Ogródek Pszczółki cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.4

Post »

Witaj, Wiesiu :D
Zdjęcia z parku piękne, ale zwróciłam uwagę na Twoją dekorację- bardzo mi się podoba :)
Taka jest natura hortensji bukietowych :lol: Przecież co roku tnie się nisko, a wyrastają olbrzymy :) Mnie akurat to pasuje :lol:
Serdecznie Cię pozdrawiam :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Grzegorz B

Post »

Co za miejsce :shock: , trawy mnie powaliły :shock: :shock: :shock: Przepięknie ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Moniko, bardzo mnie cieszy że moja dekoracja Ci się spodobała. Wśród naszych kochanych roślin różne dekoracje bardzo podkreslają ich urok.
Nie powinno ich brakować w żadnym ogrodzie. Wysokość hortensji bukietowych sama w sobie mi tez nie przeszkadza, ale już niestety nie mam miejsca
żeby ładnie wyeksponować takie duże krzaki, a wciśnięte miedzy inne nie będa miały żadnego uroku. U Ciebie to rozumiem, one mają dopiero raj ;:138
Uściski ;:196
Grzesiu, takie łany traw to dopiero uczta dla oczu, mają ich tam dużo, albo same, albo wymieszane na rabatach, w róznych kompozycjach kwiatowych
i liściastych i kolorach. Pokażę jeszcze kilka ujęć jeśli Tobie też się spodobały.
Pozdrówka :wit

Obrazek Obrazek

Ładnie dobrane do czekoladowych liści. A to obok to chyba jakiś hibiskus, tylko nie pamiętam już jaki.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Po powrocie z parku do mojego ogródka spojrzałam brzydko na moją rozpielnicę co nie chce kwitnąć, czemu ona nie jest tak piękna jak jej krewniaki w parku
i o dziwo już nazajutrz wypuściła kilka nowych kłosów. :;230
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu mnie też się te trawy podobają, myślę że z takiego parku ciężko wychodzić.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ostatnie zdjęcie z poprzedniej serii mnie powaliło - cudne! :shock:
Czy to skrzypy w tle czy jakaś inna wodna roślina?
No i do tego te kamulce..... ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesia - ależ piękne widoki pokazałaś .
Rozplenica -mistrzostwo świata ,a ja się cieszę z mojej mizernej :roll:
I pogoda śliczna słoneczko ,a u nas deszcz :(
O nasionkach pamiętam ,tylko czekam na monardy aż dojrzeją .
Chcesz też nasionka rutewki orlikolistnej ?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Grażynko, to jest najprawdopodobniej Skrzyp arktyczny albo Skrzyp japoński. Przynajmniej tak wygląda. :shock:
Bożenko, ja też muszę się cieszyć z mojej mizerutkiej rozplenicy :;230 no bo co innego zostaje :?:
Najdroższa, wielkie dzięki za propozycję, ale ja już mam u siebie rutewkę orlikolistną. Za to za nasionka białej monardy
gorąco Cię wyściskam ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Nie miałam dość czasu by wyrazić swój zachwyt nad niecodziennym wykorzystaniem wanny ( uważam, że ktoś miał fantastyczny pomysł by przybliżyć mieszczuchom przyrodę ), a tu już kolejne dowody, że ogrodnictwo we Francji to wielka i piękna Sztuka. Jestem tak oszołomiona ilością pięknych roślin i kompozycji, że sama nie wiem co większe wrażenie na mnie zrobiło - poletko lotosu, feeria barw dalii czy elegancja i zwiewność traw.
Przy okazji mogę się pochwalić, że moja rozplenica jest już ładną kępą i obficie kwitnie co roku. Jak to się stało? Sama nie wiem ;:224
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Tujeczko Izuś, gratuluję rozpielnicy, bardzo ja lubię i też będę czekać aż moja będzie robiła efekt. Lubię też tą o białych kłosach, jest niższa
ale bardzo piekna. Zreszta wszystkie je lubię ale moje koty lubią ją chyba bardziej niż ja bo często przychodza podgryzać i cała przednia część
wcale nie kwitnie buuu....
Uściski ;:196

A dzisiaj poprowadzę Was w tym samym parku do zupełnie innego miejsca, jest to ogródek nieoczekiwany, czyli maleńki i bardzo urokliwy warzywniak
schowany wśród drzew. Ponieważ ekologia i kultura bio jest bardzo na modzie we Francji, i wszyscy robią sobie mini warzywniaki nawet na balkonach
więc wcale się nie dziwię że jest bardzo odwiedzany i podziwiany kawałek ogrodu.
W warzywniaczku są oczywiście różne popularne warzywka ale też dużo kwiatów wymieszanych z warzywami co świetnie wręcz wyglada.
Warzywniak jest bardzo pokazowy i bardzo ładny. Jest otoczony drzewami, a w nim obowiązkowy składzik na narzędzia i mini szklarenka dokładnie
obrośnięta z jednej strony

