną lustrzanką. Nikt chyba nie ma złudzeń, że fotki będą różne
.

- hen_s
Ja miałem już kilka aparatów. Zenit był najlepszy.
Wtedy trzeba było się starać bo szkoda było filmu zepsuć. A i ustawień było mnóstwo... Jednak nigdy nie miałem "zacięcia" do fotografii, a i kasy na porządny, naprawdę porządny aparat foto. Teraz jeszcze trudniej o takowy bo ceny tych z górnej półki przerażające.
Nie zgadzam się z Darkiem, że jak dobry fotograf to i paczką od zapałek wspaniałe zdjęcie zrobi. Mam wrażnie, że lepszym aparatem nawet ja, praktycznie laik coś bym lepszego zdziałał. A przydało by się bo teraz jak "wypłynąłem" na szersze wody (tutejsze i nie tylko Forum) to dopiero widać, że moje fotki słabiutkie...

Wtedy trzeba było się starać bo szkoda było filmu zepsuć. A i ustawień było mnóstwo... Jednak nigdy nie miałem "zacięcia" do fotografii, a i kasy na porządny, naprawdę porządny aparat foto. Teraz jeszcze trudniej o takowy bo ceny tych z górnej półki przerażające.
Nie zgadzam się z Darkiem, że jak dobry fotograf to i paczką od zapałek wspaniałe zdjęcie zrobi. Mam wrażnie, że lepszym aparatem nawet ja, praktycznie laik coś bym lepszego zdziałał. A przydało by się bo teraz jak "wypłynąłem" na szersze wody (tutejsze i nie tylko Forum) to dopiero widać, że moje fotki słabiutkie...

- hen_s
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Paczką zapałek przecież nie robi się zdjęć
Nie no, tak na poważnie dać laikowi i fotografowi dwa takie same aparaty i kazać zrobić kilka fotek... Ciekawe kto by lepsze fotki zrobił?
.
Ps. Panie Henryku to jak chce Pan wyeksponować roślinkę zależy również od wyboru trybu AF.
Te ustawienia zazwyczaj są dostępne tylko na manualu. W automatycznym fotografowaniu nie możemy panować nad aparatem i ostatecznym wyglądem zdjęcia.

Nie no, tak na poważnie dać laikowi i fotografowi dwa takie same aparaty i kazać zrobić kilka fotek... Ciekawe kto by lepsze fotki zrobił?

Ps. Panie Henryku to jak chce Pan wyeksponować roślinkę zależy również od wyboru trybu AF.
Te ustawienia zazwyczaj są dostępne tylko na manualu. W automatycznym fotografowaniu nie możemy panować nad aparatem i ostatecznym wyglądem zdjęcia.
Pozdrawiam, Darek.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
...no właśnie Darku co to jest to AF i PF mam cos takiego i nie wiem właściwie do czego to słóży 

- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
To już zależy. Sporo fotografów opiera się na photoshop'ach i tego typu programikach. Czasem tak jest, że zdjęcie nie wychodzi. Sami wiemy, że photoshop z byle czego cudo może zrobić. Mam znajomą, która no sprzęt całkiem niezły posiada, ale jedynie ciekawe pomysły miewa, zaś wykonanie przeciętne (pstryk i już). Wszystkie zdjęcia w takich programach obrabia i rozmaite konkursy wygrywa. W jednym ja startowałem jak i ona. Wygrała oczywiście, ja zająłem wyróżnienie a cykam bez obróbek i zwykłą cyfrówką. Regulamin nic nie wspomniał o obróbkach graficznych, więc przyczepić się można nie było.
Cryptocereus bardzo ładny. Za pół roku spróbuję upolować sobie jakąś sadzonkę, bo efektownie kwitnie i ogólnie pędy ma ozdobne.
Nolino - AF to autofocus. Taka funkcja, która sama ustawia ostrość. PF nie wiem co to.

Cryptocereus bardzo ładny. Za pół roku spróbuję upolować sobie jakąś sadzonkę, bo efektownie kwitnie i ogólnie pędy ma ozdobne.

Nolino - AF to autofocus. Taka funkcja, która sama ustawia ostrość. PF nie wiem co to.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- hen_s
Bartek - pamiętaj o tym, że to wielki, naprawdę wielki krzak! A kwitnie stosunkowo późno. Ja mam swoją roślinę kilka lat, fakt, że ją przycinam mocno aby się nie krzaczyła ale jeszcze mi nie kwitła.Cryptocereus bardzo ładny. Za pół roku spróbuję upolować sobie jakąś sadzonkę, bo efektownie kwitnie i ogólnie pędy ma ozdobne.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Henryku cięzko jest zrobić ostre zdjecie całej rośliny i kwiatu jednocześnie, właściwie jest to nieraz niemożliwe(nie można mieć wszystkiego), chodzi o głębię ostrości na co wpłya zmiana otworu przesłony oraz odległość od danego przedmiotu, ale nie będę się nad tym rozwodził. Jeżeli chce się mieć w miarę ostrą całość to lepiej zrobić zdjęcie z większej odległości no ale wtedy nie będzie widać szczegółów. Jest jedna metoda robić tysiące zdjęc na manualnych ustawieniach, automat używam tylko wtedy kiedy nie chce mi się myśleć
- hen_s
Jacku - jak pisałem wyżej robię swoje foto samoróbką. Mój aparat to sony dsc. Kompakt. Nie za wiele mogę ustawić, żadnej przesłony etc. Ot, ustawiam, przyciskam. Kilka zdjęć robię aby któreś było lepsze. Cała filozofia.
Jak się o tym zgadaliśmy to tylko żałuję, że nie mam lepszego. No, w chwili obecnej nie zanosi się abym mógł sobie kupić coś lepszego. Jeśli będę miał taki plan - napiszę o tym i poproszę o poradę. Po dzisiejeszym dniu wiem kogo.
Jak się o tym zgadaliśmy to tylko żałuję, że nie mam lepszego. No, w chwili obecnej nie zanosi się abym mógł sobie kupić coś lepszego. Jeśli będę miał taki plan - napiszę o tym i poproszę o poradę. Po dzisiejeszym dniu wiem kogo.