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W całym warzywniaku są porozstawiane różne dekoracje które bardzo posają do całości i dodają niesamowitego wiejskiego uroku całości

Obrazek Obrazek Obrazek

Z boku warzywnych ścieżek jest prześliczna glorietka z której zwieszają się kiście winogron. Nareszcie mogłam powąchać pachnącą hostę ogromnych
rozmiarów a niedaleko były grzybki, tylko takie niestety niejadalne :;230

Obrazek Obrazek Obrazek

Warzywka były niesamowicie dorodne, pomidory chyba z kilogramowe, bakłażany, papryczki, czego tam nie było?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

To ostatnie to chyba nie dojedzenia, choć wydawałoby się że wszystko jest tutaj jadalne.

Obrazek Obrazek Obrazek

Miedzy warzywkami można było znależć też kwiaty imbiru i truskawkę o czerwonych liściach

Obrazek Obrazek Obrazek

a na koniec przemiła ogrodniczka przyniosła do sfotografowania chodowany w doniczce w szklarni imbir który jest jej chlubą

Obrazek Obrazek Obrazek

W takim warzywniaku można by buszować godzinami, tyle jest rzeczy do ogladania, ale chyba już macie przesyt, więc kończę oprowadzanie
po tym uroczym miejscu i zapraszam na nastepne zwiedzanie.
:wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Co za cudny warzywniak ;:138 , właśnie taki chcielibyśmy mieć z M, zasadziliśmy pełno kwiatków no ale niestety rezultat nie jest oszałamiający :;230
Pomidorki wyglądają bardzo apetycznie, ten z ogonkiem to jakoś dziwnie mi się kojarzy. ;:224 ;:224
Physalis udało mi się wyhodować tylko raz, w tym roku znowu nie wykiełkował. Patisony wyglądają jak z filmu SF.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

WSpaniały warzywniak, dziękuj ę za przeżycia estetyczno jadalne,
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu taki warzywniak z chęcią bym założyła,ekologiczne jarzyny bez pestycydów to nie tylko we Francji trend...Ciekawe konstrukcje ,zwróciłam uwagę na metalową kopułkę ,prosta do zrealizowania...,a i ozdobne dynie na pergoli z bambusów też pomysłowa ,ciekawią mnie różnego rodzaju podpory ,ale niekoniecznie kupowane za duże pieniądze ,ale tanie i pod hasłem zrób to sam... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Gosiu, taki warzywniak to nawet mnie pociąga by zrobić podobny, choć ja jestem zdecydowanie kwiatowa ;:108
Physalis chyba dobrze że nie wykiełkował bo ponoć on strasznie sie rozłazi. ;:223 Co sie robi z patisonów? Nigdy ich nie kupowałam do tej pory.
Buziaczki ;:196
Beatko, zaletą warzywniaka że i dla oczu uczta i dla podniebienia coś się znajdzie. Ale żeby moje pomidory były tak piekne jak ich to też
bym się pewnie skusiła. :;230
Serdeczności :wit
Nelu, jak będę na dalszych włóczęgach po parkach i ogrodach to zwrócę uwagę na podpory szczególnie te ciekawsze i samowykonalne. Może
akurat coś Ci wpadnie w oko :shock:
Milutkiego wieczorku ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesiu to chyba dla mnie wkleiłaś te fotki z warzywniaka.
Taki mi się marzy, ale w mieście i w tak małym ogrodzie raczej nie do zrealizowania.
Ciekawe czym ta ogrodniczka podlewa te pomidorki, że nie chorują.
No mnie by z takiego warzywniaka nie wygonił za żadne skarby świata. ;:108
Mnie warzywniak kojarzy się z nagietkami, słonecznikami, kwitnącą miętą, rudbekiami i floksami.
Bo taki warzywnik miała moja babcia, która dobrze wiedziała co z czym i jak sadzić, żeby dobrze rosło, kwitło i się wspierało.
A ja niestety nie mam ani tyle miejsca, ani tyle dobrej żyznej ziemi, ani na tyle świeżego powietrza żeby taki prawdziwy warzywniak założyć.
Ale wielkie dzięki ;:180 za te fotki - to była dla mnie prawdziwa uczta. ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

.....podziwiam podziwiam :)